Šampioni se po padcu poberejo: “To se ne sme ponoviti”

Eurobasket 2022 29. Avg 20227:00 > 8:28 0 komentarjev
Foto: FIBA

Po presenetljivo visokem porazu blede slovenske reprezentance v Münchnu (71:90), kjer ji je mero vzela Nemčija, ki bo že 6. septembra tekmica tudi v skupinskem delu evropskega prvenstva, je bil do igre Slovenije kritičen kapetan Goran Dragić. Kot pravi vodja je nase prevzel večji del odgovornosti in hkrati izrazil upanje, da bo ta poraz preprečil podoben prizor na EuroBasketu.

Več iz Münchna:

“Truda tokrat ni bilo. Morda smo se tudi preveč ukvarjali s sodniki, tekma je bila namreč zelo fizična. A to ni izgovor. Tokrat nam preprosto ni šlo, mislim, da gre za poraz, iz katerega se lahko nekaj naučiš, hkrati moramo poskrbeti, da se ne ponovi na evropskem prvenstvu,” je po zadnji tekmi slovenske košarkarske reprezentance in pred začetkom obrambe naslova dejal Goran Dragić.

Da je Slovenijo zajela košarkarska mrzlica, ni dvoma. Prav tako je jasno, da so pričakovanja vseh slovenskih ljubiteljev košarke tista najvišja. Ko imaš v kadru Luko Dončića in Gorana Dragića, je to seveda pričakovano. A tudi izjemni slovenski košarkarji so le iz mesa in krvi, kar so dokazali v Audi Dome areni, kjer se jim je načrt tekme povsem izjalovil.

Foto: FIBA

Gledati nase in ne kriviti drugih

Da je morda poraz prišel v pravem trenutku, še pred evropskim prvenstvom, je razmišljal tudi selektor Aleksander Sekulić. Njegovi varovanci so vendarle to poletje do tekme v Münchnu vpisali kar deset zaporednih zmag. Nemška zaušnica bo tako v prvi vrsti štela kot streznitev.

“Ta ekipa je že dolgo skupaj. Zmagali smo deset tekem zapored, zdaj smo eno izgubili. Ni lahko igrati v gosteh, a ta poraz moramo vzeti kot dober. Moramo se sestaviti, 1. septembra gre od začetka,” je kapetan ostal pozitiven in poudaril, da bodo morali na naslednjih tekmah v prvi vrsti pokazati več agresivnosti. Od samega začetka in ne, da se med dvobojem poskušajo šele “zagnati.”

“Trener je dobro povedal, v tekmo moramo agresivno od prve minute in to držati skozi vso tekmo. Ne smemo začeti neagresivno, potem to poskušaš vklopiti, a prav takrat sodniki še nekaj piskajo. A moramo najprej gledati sebe in ne kriviti drugih. Odigrali smo slabo tekmo, sploh jaz. Videli smo, da nismo nepremagljivi, če ne igramo sto odstotno, to je tisto, kar se ne sme ponoviti,” je zatrdil Dragić.

Foto: Guliverimage

Litva še močnejša pod obročem od Nemcev

Tokrat mu v napadu nikakor ni steklo. Zgrešil je tako nekaj odprtih metov, kot tudi prodorov, iz katerih je običajno izjemno nevaren. Obračun je končal z devetimi točkami, a zadel le štiri od 12 metov iz igre. Ob treh asistencah pa je tudi tri žoge izgubil. Indeks štiri je zanj močno podpovprečen.

“Ko ne zadevaš, poskušaš to nadoknaditi s fiziko, a ni šlo. Prve napade smo se dobro branili, a 20 skokov v napadu pomeni, da imaš občutek, kot bi bil ves čas v obrambi. Slaba tekma, ne moremo je več spremeniti, gledamo lahko le naprej,” je dodal kapetan in tako zaprl četrto okno oziroma poglavje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023.

Vrhunci tekme Nemčija – Slovenija:

Slovenija bo obrambo naslova začela 1. septembra v Kölnu, ko ji bo nasproti stala Litva. Lanski tekmec iz kvalifikacij za olimpijske igre, ki so se za slovensko košarko zaključile z zgodovinsko prvo uvrstitvijo na največji športnik dogodek na svetu, bo znova računal za veliko moč pod obročem.

Jonas Valanciunas in Domantas Sabonis si bosta tekmo v Münchnu zagotovo dobro pogledala in priložnost videla v skoku. Na Slovencih je, da znova zaigrajo svojo igro in poiščejo svoje prednosti, v skoku pa bodo morali zaigrati bolj ekipno, je še dodal Dragić. “Imajo visoko centrsko linijo. Če si bodo pogledali to tekmo, bodo tudi oni šli na vso moč na skok. Morali bomo skupaj zapirati, dobiti žogo in igrati našo igro.”

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, ob 17.15: Slovenija – Litva

Sobota, 3. september, ob 20.30: Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september, ob 17.45: Slovenija – BiH

Torek, 6. september, ob 20.30: Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september, ob 17.15: Francija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!