Slovenci navdušujejo z napadom na ravni lige NBA

Košarka 1. Jul 202118:23 > 20:11 0 komentarjev
Luka Dončić, foto: FIBA.

Slovenija je v Kaunasu še na drugi tekmi zapored presegla magično stotico in visoko porazila še Poljsko. Po dvoboju je bilo največ govora prav o izjemnem napadu Slovenije, ki je na obeh tekmah skupinskega dela kvalifikacij za olimpijske igre presegla 100 točk in jih skupno vpisala že 230!

V sredo so varovanci Aleksandra Sekulića Angoli nasuli 118 točk, le dan kasneje Poljakom še 112. Slovenija je na obeh tekmah zadela po 18 trojk, če seštejemo oba izkupička, je trenutno met slovenskih košarkarjev za tri točke kar 50,7 odstoten.

Izjemen je tudi pogled na število podaj. Proti Angoli so jih naši košarkarji vpisali 31, tokrat še dve več, kar 33. To so navdušujoče številke že za ekipe v ligi NBA, še toliko bolj za reprezentanco pod okriljem Fibe.

“Prispevalo je vseh 12 košarkarjev. Imamo odlično kemijo, v veliko zadovoljstvo mi je sedeti na klopi in gledati to skupino igralcev, igrajo se košarko in uživajo v tem. Delajo eden za drugega, kemija je izjemna. Zelo sem ponosen, kako igrajo, če bomo tako nadaljevali, se lahko nadejamo lepe prihodnosti,” je po zmagi proti Poljski s 112:77 ponosno dejal slovenski selektor.

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

NBA napad Slovenije

“Igrate košarko po vzoru lige NBA,” je Sekuliću na novinarski konferenci dejal litovski novinar.

43-letni slovenski strateg mu je odvrnil: “Ko imaš takšne košarkarje, ki igrajo tako predano od prvega dne, odkar so prišli na priprave po dolgih in utrujajočih klubskih sezonah, ker igrajo in trenirajo tako zavzeto, potem ni naključje, da igramo tako. Sploh v napadu delujemo res dobro.”

Jaka Blažič, foto: FIBA.

O izjemni uigranosti Slovenije je spregovoril tudi Jaka Blažič: “Imamo dobro kemijo, zato smo lahko samozavesti. Zaupamo si, kar se vidi na parketu. Tako bomo igrali do konca, z veliko energije, truda in naši državi pokazali, da je lahko ponosna.”

Razliko naredili rezervisti

Blažič je proti Angoli zbral pet ter proti Poljski 11 točk, oba dvoboja je začel v prvi peterki. “Na začetku so bili Poljaki še blizu, so talentirana ekipa, zadeli so tudi nekaj težkih metov za tri. Nismo se pustili zmesti, v igro je prišla naša druga peterka in napravila odličen posel, naredila razliko 15 točk, nato je bilo za nas vse lažje.”

Klop Slovenije je sicer vpisala 54 točk, najuspešnejši je bil Klemen Prepelič s 17 točkami, eno manj je dosegel Gregor Hrovat.

Najvišji indeks je imel znova Luka Dončić. Zvezdnik slovenske reprezentance je igral le prve tri četrtine, v zadnji ga selektor ni več poslal na parket. Zbral je 18 točk in 10 podaj, izjemen je bil pri razigravanju soigralcev, Poljaki nanj niso imeli odgovora.

Luka Dončić in Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

“Lahko je pogledati Luko, ki je izjemen košarkar, ki nase prevzame tudi pritisk z ostalih košarkarjev, ki skozi njega prihajajo do priložnosti. Ekipa ima veliko odličnih košarkarjev, spoštujem celotno moštvo, ne le briljantnost Dončića,” je dejal poljski selektor, Američan Mike Taylor.

“Z Dončićevo prisotnostjo ter njegovim odnosom na parketu in ob njem, kaže kaj pomeni igrati za svojo državo. To je prenesel tudi na druge igralce. S svojim slogom igre pa kaže, kako se igra ekipno in s tem izboljšuje ostale košarkarje, ki so z njim na parketu. Nočem podcenjevati ostalih, imamo odlične košarkarje, a za vse je nato lažje in v napadu delujemo še bolje,” je z doprinosom Dončića in vplivom na soigralce seveda zadovoljen Sekulić.

Nasprotnik Slovenije v polfinalu turnirja v Kaunasu bo Venezuela. “Osebno jih še nisem videl, eno četrtino sem si pogledal. Trenerski štab se je že pripravljal na njih, po tekmi se bomo usedli in se pogovorili,” pove Sekulić.

Kvalifikacijski turnir za olimpijske igre:

Torek, 29. junija:
Skupina A: Litva – Venezuela 76:65
Skupina B: Poljska – Angola 83:64

Sreda, 30. junija:
Skupina A: Venezuela – Južna Koreja 94:80
Skupina B: Slovenija – Angola 118:68

Četrtek, 1. julija:
Skupina A: Južna Koreja – Litva 57:96
Skupina B: Slovenija – Poljska 112:77

Lestvica skupine A:
1. Litva (2-0) 4 točke
2. Venezuela (1-1) 3 točke
3. Južna Koreja (0-2) 2 točki

Lestvica skupine B:
1. Slovenija (2-0) 4 točke
2. Poljska (1-1) 3 točke
3. Angola (0-2) 2 točki

Sobota, 3. julija:
Polfinale 1: Litva – Poljska
Polfinale 2: Slovenija – Venezuela

Nedelja, 4. julija:
Finale (ob 18.30)

Na olimpijske igre se uvrsti le zmagovalec turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!