Slovenska vrata se zapirajo, arabska pa odpirajo

Košarka 28. Nov 202311:14 0 komentarjev
Evroliga se bliža Dubaju. Foto: Profimedia

Uradne potrditve še ni. Vseeno pa so namigi o tem, da so lastniki evrolige prižgali zeleno luč za vključitev Dubaja v najmočnejšo evropsko košarkarsko ligo, zelo čvrsti.

Prihodnji mesec bo minilo enajst let od zadnje tekme slovenskega kluba v evroligi. To je bila tedanja Union Olimpija. Stik z najmočnejšo evropsko košarko sta imela pred tem tudi Krka in celo Zlatorog. Bili so drugačni časi. Danes evroliga ni povsem nedosegljiva le na Novomeščane in Laščane, temveč tudi za Olimpijo, pa čeprav je ta po združitvi s Cedevito napovedovala napad na elito. Ob izključitvi ruskih klubov se je sicer še kazala potencialna možnost za vsaj začasen ljubljanski skok na evroligaško barko, a so morali zagrebški meceni v Stožicah le priznati, da niso pripravljeni dodatno razvezati mošnjička.

Evroligaška vrata se za slovenske prvake zapirajo. In medtem ko se Cedevita Olimpija v novi sezoni muči tudi v EuroCupu, kjer je po osmih krogih ena od dveh ekip brez ene same zmage, za nameček pa v sredo v Ljubljano prihaja še Paris kot vodilna ekipa skupine A, sta v regiji ob izdatni državni pomoči, enormnih finančnih vložkih in pravi košarkarski evforiji povsem zavladala beograjska velikana Crvena zvezda in Partizan.

Arena Coca-Cola: dom košarkarjev Dubaja Foto: Profimedia

Ni skrivnost, da se evroliga vse bolj spogleduje z gospodarsko večjimi okolji. Srbska kluba, ki ob tem upata na stalno licenco, sta v tej druščini, podobno kot Žalgiris iz Kaunasa, predvsem zaradi košarkarske kulture in strastnega navijaškega okolja. Evroliga spodbuja razvoj košarke v mestih, kot sta London in Pariz, jasno, poleg Madrida, Berlina, Münchna, Milana, Barcelone … Le vprašanje časa pa je bilo, kdaj bodo veljaki elitnega evropskega košarkarskega tekmovanja ”klonili” pod pritiskom arabskega kapitala.

Kot vse kaže, se je to zgodilo. Grški ter posledično srbski in italijanski mediji poročajo o tem, da so lastniki evrolige že podprli vključitev Dubaja v tekmovanje za sezono 2025/26. Takrat naj bi se nekoliko preoblikoval tudi tekmovalni sistem, jasno pa je, da širitev v Azijo evroligi prinaša svež kapital za delovanje celotne lige. Klub iz Združenih arabskih emiratov do nadaljnjega ostaja zgolj namišljen, jasno pa je, da bo bolj kot na kakšni tradiciji grajen na velikem kapitalu in kupljenem znanju iz evropskega košarkarskega bazena.

Svojevrsten mehki prehod Dubaja iz Azije v Evropo medtem že poteka v ligi ABA. Med štirinajstimi klubi, ki nastopajo na turnirjih jadranske lige košarkarjev do 19 let, je namreč od letos tudi Falcons academy iz Dubaja. Moštvo, ki ga vodi Dejan Kamenjašević, kot predsednik pa je naveden Abdulla Saeed Al Naboodah, tvorijo mladi košarkarji iz Srbije, Grčije, Kanade, Indije, ZAE, Rusije … Ob tem pa se že pojavljajo ugibanja o tem, na kakšen način bi v Dubaju oblikovali zvezdniško člansko ekipo. Med imeni, ki se pojavljajo v teh krogih, sta tudi srbski selektor Svetislav Pešić in Đorđe Đoković, brat teniškega zvezdnika Novaka Đokovića.

Evroliga naj bi se, tudi s prišleki iz Dubaja, v prihodnjih letih, v slogu lige NBA, še bolj zaprla. V ozadju pa medtem potekajo tudi pospešeni pogovori o novem evropskem klubskem tekmovanju, ki bi nastalo kot združitev EuroCupa in Fibine lige prvakov. Zdi se, da bo tam tudi evropeki domet Cedevite Olimpije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!