Sekulićev bojni načrt za obrambo naslova

Košarka 4. Jul 202219:54 > 19:58 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca se je po koncu prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 vrnila v domovino. Selektor Aleksander Sekulić je podal oceno pravkar končane akcije in predstavil načrte za prihodnost. Spregovoril je o Goranu Dragiću, manjkajočih košarkarjih in seznamu košarkarjev za priprave pred evropskim prvenstvom, ko bo Slovenija branila naslov.

Z zmago proti Hrvaški in Švedski je Slovenija izpolnila cilj, ki si ga je zastavila tokratno kvalifikacijsko okno za svetovno prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto gostili Japonska, Indonezija in Filipini. Po dveh februarskih porazih proti Finski so bile nove štiri točke nujno potrebne za boljše nadaljevanje.

“Mislim, da smo ta kvalifikacijska okna odigrali sorazmerno uspešno. Sorazmerno zato, saj smo februarja izgubili dve tekmi s Finsko, kar je bilo po mojem mnenju za nas nekoliko nepričakovano. Na koncu smo z zmagama nad Hrvaško in Švedsko potrdili napredovanje v drugi del kvalifikacij in si izborili dokaj dobro izhodišče za nadaljevanje kvalifikacij ter samo uvrstitev na svetovno prvenstvo,” je na novinarski konferenci v prostorih Košarkarske zveze Slovenije dejal Aleksander Sekulić.

Veliko rezerve

Na tej točki velja dodati, da tokrat izbrana vrsta ni bila brez težav. Manjkala je kopica kvalitetnih košarkarjev, kar je največja rezerva te reprezentance pred nadaljevanjem košarkarsko obarvanega poletja. Odsotni so bili namreč Vlatko Čančar, Klemen Prepelič, Žan Mark Šiško in Žiga Samar.

Vlatko Čančar. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski selektor je bil navdušen tudi nad angažiranostjo odsotnih, ki so vsi izrazili interes, da so v prihodnosti znova del garderobe. “Veseli me odličen odziv in pripravljenost vseh igralcev, tudi tistih, ki jih tokrat ni bilo zraven. Če nam bo zdravje služilo verjamem, da se lahko zberemo v karseda popolni zasedbi in se veselimo pestrega reprezentančnega poletja. Igralci so dobili tri tedne prosto, da se spočijejo in si naberejo novih moči. V dvorani se znova zberemo 25. julija,” je razkril Sekulić.

Reprezentanca se bo po treh tednih premora torej znova zbrala 25. julija, ko se začnejo priprave na evropsko prvenstvo. Pripravljali se bodo v Kranjski Gori, Laškem, Celju, Ljubljani in Carigradu. Še pred začetkom EP v Nemčiji bo na sporedu še prvo okno drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Igralci iz lige NBA se pripravam priključijo pozneje.

Kdaj se bo priključil Luka?

Luka Dončić je nekaj reprezentančnega “kredita” porabil že v minuli akciji, še kakšen dan več, ker se je moštvu priključil prej od predvidevanj. V najslabšem primeru, če se torej vodstvo reprezentance ne bi uspelo z ligo NBA dogovoriti za zgodnejšo priključitev, bi Luka na priprave prišel 8. ali 9. avgusta.

Foto: Aleš Fevžer

Načrtovanih je tudi že šest pripravljalnih tekem pred pričetkom drugega dela kvalifikacij za SP 2023, nato seveda sledi evropsko prvenstvo, na katerem bodo Slovenci branili naslov. Vse podrobnosti okoli nadaljevanja košarkarsko obarvanega poletja si preberite tukaj.

Govora je bilo tudi o Goranu Dragiću, ki je po zmagi proti Švedski prvič neposredno priznal, da si želi zaigratu tudi na evropskem prvenstvu. A kot smo lahko iz njegovih ust slišali že večkrat, je trenutno še neodločen, prav tako pa bodo na morebitno priključitev vplivali tudi drugi, življenjski dejavniki. Kot pravi Sekulić, ima Dragić povsem svobodno izbiro in nanj ne bo pritiskal, niti mu za odločitev ne bo postavljal časovnih okvirjev.

Kaj vse je še povedal slovenski selektor Aleksander Sekulić?

O razliki v kvaliteti predstave njegove ekipe proti Hrvaški in Švedski:

“Ne bi rekel, da je bilo precej slabše. To zveni, kot bi podcenjevali Švedsko. Niso slaba reprezentanca, igrali so zelo dobro, mi malce slabše kot proti Hrvaški. En del je ta pot, ki ni lahka. Pri nekaterih igralcih se je videlo, da so še načeti od sezone. Mislim, da predstava ni bila slaba, a morda pod našimi pričakovanji. Najbolj pomembna je zmaga. Verjamem, da bomo precej bolje pripralvjeni, tudi fizično, za evropsko prvenstvo.”

Vrhunci Slovenija – Hrvaška:

O seznamu košarkarjev za priprave pred EP:

“Objavili bomo širši seznam, tudi zato, ker ne bomo kompletni od začetka. Priložnost bomo dali igralcem, ki še niso bili v reprezentanci, ali pa jih še nismo mogli natančno oceniti, koliko nam lahko pomagajo. Gledati moramo tudi na tiste igralce, ki bi nam lahko pomagali novembra, ko ne bo igralcev iz lige NBA in Evrolige. Nihče nima zagarantiranega mesta med dvanajsterico za evropsko prvenstvo.”

O reprezentančni prihodnosti Gorana Dragića:

“Mislim, da bomo že dosti prej vedeli, če bo igral ali ne. Je pa velika razlika, če je on tukaj ali ne. Od tega bo odvisna tudi taktika. Vsi si želimo, da bi bil z nami, a moramo spoštovati njegovo odločitev. Povedal sem mu, da ima vrata reprezentance odprta kadarkoli. Verjamem, da mu ni lahko. Verjamem, da srce želi, so pa tukaj še drugi razlogi. Rad bi, da mu damo malce miru, naj se spočije in razbistri misli. Nato naj se s čisto glavo odloči, jaz pa upam, da bo pomagal reprezentanci.

Izhajam iz tega, da je zaključil z reprezentanco in mu tudi ne bom postavljal rokov. Če in ko se odloči, se bomo pa tudi dogovorili, kdaj bi se priključil. Imamo še dovolj časa, ne želim nanj pritiskati.”

Foto: Aleš Fevžer

O Vlatku Čančarju:

“Dogovor je, če bo vse dobro, kar bi moralo biti, in se bo sto odstotno rehabilitiral, bo pripravljen za začetek priprav.”

O Žanu Marku Šišk in Žigi Samarju:

“Za Šiškom je bila naporna sezona, lahko bi se nam priključil šele 27. junija. Oba sva prišla do kompromisa, da bi bilo mogoče najbolje, če izpusti to akcijo.

Kar se tiče Samarja, glede na konkurenco, mu nisem mogel zagotoviti minutaže in sva se dogovorila, ker je imel pomembne obvezosti še v ZDA, da opravi to do konca in naredi še manjši operativni poseg na roki, kjer so mu odstranili vijake. Rutinska stvar. Po posegu potrebuje 14 dni, da bo pripravljen za napore. Oba sta na voljo za priprave 25. julija.”

O Klemnu Prepeliču (odgovoril je direktor reprezentance Matej Likar):

“Pri našem zdravniku je bil na pregledu, dobro se celi, rehabilitacija napreduje. Če bo šlo tako naprej, se bo reprezentanci priključil že na začetku priprav. Je že začel trenirati, tudi s kontaktom, vse gre v pravo smer.

Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

O prvih dveh nasprotnikih drugega dela kvalifikacij za SP 2023, Estoniji in Nemčiji:

“Estonci so za nas manjša neznanka, se ne spomnim, da bi z njimi igrali. Gledal sem jih pred leti, ko je bilo evropsko prvenstvo 2015 in so igrali v skupini z Latvijo. So neugodna reprezentanca, ki se zanaša na met z razdalje. Iz skupine so napredovali kot ‘avtsajderji’, za seboj so pustili Poljsko. Pokazali so, da so nevarna ekipa.

Nemci imajo zelo kvalitetno ekipo, sploh, če bo igral tudi Dennis Schröder, ki je igral tudi na zadnjih dveh tekmah. Z njimi smo se srečali na OI, bodo domačini, zelo pomembni tekmi.

Imamo dobro izhodišče, odvisni smo sami od sebe. Avgusta moramo narediti dober posel, da nam bo lažje novembra in februarja.”

O kvalifikacijah tik pred evropskim prvenstvom:

“Mislim, da je to neprimeren čas za te kvalifikacije, kot je bil ta junijski. A moje mnenje ni pomembno, temu se moramo prilagoditi. Sploh avgustovski cikel je malce neprimeren, ker moraš prikazati dve vrhunski predstavi tik pred EP. Treba bo tempirati formo za ti dve tekmi in nato začeti evropsko prvenstvo. To bo manjši izziv. Lahko se zgodi, da smo na kvalifikacijah z drugačno postavo, tudi to je možno. Se ne spomnim, da bi bile kdaj kvalifikacije tik pred evropskim prvenstvom.”

Vrhunci tekme Švedska – Slovenija: