Zadnja tekma Gorana Dragića? Selektor Sekulić pa …

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Goran Dragić. Foto: FIBA

Sredin četrtfinalni poraz slovenske košarkarske reprezentance proti Poljski (90:87) in z njim konec sanj o novi kolajni na velikih tekmovanjih ob velikem razočaranju ter storniranih navijaških aranžmajih odpira niz vprašanj.

Dobri dve uri pred sedmim slovenskim nastopom v četrtfinalu EuroBasketa je predstavnik agencije Kompas pred berlinsko Mercedes-Benz Areno potrdil dva čarterska leta in vsaj štiri avtobuse iz Slovenije. Vsi naj bi se na pot proti Berlinu podali za petkov polfinale. Ob tem je hitel pripovedovati, da se Istanbul 2017, ki ga je zaznamovalo kar sedem tisoč slovenskih navijačev na finalni tekmi, v Berlinu ne more ponoviti. V prvi vrsti zaradi nekoliko manjše dvorane, prisotnosti domače reprezentance v izločilnih bojih, zasoljenih cen in prodajnega koncepta, ki predvideva enotne vstopnice za finale in tekmo za 3. mesto. A vse to je bil račun brez krčmarja.

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Istanbul se v Berlinu res ne bo povrnil. Zaradi poraza proti Poljski. Navijaško-turistični aranžmaji bodo stornirani, ob ničnem poslovnem tveganju bo denar kupcem povrnjen. Vprašanje pa je, kdo bo slovenski reprezentanci povrnil šampionski status, ki se je kot milni mehurček razblinil ob poljski bodici. S tem se končuje obdobje slovenske reprezentance s statusom aktualnega evropskega prvaka. Po vsej verjetnosti pa se zdaj končuje tudi reprezentančna kariera Gorana Dragića.

Zlati kapetan je letos pojedel kar nekaj kosov zarečenega kruha, odmrznil reprezentančno upokojitev, nastopil na še enajstih uradnih tekmah in se poslovil s sklonjeno glavo. Izjemne reprezentančne kariere, zlate kolajne in vloge najkoristnejšega košarkarja zadnjega EuroBasketa mu resda nikoli nihče ne bo mogel odvzeti. Kot tudi ne statusa slovenske košarkarske legende. A dejstvo je, da se v tem primeru vendarle ne poslavlja na vrhuncu, kar pa je bil privilegij, ki si ga je vzel pred petimi leti. Vsaj delovalo je tako.

In medtem ko Gogijeva prihodnost bržčas ni vprašljiva, pa manj odgovorov ponujajo druga področja. Tudi vprašanje usode selektorja Aleksandra Sekulića. Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec bo pred sedmo silo stopil danes. Sekulić pa je na to temo kmalu po tekmi povedal: “To evropsko prvenstvo moramo analizirati, nato pa bomo sprejemali odločitve.”

Da bo analiza prežeta z razočaranjem, je nesporno dejstvo. Ne le zaradi izpada pred bojem za kolajne, temveč tudi ob spoznanju, da je bila usodna reprezentanca, ki na evropski vrednostni lestvici ni primerljiva z velikani. “Tekmo smo želeli dobiti z napadom. Ko nam ni stekel napad, je bila slaba tudi obramba. Poljaki so to začutili. Gredo jim pohvale za to tekmo. Odigrali so najboljšo tekmo na prvenstvu. Mi pa najslabši polčas,” je vtise zbiral selektor Sekulić.

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Foto: FIBA

Da je Slovenija izničila zaostanek kar 23 točk in v zadnji četrtini celo povedla, je dan po izpadu slaba tolažba. “Nismo bili ozaveščeni, nismo bili na ravni, da bi premagali Poljake. Pretekle tekme nas niso prav veliko naučile. Večkrat smo izgubljali proti ekipam, ki ne spadajo v sam vrh. Finska, BiH, Poljska … Ob tem težko govorimo o pritisku. Da, imeli smo tarčo prvaka. A športnik vedno stremi k zmagi,” je po tekmi pojasnjeval Klemen Prepelič.

Podobnih misli je bil tudi Jaka Blažič, ki je tokrat navduševal z obrambo, po tekmi pa je deloval zelo trezno in stvarno.  “Nihali smo. Iz tekme v tekmo. Pokazali smo sicer nekaj res dobrih predstav, pa tudi nekaj zelo slabih tekem. Tista proti Belgiji je bila opozorilni znak, a tokrat, vsaj na začetku, ni pomagalo. Težko povem, zakaj se je to zgodilo,” je pripovedoval blejski Ljubljančan in dodal: “Bili smo lačni uspeha. Poskušali smo. Tudi tako, da si kaj povemo po moško. Tudi v prihodnje moramo stopiti skupaj in Slovenijo popeljati na SP 2023.”

Spomnimo, kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu se bodo nadaljevale novembra in končale februarja. Še krepko pred tem pa lahko pričakujemo končno ločilo evropskega prvenstva. Tudi z obravnavo odgovornosti.