Dragić o Dončiću: Vendarle sem se zmotil

Delite:
Goran Dragić. Foto: Hendrik Osula/FIBA

Napovedal mu je izjemno kariero. A pet let pozneje Goran Dragić priznava, da se je vendarle zmotil. Ni pričakoval, da bo zvezda Luke Dončića tako močno zasijala že tako zgodaj. Tudi zaradi tega bo kapetan slovenske reprezentance EuroBasket 2022, ki se za prvake začenja z današnjo tekmo proti Litvi (17.15), poskušal izkoristiti za novo in nemara zadnje dejanje skupne zgodbe o uspehu.

”Kaj si mislite o tem fantu, o čudežnem dečku,” je 17. 9. 2017 v Carigradu, kmalu po velikem finalu EuroBasketa, zanimalo grškega televizijskega novinarja. Goran Dragić je tedaj kot iz topa izstrelil, da bo čez nekaj let najboljši organizator igre v Evropi. Označil ga je za rojenega zmagovalca. “Ne šalim se. Zapomnite si moje besede. Postal bo eden najboljših na svetu,” je nadaljeval MVP prvenstva, Luka Dončić pa se je ob tem le skromno nasmihal.

Pet let pozneje se je Gogi vrnil pred mnoge znane novinarske obraze, in sicer na uvodni slovenski novinarski konferenci pred začetkom EuroBasketa 2022. Ta je, tudi zaradi dejstva, da se ostali slovenski košarkarji, za razliko od tekmecev v predtekmovalni skupini B, niso zaustavljali v mešani coni, kar je dodobra razburilo tudi tujo sedmo silo, trajala več kot pol ure. Beseda je seveda hitro nanesla tudi na Dončića.

“Pet let je minilo … Takrat bil star 18 let. Veliko se zgodilo odtlej. Osvojil je evroligo, postal MVP, gradi uspešno kariero v ligi NBA … Številke so res neverjetne. Je eden najboljših na svetu. Da, malo sem predvideval. A vseeno, če sem iskren, si ob tisti napovedi le nisem mislil, da bo do vsega tega prišlo tako zelo kmalu. Res je neverjeten talent,” je v zanj značilnem umirjenem slogu pripovedoval Dragić.

Ni mu žal, da se je nekoliko uštel. Kot mu ni žal vrnitve v reprezentanco. “Lani sem bil med olimpijskimi igrami največji navijač slovenske reprezentance. Letos so me nekako nagovorili, naj se vrnem. Pogovori so potekali v smeri poslovilne reprezentančne tekme proti Hrvaški. Občutki so bili odlični, zato sem se odločil, da ostanem,” je nadaljeval izkušeni ljubljanski organizator igre, ki se je z vrnitvijo zavihtel tudi na sam vrh lestvice najboljših strelcev v zgodovini slovenske reprezentančne košarke.

Luka Dončić in Goran Dragić. Foto: Fiba

Že pred tedni je dejal, da se ni vrnil, da bi bil peti. Da je cilj kolajna, ne skriva. A ob tem deluje previdno. Po nedavnem porazu v Münchnu, ki je razblinil mit o nepremagljivosti tandema Dragić-Dončić, še toliko bolj. Tudi zlati kapetan je bil na Bavarskem bleda senca zanesljivega organizatorja in dobrega strelca. Zdi se, da je pot v Köln prinesla streznitev. Dragićeve misli so zdaj prti Litvi. Sledijo Madžarska, BiH, Nemčija in Francija.

“Da, cilj je kolajna. A to je še tako zelo daleč. Najprej moramo svoje delo opraviti v skupini, v kateri ne bomo imeli lahke tekme, nato bomo lahko razmišljali o izločilnih tekmah,” razmišlja povratnik v reprezentančni tabor, za katerega bo to šesto evropsko prvenstvo. Prvič v vlogi branilca naslova. “Na hrbtu imamo tarčo,” pravi in dodaja: “Vzdušje na treningih me navdaja z optimizmom. Delamo. Včasih se tudi sporečemo. S tem ni nič narobe.”

Komentari

Vaš komentar