Slovenijo čaka dolga pot do SP. Tudi proti Hrvaški

Košarka 31. Avg 202113:25 > 13:56
Luka Dončić: po EuroBasketu in OI še prvič na svetovno prvenstvo? foto: Guliverimage.

Spomin na pravljično slovensko košarkarsko poletje, ki se je končalo na olimpijskih igrah v Tokiu, je še vedno živ. Z žrebom kvalifikacijskih skupin pa se je pozornost ljubiteljev košarke preusmerila proti svetovnemu prvenstvu, ki ga bodo let 2023 gostile Indonezija, Japonska in Filipini. Evropski prvaki se bodo v prvem delu kvalifikacij pomerili s Hrvaško, Švedsko in Finsko.

Slovenija si je že zagotovila štirinajsti zaporedni nastop na EuroBasketu. Septembra 2022 bo v Nemčiji (sprva v Kölnu, nato v Berlinu) branila naslov evropskega prvaka. Toda še pred tem se bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića podali v kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023.

Po današnjem žrebu v Miesu v Švici je znan prvi del slovenske poti proti SP. Ples kroglic je namreč Slovenijo, ki je bila uvrščena v prvi kakovostni boben, poslal v skupino C. Tam ji bodo družbo delali Hrvati, Finci in Švedi.

Sistem evropskih kvalifikacij je enak kot leta 2019. Napredovanje v naslednji krog kvalifikacij si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine (rezultati se prenašajo). Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Slovenska skupina C se bo v drugem delu križala s skupino D. Potencialni tekmeci v zadnji fazi boja za košarkarski “mundial” so tako Nemčija, Poljska, Izrael in Estonija. Slovenska pot do prvenstva bo tako dolga, saj bodo kvalifikacije razpotegnjene vse do februarja 2023. A čeprav so v Fibinem kvalifikacijskem sistemu napovedi nehvaležne, je slovenska vrnitev v Azijo vsekakor realen in dosegljiv cilj.

Aleksander Sekulić

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Četrtič na SP?

Selektorja Aleksandra Sekulića v kvalifikacijah čaka velik izziv, saj bo v različnih oknih lahko računal na različen nabor igralcev. A čeprav v večjem delu kvalifikacij med naborniki ne bo prvega zvezdnika Luke Dončića, pa je jasno, da je osnovni cilj uvrstitev na SP 2023. Slovenija je doslej na srečanju najboljših reprezentanc sveta nastopala v letih 2006, 2010 in 2014. Poskus preboja na SP 2019 na Kitajskem je klavrno propadel, a so se košarkarji navijačem oddolžili s prebojem na olimpijske igre.

Kdo bo nastopil na SP 2023?

Poleg Filipinov, Japonske in Indonezije bo na svetovnem prvenstvu (25. 8. – 10. 9. 2023) nastopilo še 12 reprezentanc iz Evrope, 7 ameriških, 5 afriških iz prav toliko iz Azije in Oceanije (skupno 32).

Komentari

Vaš komentar