Slovenija ni le Luka Dončić

Košarka 29. Jul 202110:14 > 15:41 0 komentarjev
Luka Dončić, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji so tudi proti Japonski ostali "vroči" in so na dveh tekmah na olimpijskih igrah vpisali že neverjetnih 234 točk. Da Slovenija ni le Luka Dončić, so po dvoboju dejali v japonskem taboru, ki si štejejo v čast, da so se lahko pomerili proti našim košarkarjem.

“Igrali smo kot ekipa. Dosegli smo 27 podaj in 54 skokov. Spoštovali smo tekmeca, saj imajo Japonci zelo dobro reprezentanco. Posebej sta izstopala Juta Watanabe in Rui Hachimura, ki sta odigrala izjemno tekmo. Na koncu je odločil moštveni duh. Igramo ekipno, pa čeprav imamo med nami najboljšega igralca na svetu,” je tekmo ocenil slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Tekmeca so naši košarkarji tokrat zlomili v zadnji četrtini, ki so jo dobili s 36:17. “Na koncu je bilo tako lepo, da bi vsak še igral naprej, res vsak met je šel v koš. Imeli smo se čas malce zabavati, čeprav deluje kot, da se ves čas zabavamo. Zdaj je treba na to pozabiti. Danes bomo znova kartali (smeh, op. a.), potem sledijo Španci. Komaj jih čakamo, za nas je ta tekma finale,” je za RTV Slovenija dejal kapetan Edo Murić, ki je po tekmi na vprašanja odgovarjal objet s Klemnom Prepeličem.

Klop Slovenije ob vsakem uspešnem napadu glasno spodbuja svoje soigralce na parketu, foto: Guliverimage.

Sanjski napad

Če pogledamo igro Slovenije na prvih dveh tekmah je ta še hitrejša kot tista v Kaunasu, kjer so naši košarkarji na štirih tekmah v povprečju na dvoboj dosegali po 106 točk. Če primerjamo kvalifikacijski in olimpijski turnir najprej v oči pade število napadov. Slovenija v Tokiu v povprečju na koš iz igre vrže kar 12 žog več (Kaunas: 70 metov na tekmo, Tokio: 82 metov na tekmo), tudi število prostih metov je naraslo z 22,2 na 24,5.

Slovenija torej na olimpijskih igrah še bolj stavi na izjemen napad, ki je zgodovinsko gledano skoraj najboljši, kar jih je največje športno tekmovanje na svetu sploh videlo. Naši košarkarji so na dveh tekmah dosegli kar 234 točk, kar je 117 na dvoboj. Večje povprečje je imelo le legendarno ameriško sanjsko moštvo na OI 1992, ko so na osmih tekmah ob osmih zmagah na poti do zlate medalje v povprečju dajali po 117,2 točke.

“Ta ekipa ni le Luka Dončić”

Proti Japoncem je odločila povezanost, pove Prepelič: “Na začetku nam ni šlo, potem smo znova pokazali karakter. Vendar, če smo realni, Japonska je težek nasprotnik, a ni na nivoju, do katerega lahko sežemo. Naslednji bo pokazal naš resen obraz in zagotovo bomo pripravljeni na njih.”

Luka Dončić in Rui Hachimura, foto: FIBA.

Japonska je tri četrtine nekako še ohranjala stik, a vendarle se ni uspela približati na manj kot deset točk zaostanka. Slovenija je bila ves čas v nadzoru nad tekmo. Glavni razlog, da niso Japonci kapitulirali že prej, je bil Rui Hachimura, ki je bil s 34 točkami prvi strelec tekme.

Strelci Slovenije proti Japonski:
Dončić 25, Dragić 24, Čančar 16, Prepelič 12, Blažič 10, Čebašek in Tobey po 6, Hrovat, Murić in Rupnik po 4, Nikolić 3, Dimec 2.

Met iz igre: 43/80 (54%)
Met za tri: 15/39 (38%)
Prosti meti: 15/22 (68%)
Skoki: 37 (17 v napadu)
Podaje 27

“Slovenija je bila boljša in zasluženo zmagala. Danes so dokazali, da ta ekipa ni le Luka Dončić,” je Rui dejal po dvoboju. Pritrdil mu je tudi selektor Japonske Julio Lamas: “Čestitam Sloveniji, ki je igrala bolje od nas. Bili so boljši skozi celo tekmo, v končnici pa so razliko še dvignili. So izredno dobra ekipa z enim izstopajočim posameznikom. Obenem pa je Slovenija zelo dobro sestavila to sestavljanko za olimpijski turnir. Nikomur ne bo lahko proti njim, za mene in moje igralce pa je čast, da smo lahko igrali proti njim.”

S Španci najverjetneje za prvi boben

Že naslednji nasprotnik Slovenije bo največji, s katerim se je spopadla slovenska reprezentanca, ko jim bodo nasproti stali aktualni svetovni prvaki Španci. Obračun bo v nedeljo ob 10.20 in bo odločal o prvem mestu v skupini.

Slovenci z odličnimi igrami sodijo v vse ožji krog favoritov za medalje. “Imaš obvezo, da prideš in se pokažeš v najboljši luči, da od sebe daš vse, kar imaš. Od energije, do obrambe in napada. Smo res prava klapa, v moštvu nimamo egoista, vzamemo to, kar nam ekipa ponudi. Če bomo tako nadaljevali se nas lahko boji vsaka ekipa,” je o pritisku, ki ga prinaša status favorita, spregovoril Murić.

Zoran Dragić je Japoncem nasul 24 točk, foto: FIBA.

Četrtfinalni tekmec Slovenije bo znan po žrebu. Prvouvrščene ekipe iz vseh treh skupin in najboljša drugouvrščena bodo v enem bobnu, preostale štiri, torej dve drugouvrščeni ter dve najboljši tretjeuvrščeni, gredo v drugega.

Dončić uničil Argentino

Povsem verjetno je, da bo tekma s Španijo odločila tako zmagovalca skupine kot tudi potnika v prvi boben. Razlog se skriva v Američanih, ki bodo boje v skupini A skoraj zagotovo končali z dvema zmagama in najboljšo razliko v koših. S tem bi postali najboljša drugouvrščena reprezentanca, kar bi pomenilo, da iz skupine C v prvi boben potuje le zmagovalec skupine. Četrtfinali so na sporedu 3. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!