Švedski milijarder v Planici Slovence zasul s pohvalami

Zimski športi 23. Feb 20237:00 0 komentarjev
Johan Eliasch
Foto: Sportklub

Predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Johan Eliasch ni skrival navdušenja nad visoko ravnjo organizacije na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici. Ob obisku doline pod Poncami je prirediteljem namenil številne pohvale, v pogovoru z novinarji pa se dotaknil tudi najbolj perečih tem, s katerimi se FIS spopada v zadnjem obdobju.

Prvi mož krovne smučarske zveze Johan Eliasch je bil v sredo nedvomno med najbolj eminentnimi gosti v Planici. Dolino pod Poncami je obiskal navkljub izredno natrpanemu urniku, saj je še minuli teden v Franciji potekalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, sočasno z nordijskim spektaklom pri nas pa se v Gruziji odvija tudi šampionat najboljših deskarjev na snegu.

“Lepo je biti tu,” je novinarjem ob robu konference Sporto dejal predsednik FIS in v isti sapi organizatorje enega največjih športnih dogodkov, ki jih je kdajkoli gostila Slovenija, zasul s pohvalami. “Organizacija se zdi brezhibna, na najvišji ravni. Lepo je biti v državi, ki čuti tako močno vznesenost do zimskih športov. Verjamem, da bo to spektakularno svetovno prvenstvo,” je napovedal Eliasch in polaskal tudi Slovencem, ki jih je opisal kot izredno športen narod. “To lahko opazite, ko vidite, kako strastni so. Vsi so videti kot športniki.”

Na obzorju prvenstvo FIS?

Enainšestdesetletnik je sicer v funkciji predsednika FIS šele slabi dve leti, potem ko je na položaju po 23 letih nasledil Gian Franca Kasperja. Delegate je tedaj prepričal z obljubami po spremembah, o katerih je spregovoril tudi v Planici.

Johan Eliasch
Foto: Profimedia

“Glavno sporočilo je, da kot mednarodna zveza še naprej sledimo vsakodnevnim spremembam in ostanemo privlačni kot športna disciplina. Naši konkurenti, to so predvsem druge športne discipline, vsak dan počno prav to. Razmišljati moramo globalno in velikopotezno, saj to počno tudi ostale zveze. Zimski športi se ne odvijajo le v srednji Evropi. Imamo ogromen potencial v Aziji, Južni in Severni Ameriki,” je poudaril Šved, ki mu zamisli, kako popularizirati zimske športe, ne manjka.

Ena od takih je tudi prvenstvo FIS, na katerem bi združil vse discipline, ki so pod okriljem Mednarodne smučarske zveze. “Ko vzamemo pod drobnogled televizijsko gledanost in komercialno realnost, imamo alpsko smučanje pri vrhu, sledijo nordijski športi in nato discipline, ki jih televizije le redko prenašajo. Če pomislite na olimpijske igre, so si športi tam med seboj bolj enakovredni. Kot primer lahko vzamemo smučanje prostega sloga, ki ga skoraj ne moremo zaslediti na televiziji, a v času iger dosega izjemno visoko gledanost. Ni treba veliko razmišljati, da lahko ugotovimo, da v kolikor vsa svetovna prvenstva združimo, lahko dosežemo podoben učinek,” se je razgovoril Eliasch.

Šport mora ostati apolitičen in nevtralen

Ali bodo na omenjenem tekmovanju, v kolikor nekoč pride do njegove izvedbe, smeli nastopiti tudi ruski in beloruski tekmovalci, ni znal povedati. Predstavniki obeh držav, ki se lahko pohvalita z izredno bogato tradicijo v zimskih športih, imajo namreč v Planici zaradi vojne v Ukrajini prepoved nastopanja.

Johan Eliasch
Foto: Profimedia

“Gre za zelo zahtevno tematiko, saj ne moreš izbirati, kje se rodiš. Med športnikom in domačo zvezo je treba potegniti ločnico. Prav tako je bila v Združenih narodih skoraj soglasno sprejeta resolucija, v kateri je integriteta športnika zelo jasno določena. Spopadamo se z izredno zahtevnim konfliktom, obenem pa se moramo zavedati, da gre za tematiko, ki zelo razdvaja v skandinavskih in baltskih državah kot tudi v nekaterih srednjeevropskih deželah,” je zatrdil predsednik FIS in med vrsticami namignil, da prepovedi ni najbolj naklonjen.

Poudaril je, da se športnikov ne sme izrabljati v politične namene, saj da takšno ravnanje ubija šport, ki bi moral biti v prvi vrsti apolitičen in nevtralen. “Za prihodnost športa je ključno, da tako ostane,” je povedal in pristavil, da bodo glede omenjene problematike sledili smernicam, ki jih bo začrtal Mednarodni olimpijski komite (Mok).

“Zaenkrat smo sledili njihovim priporočilom in verjetno jim bomo tudi v prihodnje. Mok ta čas zaradi ukrajinsko-ruskega konflikta deluje pod izredno težkimi okoliščinami. Razdeljena športna skupnost je nekaj, čemur se želimo na vse načine izogniti. Združiti moramo moči in podpreti Mok,” je še pripomnil švedski milijarder, čigar bogastvo je ocenjeno na več kot štiri milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!