Mike Tobey z jasnim sporočilom za Slovenijo

Košarka 27. Nov 202321:16 0 komentarjev

"Če me želite, se bom vrnil in znova zaigral za Slovenijo," je dvome o svoji reprezentančni prihodnosti ob robu gostovanja pri novomeški Krki, ki je sovpadalo z žrebom za olimpijske kvalifikacije, razblinil Mike Tobey.

“Je že znano, koga smo dobili v kvalifikacijah za olimpijske igre,” je po sestanku v garderobi Crvene zvezde po zmagi nad Krko in nekaj fotografijah z navijači vprašal Mike Tobey, ko je pristopil do slovenske sedme sile. Kot da namig ne bi bil dovolj, je nato pristavil, da se je lepo vrniti domov. Tokrat v Novo mesto. Če je poleti, ob koncu svetovnega prvenstva v Manili, še malce dvomil o svoji reprezentančni prihodnosti, zdaj zatrjuje, da se bo tudi v prihodnje odzval morebitnemu vabilu selektorja. Kot vse kaže, bo to ostal Aleksander Sekulić, ki čaka le še na formalno potrditev.

Sodelovanja v februarskem kvalifikacijskem oknu za nastop na EuroBasketu 2025, v katerem čakata Slovenijo domači tekmi z Izraelom in Ukrajino, Tobey resda ni potrdil, zato pa ga lahko pričakujemo na zboru pred julijskimi olimpijskimi kvalifikacijami. “Nameravam se vrniti. Če me bodo želeli. Užival sem v poletjih s slovensko reprezentanco. To bi rad ponovil. Res je, v Manili tega nisem potrdil. A po težkem porazu, čustvenosti in ob napornih sezonah niti ni tako nenavadno, da vam nisem znal postreči z jasnim odgovorom. Nato sem si vzel čas in se pogovoril z družino. Če bi se nam posrečil preboj v Pariz, bi me lahko celo spremljali v živo,” se je proti poletju ozrl Tobey ter kmalu zatem spoznal, da pot do francoske prestolnice vodi preko Pireja, kjer bo po vsej verjetnosti na kolena treba spraviti močno Grčijo. “Imamo Dončića. Z njim je mogoče prav vse,” pravi naturalizirani ameriški center.

Mike Tobey. Foto: Fiba

Na zadnjo reprezentančno akcijo ima sicer grenko-sladke spomine. Na Filipinih ni skrival razočaranja. Danes se z bolj treznim pogledom zaveda omejenosti igralskega kadra, v katerem ni bilo Vlatko Čančarja in Eda Murića. “Poletje je bilo vseeno kar uspešno. Upam, da bo prihodnje prav tako. Še bolj. Vemo, kaj moramo narediti. Kar smo leta 2021 storili v Litvi, moramo ponoviti v Grčiji. Nisem človek, ki bi se želel izogniti kakšni reprezentanci. Moramo zmagovati, če želimo naprej,” pravi slovenski reprezentant na zadnjih treh velikih tekmovanjih, torej olimpijskih igrah 2021, EuroBasketu 2022 in svetovnem prvenstvu 2023.

Njegove misli bodo do nadaljnjega vseeno predvsem klubsko obarvane. Rdeče-belo. S Crveno zvedo vodi v ligi ABA (8 zmag – 1 poraz), v evroligi (3 zmage – 7 porazov) pa trenutno zaostaja za mesti, ki vodijo v končnico. “V Evropi se mučimo. Nismo še ujeli ritma. Tudi meni igra nikakor ne steče. A to je del poklicnega športa. Vem pa, da imamo kakovostno moštvo. Temu primerna so tudi pričakovanja. Zato verjamem, da se bo igralska krivulja dvignila. Igramo bolje, a nekaj nam še manjka,” o prvih tednih v Beogradu razmišlja 213 centimetrov visoki center, ki ob tem ne skriva navdušenja nad izjemno navijaško podporo.

“Navijači nam dajejo energijo. Na vsaki tekmi se jih zbere 20 tisoč. Prav zaradi tega evrolligaški porazi skelijo še toliko bolj. Radi bi se jim oddolžili. Potem nam bo lažje, tekmeci pa tako ali tako vedo, da jih pri nas čaka zelo težko delo,” pravi Tobey, ki se je odlično ujel tudi z izkušenim in kreativnim organizatorjem igre Milošem Teodosićem. Ob tem se je spomnil tudi svoje izjave o igranju z Luko Dončićem in Goranom Dragićem. “Takrat sem dejal, da je to tako, kot bi me med prazniki obiskala dva Božička. Z njim je podobno. Res je izjemen košarkar,” je pogovor sklenil še vedno aktualni in aktivni slovenski reprezentant Mike Tobey.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!