Pokal članic: V finalu Cinkarna Celje in Triglav

Košarka 24. Apr 202116:30 > 16:31
Žkk Triglav/Facebook
Žkk Triglav/Facebook

V soorganizaciji Košarkarske zveze Slovenije in ŽKK Cinkarne Celja danes in jutri poteka zaključni turnir Pokala članic v sezoni 2020/2021. V dveh polfinalnih srečanjih smo bili priča zanimivima dvobojema, vstopnici za finale pa sta si priigrali ekipi Triglava in Cinkarne Celja. Finale bo na sporedu jutri ob 16.00, moč pa si ga bo ogledati v direktnem prenosu na televiziji Sportklub.

Kranjčanke so bile v polfinalu boljše od Grosupljega z 62:51 (19:18, 38:22, 48:42), Celjanke pa so ugnale Ježico s 86:48 (16:11, 47:23, 62:35).

V prvi polfinalni tekmi Pokala članic sta se pomerili ekipi Grosuplja in kranjskega Triglava. Kranjčanke so pred tekmo veljale za favoritinje, a v pokalnem tekmovanju so vedno možna presenečenja in na to so igralke Grosuplja tudi upale. Prva četrtina je potekala v izenačenem boju, vseeno pa so igralke Triglava večino časa vodile in vzdrževale minimalno prednost. V prvi polovici druge četrtine pa so, v tem polfinalnem paru, gostje bolje nadaljevale in naredile delni izid 16:2 ter se odlepile na prednost 15 točk. Grosupeljčanke so v tem delu izgubile nekaj žog zaporedoma, Kranjčanke pa so to izkoristile za hitre protinapade in na polčas odšle s prednostjo 17 točk (22:39).

V začetku tretje četrtine so igralke Grosuplja hitro naredile delni rezultat 16:2 in se z izrazito agresivno obrambo približale na samo 3 točke zaostanka, nato pa so se Gorenjke vseeno zbrale in zaustavile nekaj napadov igralk Grosuplja, ter v zadnjo četrtino vstopile s sedmimi točkami prednosti. Na začetku zadnje četrtine Grosuplje ni našlo poti do izdelanega meta v napadu, kar so Kranjčanke izkoristile in z delnim rezultatom 11:0 ušle na »varnih« 18 točk prednosti ter, kljub zadnjemu poizkusu in delnemu rezultatu 7:0 za Grosuplje, tekmo pripeljale mirno do konca in tako postale prve finalistke Pokala članic.

Pri ekipi Grosuplja je najboljša strelka postala Tinkara Zoran, ki je dosegla 22 točk, Nika Kodelja jih je prispevala 10. Za zmagovalke polfinalnega srečanja je Ajda Burgar dosegla 23 točk in 8 skokov, Rebeka Abramovič je dodala 14 točk. Finalna tekma s prenosom na Sportklubu, kjer se bo Triglav pomeril s Cinkarno Celje bo na sporedu v nedeljo, 25. aprila, ob 16. uri.

“Čestitke mojim igralkam, mislim da smo povsem zasluženo zmagali. Tekmo smo kontrolirali skozi skoraj celotno srečanje. Uvod v tretjo četrtino je bil nekoliko slabši, ampak so moje igralke potem dobro reagirale in jim še enkrat čestitam za uvrstitev v finale Pokala članic,” je po uvrstitvi v finale dejal trener Triglava Gašper Sluga.

Polfinalno srečanje med Cinkarno Celjem in Ježico so bolje začele Ljubljančanke, ki so se branilkam naslova pokalnih zmagovalk dobro zoperstavile na začetku prve četrtine in v sedmi minuti vodile z 9:6. Vendar so Celjanke hitro vzpostavile ravnotežje in po delnem rezultatu 10:2 četrtino zaključile s prednostjo petih točk. V drugi četrtini so nato Celjanke z agresivno obrambo in pogostimi podvajanji svojo prednost poviševale, ta je po polovici četrtine znašala 13 točk (31:18). Z raznovrstnimi rešitvami v napadu pa so igralke Celja na veliki odmor odšle s prednostjo kar 24 točk, s tem pa je bila druga polfinalna tekma rezultatsko odločena.

V drugem polčasu so domače igralke le nadzorovale potek srečanja, še povišale prednost in se brez težav uvrstile v veliki finale Pokala članic. Igralke iz Celja so od bile od Ježice opazno boljše pri odstotku zadetih metov iz igre (43%-29%), prav tako pa so premočno dobile skok pod košema (56-30).

Pri novopečenih finalistkah sta bili najboljši strelki Lea Debeljak in Snežana Bogićevič, ki sta dosegli vsaka po 16 točk. Pri Ježici je Sara Meden dosegla 19 točk, Ana Šarić jih je prispevala 16.

“Čestitam mojim igralkam za zmago. V prvih petih minutah se nismo ravno dobro znašli na igrišču, a smo potem vzeli stvari v svoje roke in z igro pokazali, da smo zasluženo visoko zmagali,” je po dvoboju dejal trener aktualnih pokalnih zmagovalk Damir Grgić.