Sekulić predstavil pomlajeno ekipo za kvalifikacijsko akcijo

Košarka 13. Feb 202316:30
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca, ki si je z novembrskima zmagama nad Izraelom in Nemčijo že priigral nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, v petek, 24. februarja in ponedeljek, 27. februarja čakata še zadnji kvalifikacijski tekmi. Slovenci bodo najprej gostovali v Estoniji ter za konec kvalifikacij gostili Izraelce.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji.

Prvič je nastopila 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance, se obeh tekem zelo veseli: “Za nas je bilo zelo pomembno, da smo si že v novembrskem ciklu zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu. A ne glede na to, si zadnji dve tekmi želimo odigrati po najboljših močeh, nadaljevati začrtano pot in kvalifikacije zaključiti z dvema zmagama. Zbrali se bomo v precej pisani zasedbi. Manjkalo bo nekaj nosilcev igre, po drugi strani pa je to lepa priložnost, da se nekateri drugi igralci pokažejo slovenski javnosti in vidimo, do kam lahko sežejo v reprezentanci. Navijačem se z dobro predstavo želimo zahvaliti za podporo na vseh tekmah. Bili so pomemben faktor pri uvrstitvi na prvenstvo in upam, da se bodo tudi tokrat zbrali v lepem številu.'”

Sami mladci

Na lestvici slovenske skupine J imata Nemčija in Finska po osem zmag in dva poraza, Slovenija pa je s sedmimi zmagami in tremi porazi na tretjem mestu. Vse tri reprezentance so si že zagotovile vozovnico za Azijo. Na svetovno prvenstvo se namreč iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc – prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij (I, J, K in L). Že je znana deveterica udeležencev, zadnja dva kola pa bosta dala še preostale tri reprezentance.

Aleksej Nikolić. Foto: Aleš Fevžer

Poleg omenjene trojice so si nastop zagotovile Francija, Grčija, Italija, Latvija, Litva in Španija.

Selektor Sekulić bo za zadnja dvoboja računal na 14 košarkarjev. Na seznamu so: Saša Ciani (Cedevita Junior, Hrvaška), Jakob Lovrenc Čebašek (Constanta, Romunija), Gregor Glas (Mornar Bar, Črna gora), Robert Jurković (Krka), Urban Klavžar (Murcia, Španija), Jan Kosi (Cedevita Olimpija), Jurij Macura (Krka), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Aleksej Nikolić (Germani Brescia, Italija), Bine Prepelič (Charleroi, Belgija), Rok Radović (Cedevita Olimpija), Žiga Samar (Hamburg, Nemčija), Leon Stergar (Krka) in Petar Vujačić (Mornar Bar, Črna gora). Povprečna starost ekipe je dobrih 23 let.

Presenečenje na seznamu je odsotnost Eda Murića, akcijo bodo med drugim izpustili Zoran Dragić, Luka Rupnik, Jaka Blažič, zaradi evrolige ne bo Klemna Prepeliča in Mikea Tobeyja, manjka pa tudi Gregor Hrovat, ki je očitno po neigranju na minulem Eurobasketu reprezentanci dokončno obrnil hrbet. Pričakovano manjkajo tudi vsi trije člani ekip v ligi NBA, Luka Dončić, Goran dragić in Vlatko Čančar.

Kljub temu, da tekmi proti Estoniji in Izraelu v tekmovalnem smislu ne pomenita veliko, pa bodo mladci pod taktirko Sekulića vseeno garali za čim boljši koeficient ter posledično uvrstitev na FIBA lestvici. To bi lahko Slovenijo v prihodnjih žrebih za kvalifikacije uvrstilo na boljša mesta nosilcev.