Slovenci brez dveh zvezdnikov odpravili Ukrajince (VIDEO)

Košarka 13. Avg 202220:58 > 21:18 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca se je en dan po dramatični petkovi zmagi proti Turčiji v Carigradu veselila še drugič. Brez Luke Dončića in Gorana Dragića so bili varovanci Aleksandra Sekulića z 86:82 boljši še od Ukrajine. Pet Slovencev je doseglo dvomestno število točk.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v okviru priprav na evropsko prvenstvo zabeležila novo zmago, že četrto na četrti tekmi, od tega drugo v Carigradu. Po hudi borbi s Turki, ki so padli šele po podaljšku s 104:103, so bili trd oreh tudi Ukrajinci.

Slovenska vrsta je tokrat nastopila brez zvezdniškega dvojca Luka Dončić – Goran Dragić. Za razliko od petka pa so bili v kadru tudi Luka Rupnik, Jakob Čebašek in Jurij Macura. Slednja sicer nista stopila na parket, zdi se, da je selektor Aleksander Sekulić tudi vse bližje odločitvi glede končnih 12 potnikov na EuroBasket.

Vrhunci tekme:

Slovenija je sicer vodila večji del tekme, ki jo je začela v peterki Aleksej Nikolić, Jaka Blažić, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Ukrajinci so zapretili šele na koncu, ko so povedli za tri točke, a so Slovenci odgovorili z delnim izidom 11:0 in odločili zmagovalca.

Minute in točke so bile zelo enakomerno razporejene. Dragić, Blažič in Nikolić so zbrali po 13 točk, Tobey 12 in Edo Murić 10. Od enajstih igralcev, ki so prišli na parket, se je med strelce vpisala deseterica. Klemen Prepelič pa je bil s petimi asistencami prvi podajalec. Pri poražencih je 18 točk vpisal nekdanji član Olimpije Issuf Sanon.

Slovenijo pred uradnimi tekmami čakata še dva pripravljalna obračuna. Najprej v sredo v Stožicah na Telemachovem spektaklu s Srbijo, v soboto, 20. avgusta v Celju še s Hrvaško.

Slovenija - Turčija:

Pripravljalna tekma, Carigrad

Slovenija – Ukrajina 86:82 (22:16, 18:16, 21:22-, 28:25)

Konec tekme! Slovenije je v Carigradu slavila še drugič, Zoran Dragić, Blažič in Nikolić so zbrali po 13 točk, na drugi strani Issuf Sanon 18.

Silovit odgovor Slovenije! Potem ko so Ukrajinci povedli za tri, je Slovenija zagnala stroj in z delnim izidom 11:0 stvari postavila na svoje mesto. Zadnjo trojko za +8 je dosegel Aleksej Nikolić, ki ga ni zmotila bližina branilca. 84:76, do konca še 1:14.

Trojka Nikolića:

Vodstvo Ukrajine s 74:73! Ukrajinci so dosegli šest točk zapored, najprej izpod obroča, nato po zgrešenem prostem metu še skok in trojka! Po tehnični napaki Zorana Dragića še en prosti met za vodstvo Ukrajincev. Do konca še 4:33.

Ukrajinci zapretili! Ukrajina je v zadnjem delu zaigrala agresivno in nekajkrat zadela ter se približala na le dve točki. V pravem trenutku je t.i. “and 1” zadel Prepelič, koš s pol razdalje in še dodaten prosti met za 64:59.

Koš Prepeliča pod osebno napako:

Konec tretje četrtine – 61:54. Razlika se ves čas giblje nekje med šest in 12 točk, Slovenci se ne uspejo odlepiti, a tudi ne dovolijo Ukrajincem, da bi se bolj približali.

Nikolić za +12! Slovenija do nove najvišje prednosti, potem ko je trojko po podaji Prepeliča zadel Nikolić (56:44).

Trojka za trojko! Nekdanji član Olimpije Issuf Sanon je zadel za tri točke, skupno jih je zbral že 14, a je na drugi strani odgovoril Blažič za 49:40.

Vrhunci prvega polčasa:

Polčas – 40:32. Slovenci so v zadnjih dveh minutah prvega polčasa malce popustili, a kljub temu ohranili osem točk naskoka pred drugim polčasom, potem ko so po lepo izpeljani akciji prehiteli zvok sirene, ki je ekipi poslal na odmor.

Trojka Tobeyja za +10! Po drugi današnji trojki Tobeyja Slovenija prvič vodi z dvomestnim številom točk.

Dimec nadigral igralca lige NBA! Po Tobeyju se zdaj pod obročem “masti” še drugi center Slovenije Žiga Dimec. Najprej je lepo zadel po podaji Hrovata, nato je na moč zadel še čez Alexa Lena, člana Sacramento Kings. Slovenija vodi z 29:22.

Dimec z dvema lepima košema:

Konec prve četrtine – 22:16. Slovenija je po sedmih zaporednih točkah Tobeyja ušla na 17:10 in že nadzira potek tekme.

Slovenija vodi 14:10. Po malce slabšem začetku so zdaj Slovenci le začeli zadevati, kot zadnji je bil z zabijanjem za 14:10 uspešen Mike Tobey.

Zabijanje Mika Tobeyja:

Začetek tekme! Dvoboj je Slovenija začela v peterki Nikolić, Blažić, Z. Dragić, Čančar in Tobey.

Spremembe v kadru: Selektor Aleksander Sekulić je za drugo tekmo v Carigradu odpočil Luko Dončića in Gorana Dragića. V kadru so trije, ki so petkovo tekmo pospremili s tribune – Luka Rupnik, Jakob Čebašek in Jurij Macura.