Mlade slovenske košarkarice v samem svetovnem vrhu

Košarka 19. Dec 202319:48 0 komentarjev
Foto: FIBA

Slovenske košarkarske reprezentance v mlajših kategorijah so na jakostni lestvici Mednarodne košarkarske zveze Fiba na šestem mestu, kar je njihova najvišja uvrstitev, je zapisala Košarkarska zveza Slovenija.

Obenem so mlade Slovenke na lestvici na tretjem mestu med evropskimi reprezentancami. Na prvem mestu še naprej kraljujejo Američanke, druge so Francozinje, tretje Kanadčanke, četrte Španke in pete Avstralke.

Šesto mesto slovenskih košarkaric je nova najboljša uvrstitev na jakostni lestvici, lansko leto so Slovenke zaključile na devetem mestu. Pri razvrstitvi na lestvici je Fiba upoštevala rezultate in uvrstitve na celinskih tekmovanjih zadnjih nekaj let ter svetovni prvenstvi deklet do 17 in 19 leta starosti.

Fiba je pri obrazložitvi aktualne jakostne lestvice, ki jo je posodobila v začetku decembra, zapisala, da napredek Slovenk temelji predvsem na njihovi osupljivi poti do osvojitve naslova evropskih prvakinj do 18 let v turški Konyi. Na prvenstvu so slovenske košarkarice pod vodstvom trenerja Ernesta Novaka nanizale kar sedem zaporednih zmag.

Reprezentanca deklet do 16 let je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila deseto mesto ter s tem zabeležila najboljšo uvrstitev v zgodovini nastopov v samostojni Sloveniji na evropskih prvenstvih divizije A.

Dekliška reprezentanca do 20 let je zgolj z enim porazom zmagala v diviziji B in Sloveniji priigrala nastop v najvišjem nivoju tekmovanja. V koledarskem letu 2023 so omenjene tri reprezentance na uradnih tekmah imele razmerje zmag in porazov 16:4.

Slovenija bo v letu 2024 prvič v zgodovini v elitni diviziji nastopala z vsemi tremi reprezentancami. Slednje bodo moči merile na evropskih prvenstvih v Litvi ter na Portugalskem in Madžarskem.

Foto: FIBA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!