Kdaj se nadaljuje poletje slovenskih košarkarjev?

Košarka 4. Jul 202217:27 > 19:57
Foto: FIBA

Po zmagi slovenskih košarkarjev na Švedskem, kjer so zaključili prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, smo se ozrli v prihodnost. Kaj to poletje še čaka slovensko izbrano vrsto?

Zmage v prvem delu kvalifikacij so štele dvojno. Vse točke se namreč prenesejo v drugi del bojev za mundial, ki ga bodo prihodnje leto skupaj gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Prvenstvo je na sporedu od 25. avgusta do 10. septembra 2023.

Iz vsake skupine so napredovale po tri reprezentance. V skupini C so za največje negativno presenečenje poskrbeli Hrvati, ki so senzacionalno pristali na dnu lestvice z eno samo zmago na šestih tekmah. Naprej so se poleg Slovenije (4 zmage in 2 poraza) uvrstili še reprezentanci Finske (5 zmag in 1 poraz) ter Švedske (2 zmagi in 4 porazi).

Skupina C se v drugem delu križa s skupino D, kjer je bil razplet prav tako precej nepričakovan. Brez napredovanja so namreč ostali Poljaki, ker so bili na medsebojnih tekmah s košarkarskim eksotom Estonijo za las slabši. Napredovali so Nemčija (5 zmag in 1 poraz), Izrael (3 zmage in 3 porazi) in Estonija (2 zmagi in 4 porazi).

Skupina C in skupina D v drugem delu tvorita skupino J. Na svetovno prvenstvo potujejo prve tri reprezentance. V najboljšem izhodišču torej začenjata izbrani vrsti Nemčije in Finske, sledi Slovenija z zmago manj.

Lestvica skupine J (drugi del kvalifikacij):

  1. Nemčija (5-1)
  2. Finska (5-1)
  3. Slovenija (4-2)
  4. Izrael (3-3)
  5. Švedska (2-4)
  6. Estonija (2-4)
Slovenija mora proti Estoniji in Nemčiji izkoristiti prisotnost Luke Dončića. Foto: FIBA

Prva od treh akcij že avgusta

Kvalifikacije se bodo nadaljevale že naslednji mesec. Slovenski košarkarji bodo začeli 25. avgusta doma proti Estoniji, tri dni pozneje sledi še gostovanje v Nemčiji.

Dober izplen bo ključnega pomena, saj bosta naslednja dva okna novembra in februarja, ko selektor Aleksander Sekulić ne bo mogel računati na usluge košarkarjev iz lige NBA in Evrolige. Luka Dončić bo torej lahko na pomoč priskočil le še na dveh od šestih tekem.

Razpored Slovenije v drugem delu kvalifikacij:

25. avgust 2022: Slovenija – Estonija
28. avgust 2022: Nemčija – Slovenija
10. november 2022: Izrael – Slovenija
13. november 2022: Slovenija – Nemčija
24. februar 2023: Estonija – Slovenija
27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Vse tekme si boste lahko v živo pogledali ekskluzivno na programih Sportkluba.

Medtem ko je nastop Slovenije na evropskih prvenstvih stalnica vse od osamosvojitve, tega za svetovna prvenstva ne moremo trditi. Prvič so se slovenski košarkarji na SP prebili v četrtem poskusu leta 2006, ko so prvenstvo zaključili na 9. mestu. Sledili sta še dve zaporedni uvrstitvi, ko so Slovenci vsakič za eno mesto izboljšali uvrstitev. Leta 2019, ko je svetovno prvenstvo gostila Kitajska, Slovenija tam ni nastopila.

Dragić je priznal, da razmišlja o nastopu na EP 2022. Foto: Guliverimage

Ogrevanje za EuroBasket

Ker se evropsko prvenstvo 2022 v Nemčiji začne že 1. septembra, bodo torej tekmi v kvalifikacijah za SP služili tudi kot priprava na slovensko branjenje naslova. To bi se moralo odviti že lani, a so EP zamaknili za eno leto, potem ko so bili na Japonskem zaradi pandemije koronavirusa primorani olimpijske igre preložiti z leta 2020 na 2021.

Še pred kvalifikacijami seveda sledijo priprave, ki jih bodo Slovenci začeli že 25. julija. Po vrnitvi s Švedske so iz slovenske reprezentance sporočili tudi predvideni termin pripravljalnih tekem. Teh bo v obdobju od 4. do 20. avgusta šest. Izstopa zagotovo predzadnji obračun, ko bo v Ljubljani gostovala Srbija.

Seznam pripravljalnih tekem:

Četrtek, 4. avgust 2022, Celje: Slovenija – Nizozemska
Sobota, 6. avgust 2022, Celje: Slovenija – Črna gora
Petek, 12. avgust 2022, Carigrad: Slovenija – Turčija
Sobota, 13. avgust 2022, Carigrad: Slovenija – Ukrajina
Sreda, 17. avgust 2022, Ljubljana: Slovenija – Srbija
Sobota, 20. avgust 2022, Celje: Slovenija – Hrvaška

Slovenija bo skupinski del evropskega prvenstva igrala v Kölnu, tekme bodo med 1. in 7. septembrom. Sledili bodo izločilni boji v Berlinu. Že prvi dan bo na vrsti ponovitev obračuna iz Kaunasa, kjer si je slovenska reprezentanca lani proti Litvi priborila zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah.

Sledili bodo še dvoboji proti Madžarski, Bosni, gostiteljici Nemčiji in Franciji. Napredujejo najbolši štirje. Zelo atraktivna skupina B bo zagotovo povzročila vnovično romanje številnih slovenskih navijačev, ki bodo zavzeli Lanxess Areno. Dvorana sicer sprejme slabih 20 tisoč obiskovalcev.

Slovenska reprezentanca bo znova kotirala visoko. Dovolj je že Dončić, ki je lani Slovenijo popeljal do 4. mesta na OI v Tokiu. Nato je tukaj še Goran Dragić, ki je po zmagi proti Švedski priznal, da ga mika tudi nastop na evropskem prvenstvu. Prav tako je ob tokratni akciji manjkala še kopica izvrstnih posameznikov, kot so Vlatko Čančar, Žan Mark Šiško in Klemen Prepelič, ki naj bi bili avgusta na voljo za vpoklic.

Obeta se še eno “noro” poletje za slovensko košarko.