Olimpija prvič s trenerjem, ki ne prihaja iz bivše “Juge”?

Košarka 15. Apr 202320:34 0 komentarjev
Cedevita Olimpija bo redni del lige ABA končala na četrtem mestu. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se je Miro Alilović udobno namestil na trenerski stolček Cedevite Olimpije, na katerem bo bržčas ostal do konca sezone, pa se nadaljuje iskanje trenerja za prihodnjo sezono. Bi to res lahko postal Simone Pianigiani?

“Še vedno sem tukaj,” se je nasmehnil trener Cedevite Olimpije Miro Alilović, ko je po zmagi nad Mego (85:70) vstopil v prostor za novinarske konference dvorane v Stožicah. Že vse od sredine marca, ko je po odhodu Jurice Golemca začasno prevzel taktirko, se namreč sooča z vprašanjem, koliko časa bo še ostal na klopi slovenskega prvaka. Že nekaj časa sicer kaže, da mu bo klubsko vodstvo vodenje zaupalo vse do konca sezone, v kateri čakata zmaje končnica lige ABA in pa boj za naslov državnega prvaka.

Pospešeno pa se nadaljuje iskanje stabilnejše trenerske rešitve, ki bi se aktivirala že v fazi igralskega kadrovanja za prihodnjo sezono. Zdi se, da v klubu vsaj v kratkem naznanitve trenerja ne načrtujejo, je pa zato v košarkarskih krogih zaokrožilo novo ime domnevno zelo resnega kandidata. To zdaj ni več črnogorski strokovnjak Dejan Radonjić, ki je bil minuli mesec predvsem za srbske vire “prvi favorit”, temveč 53-letni italijanski strokovnjak Simone Pianigiani. Ta scenarij pa bi morebiti lahko vključeval tudi vrnitev strokovno in analitično odlično podkovanega Luke Bassina, sicer tudi člana štaba slovenske reprezentance.

Simone Pianigiani. Foto: Profimedia

Simone Pianigiani, ki velja za ugledno trenersko ime, je nazadnje deloval na Kitajskem, kjer je vodil Beijing Ducks. Služboval je tudi v Izraelu (Hapoel Jeruzalem) in Turčiji (Fenerbahče), daleč največji pečat pa je pustil v domovini. Vrsto let je bil trener evroligaške Siene, vzporedno pa tudi selektor članske reprezentance. Pozneje je sedel še na klopi Milana, s katerim je prišel že do šestega naslova italijanskega prvaka.

Če bo v prihodnjih tednih pogodbo s Cedevito Olimpijo res podpisal Pianigiani, bi ljubljanski klub prvič v več kot 70-letni zgodovini za glavnega trenerja imenoval strokovnjaka, ki ne prihaja s področja nekdanje Jugoslavije. Olimpijo so sicer v veliki večini vodili slovenski trenerji, za tuji prizvok pa so skrbeli strokovnjaki iz preostalih jugoslovanskih republik. Že v nekdanji skupni državi med drugim tudi legendarni Krešo Čosić, po osamosvojitvi pa Josip Grdović, Aleksandar Đikić, Saša Nikitović in Slaven Rimac.

Miro Alilović. Foto: Aleš Fevžer

Začasni trener Alilović se medtem ne obremenjuje s tovrstnimi govoricami. Bolj ga veseli kar devetdnevni tekmovalni premor do zaostale tekme s Crveno zvezdo (24. 4.). Izkoristil ga bo za nadaljnjo fazo nove konsolidacije ekipe, predvsem v luči četrtfinala. Tam Cedevito Olimpijo ob koncu meseca čaka FMP. “Postajamo ekipa. Fantje sprejemajo drug drugega. Tudi odziv po zadnjem porazu je dober. Proti Megi smo končno igrali košarko v obe smeri, tako v obrambi kot tudi v napadu,” razmišlja Alilović, vesel vrnitve Amarja Alibegovića.

Verjame, da bo do končnice nared tudi Yogi Ferrell. Zanj pravi, da mu želja žari v očeh. Kaj pa ostali? “Imamo nekaj časa za odmor in trening. V prvi fazi se bomo ukvarjali izključno z našo igro. Kje imamo minuse v obrambi in kje v napadu? Oboje moramo popraviti in dvigniti na višjo raven. Ob tem pa bi v dvorano znova povabil navijače. Potrebovali jih bomo, pa čeprav si jih, iskreno povedano, nekajkrat nismo zaslužili. Zdaj jim ob vabilu obljubim, da se bomo borili do konca,” je proti zaključku sezone pogledal Miro Alilović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!