Slovenija zmlela še Japonce in je že v četrtfinalu

Košarka 29. Jul 20216:20 > 10:54 0 komentarjev
Luka Dončić, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji so proti borbenim Japoncem vpisali še drugo zmago na olimpijskem turnirju in si tako že zagotovili nastop v četrtfinalu (116:81). Slovenci so vodili od začetka do konca, a povsem zlomili tekmeca šele v zadnji četrtni. Luka Dončić tokat ni bil tako razpoložen kot proti Argentini, je pa kljub temu dosegel 25 točk. Velik delež v napadu je dodal tudi Zoran Dragić.

Iz slovenskega tabora so pred tekmo opozarjali, da Japoncev ne gre podcenjevati in bodo trdo igrali do zadnje minute. To se je naposled res zgodilo, domači košarkarji so s hitro igro ohranjali stik s Slovenci, večinoma se je razlika držala okoli desetih točk.

Tudi ko so slovenski košarkarji ušli za 20, so Japonci predvsem po zaslugi odličnega Ruija Hachumure uspeli odgovoriti, košarkar Washington Wizards je bil prvi strelec dvoboja s 34 točkami.

Dokončno so odpor Japonske varovanci selektorja Aleksandra Sekulića zlomili v zadnji četrtini, ki so jo dobili s 36:17. Odločila je serija trojk, v zaporedju so zadeli Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar in Luka Rupnik, prednost je poskočila na +30 in dvoboj je bil odločen.

Zoran Dragić in Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

V zaključku je Sekulić na parket poslal vse razpoložljive košarkarje, ki so ob visoki prednosti sproščeno zadevali naprej. Dve trojki od skupno 15 Slovenije je zadel še Jakob Čebašek, vseh 12 Slovencev pa se je vpisalo med strelce.

To je bila sicer druga zmaga Slovenije proti Japonski na dveh medsebojnih dvobojih. Prvo so vpisali na pripravljalni tekmi 26. junija leta 2004 v Slovenskih Konjicah, takrat so slavili s 84:68.

Pet dvoštevilčnih za četrtfinale

Slovenija je tako po 118 točkah proti Argentini znova dosegla neverjetno število točk – 116. Dončić je bil s 25 točkami prvi strelec Slovenije, dodal je še po sedem skokov in podaj, ukradel dve žogi in podelil še dve blokadi.

Odlično je v napadu igral Zoran Dragić, ki je bil vroč že v prvi četrtini, do konca tekme pa zbral 24 točk ob fantastičnem metu iz igre (10/13). Dvoštevilčni so bili še Čančar (16), Klemen Prepelič (12) in Blažič (10).

Luka Dončić je zadel dve trojki iz osmih metov, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji so si z zmago, drugo na dveh tekmah, že zagotovili uvrstitev v četrtfinale. Tja sta že uvrščeni tudi reprezentanci Francije in Avstralije.

Potek tekme

Prva četrtina – 29:23. V napadu je tekmo Slovenije najbolje začel Zoran Dragić, ki hitro prišel do sedmih točk. Nato se je znova razigral Dončić, ki je v uvodnih desetih minutah vpisal 13 točk. Japonci so s hitro igro korak držali predvsem po zaslugi Hachimure, ki je pričakovano vodil igro domačih.

Druga četrtina – 24:18. Tudi drugo četrtino so slovenski košarkarji dobili za šest točk. Razigrali so se predvsem v zadnjih minutah pred polčasom, ko so zadevali Tobey, Prepelič in Blažič. Luka v tem delu tekme ni bil tako razigran, Sekulić mu je namenil tudi nekaj počitka. Kljub temu je v prvem polčasu vpisal 15 točk, šest skokov in štiri podaje.

Zoran Dragić je proti Japonski dosegel 24 točk, foto: Guliverimage.

Tretja četrtina – 27:23. Japonci so se večji del dvoboja držali na približno desetih točkah zaostanka, sredi tretje četrtine pa je Slovenija vendarle uspela domačinom zbežati na varnejšo razdaljo. Po lepem prodoru je Dončić na levem krilu našel samega Čančarja, ki je zadel svojo drugo trojko na dvoboju. Nato je Luka še sam zadel iz težkega položaja. Slovenski zvezdnik je že v prvem polčasu prejel udarec v hrbet in med tekmo večkrat kazal znake bolečine.

Četrta četrtina – 36:17. Dončić je obe svoji trojki zadel v zadnji četrtini, potem ko večji del tekme ni bil razpoložen pri metu z razdalje. Predvsem po zaslugi Hachimure so se Japonci še vedno na trenutke malce približali, dosegel je kar 34 točk.

Nato je Slovenija s serijo trojk vendarle dokončno zlomila žilave Japonce. Najprej je svojo drugo trojko na tekmi zadel Luka, nato sta zadela še Blažič in Čančar za novo stotico naših košarkarjev. Tekma je bila odločena.

Slovenski košarkarji v Tokiu lovijo medaljo, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Klop Slovenije ob vsakem uspešnem napadu glasno spodbuja svoje soigralce na parketu, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Vlatko Čančar, foto: FIBA.
Zoran Dragić, foto: FIBA.
Jaka Blažič, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Luka Dončić in Rui Hachimura, foto: FIBA.
Vlatko Čančar z blokado, foto: FIBA.
Zoran Dragić in Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

Skupina C, 2. krog, četrtek:

Slovenija – Japonska 116:81 (29:23, 24:18, 27:23, 36:17)
Španija – Argentina (ob 14.00)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!