Dosje Nike Barič: klofuta za vse

Košarka 13. Apr 202310:05 10 komentarjev
Foto: Nika Barič

Prah po neobičajni izključitvi Nike Barič iz slovenske košarkarske reprezentance se še ni polegel, zadnjih 72 ur pa nastavlja ogledalo vsem – medijem, Košarkarski zvezi Slovenije, igralki in socialnim omrežjem.

“Zdaj moramo stopiti skupaj in tudi žensko košarko približati navijačem,” je ob svetovnem dnevu žena, ko je na Brdu pri Kranju potekal žreb predtekmovalnih skupin za slovensko-izraelski EuroBasket 2023, zbrani peščici novinarjev pripovedoval generalni sekretar KZS. Njegove besede danes, potem ko se je o ženski reprezentanci ta teden govorilo in pisalo bolj kot kadarkoli doslej, zvenijo ironično. V primeru Nike Barič namreč vsekakor ne drži Barnumovo reklo o tem, da je vsaka publiciteta dobra.

O slovenski ženski košarki se na tako izpostavljenih mestih v glavnini medijev ni poročalo ob nobenem od treh nastopov na evropskih prvenstvih, ne ob uspehih zdomk, ne ob uspešni kandidaturi za EuroBasket, ne ob že omenjenem žrebu in še najmanj ne ob zadnji reprezentančni akciji, ko se je, kot se je pozneje izkazalo, že deloma lomila usoda Nike Barič, novinarjev na tekmi pa ni bilo niti za peterko. Vse to deloma veliko pove o nas, o medijih. O novinarski podobi in sindromu lovljenja udarnega vlaka, na katerem je prikladno tudi malce svetohlinsko moralizirati.

V središču pozornosti se je, še pred razmahom različnih interpretacij, znašla odločitev selektorja Georgiosa Dikaioulakosa, da iz reprezentance izključi Niko Barič. Te ingerence mu ni mogoče vzeti, saj mu je bila podeljena s selektorsko taktirko. Avtonomnost poteze, kar priznava tudi Nika Barič, velja sprejeti in spoštovati. Kot smo pred leti spoštovali odločitev selektorja moške reprezentance Jureta Zdovca, da z reprezentančnega seznama črta zvezdnika iz lige NBA Aleksandra Vujačića. Ali kot je šla lani karavana naprej, ko je za veliko vznemirjenje v Srbiji poskrbel Svetislav Pešić, ki je reprezentančno upokojil Miloša Teodosića.

Foto: Aleš Fevžer

Povsem razumljivi so ob tem pomisleki, ali so selektor in odgovorni pri KZS, ki so v sporočilu za javnost odločno podprli Grka na slovenski klopi, storili vse, da bi v luči priprav na domače prvenstvo na enem mestu zbrali vse najboljše košarkarice. Ali pa so se brez pretiranega truda odločili za odstranjevanje domnevnega gnilega jabolka. Iz razpoložljivih informacij je mogoče sklepati, da pravega poglobljenega pogovora s košarkarico niso imeli.

Na neobičajnost primera nakazuje način odstranitve Nike Barič, ki ni bila vezana na objavljanje seznama, temveč povsem samonikla. Verjeti, da je edini razlog za rez njen neobičajen in v takšni obliki neprimeren zapis na socialnem omrežju, je približno tako naivno kot sprejeti ličenje primera v barve vprašanja pravice in moči žensk v športu. Prave harmonije med selektorjem in nekdanjo kapetanko namreč ni bilo že vse od prvega trenutka. Nika Barič že tedaj ni skrivala nezadovoljstva nad selektorsko zamenjavo, kar je v pogovoru z njo zaznal tudi naš novinar in si na račun tega prislužil kritiko KZS. Ker je pač izpostavil nekaj, o čemer se danes strinjajo vsi in pač ni moglo ostati pod preprogo. To so naposled potrdile tudi nadaljnje reprezentančne akcije, na katerih Nike Barič bodisi ni bilo bodisi se ni počutila lagodno.

Foto: Aleš Fevžer

Ob predhodno omenjenem sprejemanju odločitve pa se vendarle ni mogoče izogniti komunikaciji. Po eni strani primer osvetljuje odgovornost športnikov na socialnih omrežjih. Toda ne glede na vse zamere, ki so se očitno nakopičile, je Nika Barič vendarle košarkarica s kar 50 nastopi za člansko vrsto, udeleženka vseh treh slovenskih EuroBasketov, za nameček na podlagi kar osmih reprezentančnih akcij v mlajših selekcijah, in ena najbolj mednarodni uveljavljenih igralk v zgodovini slovenske košarke. Kot takšna bi si vendarle zaslužila neposredno obvestilo o umiku in javno zahvalo za dosežke in vloženo delo.

Način odstranitev je ponesrečen in ni prvi podoben spodrsljaj KZS (komuniciranje ob reprezentančnem pismu Vladi RS, bojkot sprejema pod okriljem OKS, dikcija ob iskanju selektorjev …). Zelo predvidljivo pa je tudi nadaljevanje. Duh afere bo, tako ali drugače, zaznamoval tudi EuroBasket 2023.

Mnenje avtorja komentarja ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje