V hrvaškem taboru pred tekmo s Slovenijo optimistični

Košarka 29. Jun 202216:12
Bojan Bogdanović se vrača v hrvaško reprezentanco. Foto: guliverimage

Jutri slovensko košarkarsko reprezentanco čaka pomembna tekma v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023. Nasprotnik v Stožicah bo reprezentanca Hrvaške. V taboru gostov se zavedajo moči Luke Dončića in soigralcev, a hkrati pričakujejo zmago sredi Ljubljane.

Selektor hrvaške reprezentance Damir Mulaomerović bo v Stožicah lahko računal na skoraj da kompletno reprezentanco. V tabor Hrvatov sta se namreč vrnila tudi NBA-jevca Ivica Zubac in Bojan Bogdanović. “Zame je najpomembneje, da smo pripravljeni. Vemo kaj nas čaka. Velika tekma z močno Slovenijo, Dončićem in Dragićem. Želim, da dajo fantje svoj maksimum, da pustijo srce na parketu. Moramo odmisliti prvi polčas proti Švedski in igrati kot smo v drugem,” je pred jutrišnjo tekmo misli zbral Mulaomerović.

Damir Mulaomerović. Foto: Fiba

Hrvate so Švedi precej namučili. Tekmo pred pol leta so sicer dobili po dveh podaljških. “Zdaj imamo Bogdanovića, Zubca, Žižića. Naša ekipa je močnejša. Kot trenerju mi je pomembno, da smo na terenu kompaktni, da igramo dobro obrambno košarko. V naši skupini lahko odloči vsaka tekma, zato bo tudi ta pomembna,” dodaja 47-letnik.

Kako pa se hrvaški selektor sooča z zaustavljanjem Luke Dončića? “Dončić je fantastičen košarkar. Zasnovali smo ogromno različnih načrtov o tem, kako ga zaustaviti. Je izjemen, tako v ligi NBA kot v reprezentanci. Mi moramo igrati ekipno košarko in na tak način zaustaviti njegov učinek. Igri prispeva ogromno, saj ima veliko talenta. Bo izjemno težko, a mislim da smo dovolj motivirani. Ostalim Slovencem ne smemo pustiti, da se razigrajo, to je verjetno še pomembneje. Slovenija ni le Dončić, prva peterka je zelo močna.”

Hrvati računajo na ekipno igro in granitno obrambo

Med glavnimi orožji Hrvatov bosta košarkarja, ki si kruh služita v najmočnejši ligi na svetu. Bojan Bogdanović igra za ekipo Utah Jazz, Ivica Zubac za Los Angeles Clippers.

Bojan Bogdanović in Luka Dončić. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports via Guliver

Prvi je sezono zaključil prav proti Dončiću. Dallas je namreč Utah ugnal v prvem krogu končnice zahodne konference z rezultatom 4:2 v zmagah. “Dončić je eden najboljših košarkarjev na svetu, zato ga je ena na ena težko zaustaviti. Pripraviti se moramo na ekipno obrambo na njemu in Goranu Dragiću. Če bomo pravi in imeli pravo energijo, imamo lepe možnosti,” zatrjuje Bogdanović, ki dodaja: “Veselim se atmosfere v Stožicah. Še vedno nismo povsem kompletni, dosti košarkarjem nam manjka, tudi Dario Šarić. A vseeno smo dovolj pripravljeni in dovolj močni. Seveda lahko zmagamo. Dobro smo trenirali, imamo izjemne košarkarje. Obojni jutri pričakujemo zmago in napredovanje.”

S svojim soigralcem se strinja tudi Ivica Zubac, ki je z Los Angelesom letos obstal v dodatnih kvalifikacijah za končnico. Clippers so celotno sezono preigrali brez prvega zvezdnika Kawhija Leonarda, za Hrvatom pa je najboljša individualna sezona v karieri v ligi NBA. “Pričakujemo zmago. Na žalost nismo imeli veliko časa za pripravo, pripravili smo se bolj individualno. Če se držimo plana, mislim, da imamo lepe možnosti za zmago. Potrebno bo odlična obrambna igra.”

Luka Dončić v akciji proti Hrvatu Ivici Zubacu. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

O nevarnosti, ki jo predstavlja Luka Dončić, 25-letnik pravi: “Morali bomo igrati kot bo pač mogoče. Morali bomo biti agresivni in energični. Dončića bo treba prisiliti, da gara v obrambi. Zagotovo ga ne bomo mogli povsem zaustaviti, zato moramo poizkušati na drugačne načine.”