Slovenski podmladek v Beogradu napoveduje svetlo prihodnost

Evroliga 21. Maj 202215:47 > 15:48 0 komentarjev
Urban Klavžar. Foto: Miha Gorela

Če Slovenija na letošnjem zaključnem turnirju Evrolige znova nima predstavnika, je povsem drugače na Next Generation turnirju, ki v Beogradu poteka vzporedno s članskim. Slovenske barve so zastopali kar trije talenti, medtem ko je nekdanji član Portoroža Andrej Mušicki, ki sicer zastopa srbske barve, z Mego osvojil naslov.

Skoraj povsem polna dvorana Ranko Žeravica, vojska oglednikov in košarkarskih agentov ter tudi številne košarkarske legende. Večjega odra in tudi večjega pritiska za mlade košarkarje praktično ni. V vsem sijaju je v takšnih pogojih zasijal tudi nekdanji član KK Portorož in sicer srbski kadetski reprezentant Andrej Mušicki, ki je v finalu ob zmagi proti Next Generation selekciji pod vodstvom Vasillisa Spanoulisa vpisal šest točk, šest asistenc in kar sedem ukradenih žog.

Vrhunci finala:

Za poražence je zaigral Urban Kroflič, ki je prejšnji mesec blestel na turnirju v Ljubljani. Tokrat mu je Spanoulis sicer namenil manjšo vlogo, potem ko je bila ekipa za Beograd okrepljena in je slovenski član, ki se od leta 2019 kali v Španiji, s 16 leti med mlajšimi v ekipi. V petih minutah je 197 centimetrov visoki branilec zadel eno trojko.

Še dva branilca premore Slovenija v U18 selekciji Real Madrida, ki je v Beograd prišel kot favorit, a ga je iz boja za finale izločila prav Mega Basket. Oba uživata tudi precej veliko vlogo. Urban Klavžar je to sezono na skupno sedmih tekmah v mladinski Evroligi v povprečju prispeval 13,9 točke in 3,1 asistence. V Beogradu je na štirih obračunih vedno dosegel dvomestno število točk.

Za slovensko družbo ima v garderobi ob sebi še Jana Videta, ki v igro prihaja s klopi. V povprečju je na sedmih tekmah dosegel 7,6 točke in 1,7 asistence. Klavžar bo prihodnji teden dopolnil 18 let, Vide je januarja upihnil 17. svečko.

Če od leta 2018, ko si je Evroligo pokoril Luka Dončić, Slovenija ni imela predstavnika na zaključnem turnirju, bi se to lahko v prihodnosti spremenilo z naslednjo generacijo, ki se prebija iz ozadja. Če bodo le tako nadaljevali, se za slovensko košarkarsko prihodnost ni bati.

Miško Ražnatović, foto: Sportklub
Boštjan Nachbar, foto: Sportklub
Felipe Reyes, foto: Sportklub
Primož Brezec, foto: Sportklub
Urban Klavžar, foto: Sportklub

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!