“O selektorju ne odloča Goran Dragić”

Košarka 23. Feb 202310:30
Goran Dragić
Goran Dragić Foto: Fiba

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je pred kvalifikacijskima tekmama z Estonijo in Izraelom kapetanski trak zaupal Alekseju Nikoliću, ob tem pa je spregovoril tudi o Edu Muriću in Goranu Dragiću.

“Če kaj potrebujete, vprašajte Alija. On je tokrat kapetan,” je na sredini igrišča v ljubljanskih Stožicah v sredo zvečer zbranim reprezentantom dejal selektor Aleksander Sekulić in tako kapetanski trak namenil Alekseju  Nikoliću. “Le Blaž Mahkovic je starejši od mene, kar je malce nenavadno, a se ne počutim starega. Fantje so v redu. Po obrazih in imenih sem sicer poznal vse, zdaj sem jih tudi spoznal,” je ob tem dejal tokratni kapetan, ki je do častne vloge v zadnjem kvalifikacijskem oknu za SP 2023 prišel po začasnem umiku Eda Murića. Ta je, potem ko si je Slovenija že izborila nastop na svetovnem prvenstvu, zaprosil za krajši oddih in delo v klubu.

“Edo se je vedno odzval. Vselej je bil na voljo. Do njega ne more prav nihče gojiti nobene zamere. Dal nam je veliko, včasih celo več od pričakovanj. Veliko je tvegal. Igral je s poškodbo. Izčrpan je. Za njim sta dve težki poletji, nato igra brez premora,” je o Muriću spregovoril selektor Sekulić, ki sicer ne skriva, da je želel tudi proti Estoniji in Izraelu zaigrati v polni postavi. “Vse razloge tistih, ki so prosili, da tokrat ne bi bili del sklica, razumem. Razlogi so objektivni. Ne bi bilo smiselno tvegati zdravja ali klubskega statusa,” je še dodal selektor.

Ob tem ni želel pretirano pogledovati proti SP 2023. Konkretno, na novinarsko vprašanje o tem, ali bi prednost dobil Jordan Morgan ali Mike Tobey, je odvrnil, da je to tema, s katero se bodo ubadali poleti.  Se je pa malce bolj razgovoril ob omembi Gorana Dragića, ki je v nedavnem pogovoru za Pop TV dejal, da bo o vrnitvi reprezentanco razmislil tudi na podlagi tega, kdo bo igral in kdo vodil izbrano vrsto. “Ne vem, kaj je s tem mislil Gogi. Težko komentiram. Na koncu o tem ne odloča on, temveč Košarkarska zveza Slovenije. To tudi ni v mojih rokah,” je dejal Sekulić.

Kapetan Nikolić

V torek je dopolnil 28 let. V reprezentanci igra že celo desetletje. Zaigral je na EuroBasketih 2017 in 2022, na svetovnem prvenstvu 2014 ter olimpijskih igrah 2021. “Če je le mogoče, se vedno odzovem. Zdi se mi pomembno, da sem del ekipe,” pravi branilec iz Postojne. Tokrat je prišel še posebej dobro volje. Ob koncu tedna se je namreč z  Brescio veselil zmage v italijanskem pokalu. “To je bila prva lovorika tega kluba. Izjemen uspeh, ki je bil nepričakovan. Smo pa verjeli. Bili smo odlični v obrambi. Slednja zmaguje prvenstva in pokale. Nato smo uspeh znali tudi proslaviti. Zdaj pa sem pripravljen na nove borbe. Tokrat v reprezentanci,” se je nasmehnil Aleksej Nikolić, ki je ob številnih debitantih in občasnih reprezentantih sam zbral več nastopov (42) od glavnine (48) preostalih izbrancev selektorja.

Kvalifikacije za SP 2023, 2. del:

5. krog (petek, 24. februar):
16.00 Estonija – Slovenija /prenos na SK/

6. krog (ponedeljek, 27. februar):
18.00 Slovenija – Izrael /prenos na SK/

Slovenska reprezentanca za tekmi proti Estoniji in Izraelu: Saša Ciani (Cedevita Junior, Hrvaška), Gregor Glas (Mornar Bar, Črna gora), Robert Jurković (Krka), Urban Klavžar (Murcia, Španija), Jurij Macura (Krka), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Aleksej Nikolić (Germani Brescia, Italija), Bine Prepelič (Charleroi), Rok Radović (Cedevita Olimpija), Žiga Samar (Hamburg, Nemčija), Leon Stergar (Krka) in Petar Vujačić (Mornar Bar, Črna gora).

Komentari

Vaš komentar