Slovenska previdnost ob praznjenju hotela

Foto: Fiba

Čeprav so v slovenskem taboru v izjavah pred četrtfinalom evropskega prvenstva zelo previdni, pa je jasno, da bo v sredo Poljska kot zadnja ovira na poti do boja za kolajne nasprotnik, proti kateremu bi kapetan Goran Dragić in soigralci ob pravem pristopu morali uveljaviti premoč.

Hotel, v katerem v Berlinu bivajo vse reprezentance, se je v zadnjem obdobju začel hitro prazniti. Medtem ko so košarkarji BiH obstali v skupinskem delu, pa so Črna gora, Hrvaška in Srbija izpadle v osmini finala, tako da Slovenija na EuroBasketu ostaja edina reprezentanca s področja nekdanje Jugoslavije. A ta priponka bi bila le slaba tolažba, če zasedba selektorja Aleksandra Sekulića v sredo ob 20.30 v berlinski Mercedes-Benz areni ne bi strla poljskega oreha in se še drugič zapored ter skupno tretjič v zgodovini prebila v polfinale. Čeprav zdravstveni karton branilcev naslova ni prazen (za Zorana Dragića je prvenstvo že končano, Mike Tobey še ni povsem 100-odstotno okreval, lažje pa si je gleženj zvil še Luka Dončić), je vloga favorita izrazito na slovenski strani.

A. J. Slaughter. Foto: Fiba

To priznava tudi A. J. Slaughter, Američan v poljski reprezentanci. “Slovenija ima v svojih vrstah enega najboljših košarkarjev na svetu. Tretjič bom igral proti Dončiću. To bo zame zanesljivo eden od vrhuncev tega prvenstva. Vemo, da nas čaka zelo razpoložena reprezentanca. Mi pa po drugi strani nimamo kaj izgubiti. Igrati moramo s ponosom. Prepričan pa sem, da bo tudi naš selektor Igor Miličić našel kakšno obrambno zanko. Košarka je šport, v katerem lahko tudi boljšemu favoritu spodrsne. Bomo videli,” nam je dejal 35-letni Američan, na katerega v slovenskem taboru opozarjajo ob slehernem pogovoru o Poljski.

“To so tekme, na katerih lahko izgubiš vse. Mi merim na polfinale. Zmaga seveda ne bo samoumevna. Stalno ponavljam, da na tem prvenstvu ni slabih ekip, zato je pomemben pristop. Imamo Dragića in Dončića. Z njima lahko gradimo prednost,” razmišlja slovenski selektor Aleksander Sekulić, ki je sicer na nasprotni strani sicer pričakoval Ukrajino. “Da, uštel sem se. Vseeno menim, da ima Ukrajina boljšo ekipo, kar pa ne pomeni, da je Poljska slaba. Daleč od tega,” pravi selektor, ki bo moral nekoliko prilagoditi strategijo in rotacijo, pri čemer bo še v nekoliko večji meri stavil na Jako Blažiča in Klemna Prepeliča.

“Fantje vedo, kaj ji čaka in kaj morajo storiti. Ta ekipa ni neizkušena. V takšnem položaju se je že znašla. Slovenija je z razlogom v četrtfinalu. Verjamem pa, da gre lahko naprej. Ključen bo pristop, že od prve minute. Nič ne bo podarjeno. Nihče se ne bo predajal,” pripoveduje generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije in nekdanji kapetan Radoslav Nesterović. “Želja ni sporna. Gre le za vprašanje osredotočenosti in energije. Če bosta na pravi ravni, verjamem v preboj v polfinale,” dodaja Rašo, ki pa ob tem na Poljake ne želi gledati zviška. Poudarja namreč, da sta  Mateusz Ponitka in A. J. Slaughter odlična posameznika s kakovostnim spremljevalnim orkestrom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!