Vrnitev smučarskega zvezdnika pod zastavo Brazilije?

Alpsko smučanje 19. Dec 202317:05 0 komentarjev
Lucas Braathen
Foto: Profimedia

Norveški smučarski zvezdnik Lucas Braathen je pred skoraj dvema mesecema presenetljivo napovedal konec kariere. 23-letnik sedaj z objavami namiguje na svojo morebitno vrnitev v smučarsko karavano, kjer pa naj bi po novem zastopal Brazilijo.

“Nazaj na poti. Pokaži svoje prave barve,” je na Instagramu zapisal zmagovalec malega kristalnega globusa v slalomu. Še posebej presenetljivo je, da ima bel šal modre, rumene in zelene črte v brazilskem videzu. Ni treba posebej poudarjati, da ugibanja o vrnitvi v svetovni pokal niso daleč od realnosti.

Spomnimo, Braathen je pod ledenikom Rettenbach v solzah pripovedoval, da se v smučarskih krogih ne počuti več srečnega. Obenem ni skrival nezadovoljstva z odnosom norveške smučarske zveze, s katero je bil v stalnih sporih, nazadnje zaradi kazni po snemanju oglasa za enega od osebnih pokroviteljev. Vseeno ni dejal, da je odločitev za slovo povezana izključno s spori.

Zakaj Brazilija?

Njegova mama Alessandra je namreč Brazilka iz Sao Paula, zato ima Braathen v lasti dvojno državljanstvo, vsako leto pa obišče tudi družino na južni polobli. S tem bi se ob zahtevku za menjavo smučarskega državljanstva pri FIS lahko izognil pravilu, po katerem bi moral prosilec v novi državi bivati vsaj dve leti.

Težko bi objave na družbenih omrežjih ocenili zgolj za oglasni trik. Ne bi bilo presenetljivo, če bi se 23-letnik že prihodnjo sezono vrnil v karavano. Zaradi pravil pa v tej sezoni tako ali tako ne bi mogel smučati, saj lahko FIS spremembo državljanstva odobri le na spomladanskem kongresu.

Omeniti pa je treba tudi, da je bila njegova pogodba z Atomicom uradno podaljšana za izboljšanje in razvoj izdelkov za sedanje in prihodnje generacije smučarjev.

Petkratni zmagovalec tekem za svetovni pokal je za 20. december načrtoval tudi glasbeni večer, kjer se bo preizkusil kot DJ ali pa morda dokončno potrdil svojo vrnitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!