“Slovenija mora dobiti še dve tekmi, da bo štelo”

Košarka 2. Avg 202114:15 > 15:39 0 komentarjev
Zmago Sagadin podrobno spremlja igro slovenske izbrane vrste.

"Izredno vesel sem in zadovoljen, da je Slovenija znova košarkarska država," je na slovensko reprezentanco ponosen tudi Zmago Sagadin, njen prvi selektor leta 1992. Če bo Slovenija zadržala to pozitivno energijo in ne bo kakšne poškodbe, se lahko uvrsti tudi v finale, je napovedal v pogovoru za Sportklub.

Čeprav je imel nekaj težav z ogledom zadnje tekme Slovenije, saj je presenečeno ugotovil, da na Hrvaškem tekme ne prenašajo, je vendarle uspel ujeti novo navdušujočo predstavo naših košarkarjev, ki so na kolena spravili aktualne svetovne prvake Špance.

“Če nimamo v klubski košarki vseh pristašev, podpore in sponzorjev, jih imamo pa v reprezentanci. To je velik obliž na klubsko košarko in velika priložnost, da ti igralci naredijo odmeven rezultat,” je uvodoma povedal Zmago Sagadin, ki se je medtem že vrnil v Slovenijo.

Danes odločajo branilci

Slovenska izbrana vrsta je predvsem odlično vpeljala moderen stil košarke, ki je vse hitrejša in bolj napadalna, o razlogih za uspeh pove Sagadin: “Ta košarka, ki danes prihaja iz ZDA v Evropo – napad, napad, pick and roll, trojke – to košarko so naši izdelali do popolnosti. Trenutno takšna košarka daje brilijantne rezultate, kajti danes odločajo branilci, beki, še pred desetimi leti so centri, so Gasoli dominirali.”

“Danes se je igra preselila na trojko, na širino, kjer odločajo branilci in tukaj je Slovenija izredno močna, ima štiri, pet odličnih branilcev, pa še pravega centra za pick and roll igro in rezultat je tukaj. Lahko jim samo čestitam,” je nadaljeval Zmago, ki je slovensko izbrano vrsto vodil leta 1992 in nato drugič v obdobju od 1994 do 1995.

Klemen Prepelič je na treh tekmah v skupini v povprečju vpisal 16,3 točke, ob 40-odstotnem metu za tri, foto: FIBA.

Tukaj ni le Luka Dončić, kot smo lahko ugotovili na zadnjih nekaj tekmah. Izpostavil je še Klemna Prepeliča, Zorana Dragića in Jako Blažiča, ki dopolnjujejo odlično branilsko navezo Slovenije.

“Širina, pick and roll in igralci, ki znajo igrati od znotraj navzven. Torej, da prebijajo in podajajo navzven na trojko. S to igro mi dosegamo izredno veliko košev, veliko je odprtih trojk. Tu ni le Luka, tudi Prepelič je izreden, Dragić, Blažič, ti naši branilci so izjemni in ker danes branilci odločajo, je to košarka, ki prinaša rezultat.”

Čeprav Sloveniji proti Špancem igra dolgo ni stekla, predvsem se je zaustavil met z razdalje, Sagadin ni dvomil v uspeh: “Španci niso pokazali na kakšen način sploh želijo premagati Slovenijo. Čeprav je bilo pri minus deset že malce kritično, je Slovenija svoj recept, kako zmagati na tej tekmi in tem turnirju, absolutno vnovčila.”

Scariolo negativno presenetil

Od španske obrambe je pričakoval več. Slovenije so se lotili s t.i. box and one obrambo, ki se je ekipe posložujejo redko, večinoma, ko ima tekmec v kadru košarkarja, ki izrazito izstopa. V primeru Slovenije je to seveda Dončić.

Box and one: Pri tej vrsti obrambe, ki je mešanica obrambe moža na moža in cone, je en košarkar zadolžen za tesno pokrivanje izstopajočega košarkarja, ostali pa pod obročem tvorijo diamant – cono. Ker nekdo od teh štirih košarkarjev pomaga pri podvajanju, ostane veliko prostora za met za tri točke. Zato ta obramba ni najboljša proti moštvom z dobrimi strelci.

“Sem pričakoval, da bo Sergio Scariolo, ki je le izkušenejši trener, pripravil kakšne pasti. Da bodo Luko podvajali, usmerjali, zapirali, torej, da bodo ubrali drugačno taktiko. Box and one ni prinašal ničesar, to je bila igra na 90 do 100 košev. Naši branilci so prihajali do odprtih metov, njihova obramba ni prinesla nič. Na drugi strani njihova ekstremna višina ni bila vnovčena, niso znali igrati po globini. Da sta Gasola stala na vrhu rakete, je bilo prav smešno. Ampak to je njihov problem,” je obrambo Špancev ocenil Sagadin.

Premagljivi Nemci

Proti Američanom jim ne pripisuje možnosti, v polfinalu pričakuje Francijo, ZDA, Avstralijo in Slovenijo: “Francija je pokazala več kot Španija, čeprav zmaga proti ZDA je bila slučajna. Gledal sem tekmo, 39 minut so bili Američani boljši, pa je Evan Fournier zadel dve nori trojki. Francija je pokazala, da sodi med štiri. Mislim, da tudi Avstralija. ZDA bodo premagali Španijo in to je to. To je četvorka, ki je na tem turnirju pokazala največ in se bo stepla za medalje.”

“Slovenija je sposobna, če bo ta pozitivna enegrija ostala, če ne bo kakšne poškodbe, premagati tudi Francijo in se uvrstiti v finale,” a najprej bo potrebno streti še Nemce, ki so premagljiv nasprotnik, pravi 68-letni Celjan.

Zmago Sagadin je leta 2012 vodil tudi slovensko reprezentanco do 20 let.

“Nemčija ima tudi zelo neizkušenega trenerja Henrika Rödla, ki ne vem, če dobro obvladuje položaj. Če bo Slovenija ostala na nivoju z zadnjega tedna, potem je sposobna premagati Nemčijo in priti med štiri na olimpijskih igrah, kar bi bil velik uspeh,” je dodal.

V nobeni ekipi niso vsi enakovredni

Spregovoril je tudi o raznih zapisih in mnenjih, kakšen bi bil doseg slovenske reprezentance brez Luke Dončića. Številni pogledi so bili v tem kontektsu črnogledi, na zapise so se odzvali tudi naši košarkarji.

Tako je zapisu politika Jerneja Štromajerja, da “v tej reprezentanci še Rupnik in Dimec dobro igrata,” cinično z “hvala bucek” odgovoril Luka Rupnik. Jaka Blažič pa je zapisu urednika Dnevnika Darijana Koširja, da bi “s temi Rupniki in Blažiči težko premagali Madžare,” odvrnil: “Psi lajajo, karavana gre naprej! Lep pozdrav iz Tokia.”

Jaka Blažič je bil v minuli sezoni prvi strelec EuroCupa, a v reprezentanci se je povsem podredil kolektivu in blesti predvsem na obrambni strani parketa, foto: FIBA.

“Košarka je kolektiven šport, jasno pa je, da vsi ne igrajo enako. V nobeni ekipi, nobeni reprezentanci niso vsi enakovredni. Vedno imamo nekatere malce boljše, druge malce slabše. Nekateri imajo naloge bolj delavne narave, drugi skrbijo za atraktivnost in uspešnost. Takšna je košarka. Šteje le rezultat, ne tudi, kdo bo naredil večji umetniški vtis. Na olimpijskih igrah šteje medalja, Slovenija mora dobiti še dve tekmi (smeh, op.a.), da bo štelo. Zdaj smo blizu in mislim, da smo na pravi poti, da jo osvojimo,” je zaključil Zmago.

Slovenija bo četrtfinalno tekmo proti Nemcem odigrala ob 3. uri v noči na torek. V primeru zmage, jo v četrtek čaka polfinalni dvoboj proti Franciji ali Italiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!