Sopotnika in soigralca, zdaj tekmeca v ženski konkurenci

Košarka 13. Jan 202312:20 0 komentarjev
Slavko Duščak in Ernest Novak. Foto: Aleš Fevžer

Vrsto let sta Slavko Duščak in Ernest Novak sooblikovala slovensko klubsko košarkarsko sceno. V sobota bosta po daljšem času znova tekmeca, a v drugačnih vlogah. Kot trenerja v mestnem derbiju ženskega košarkarskega prvenstva.

Njuni karierni poti sta se prvič križali že pri ljubljanski Olimpiji in pozneje v Laškem. Pogosteje pa sta bila tekmeca. Slavko Duščak je igral tudi za Krko, Koper, Anwil … Ernest Novak pa med drugim za Slovan, Ludwigsburg, Elektro … Čeprav sta nato oba na trenerski ravni delovala v moški konkurenci, pa je njuna pot pozneje zavila v žensko košarko. Novak je v tej sezoni trener Akson Ilirije, Duščak vodi Derby Ježico. Ilirija je z enajstimi zmagami in vsega dvema porazoma svojevrsten hit lige, v kateri imajo sicer še vedno glavno besedo serijske prvakinje iz Cinkarne Celje. Ježica, pri kateri so se decembra razšli s Predragom Milovićem, po drugi strani drži četrto mesto.

V mestnem derbiju 1. SKL se bosta stara znanca v soboto ob 16.00 znova srečala. Tekmo Derby Ježica – Akson Ilirija si boste lahko v neposrednem televizijskem prenosu ogledali na SK.

Ernest Novak, trener Akson Ilirije. Foto: Aleš Fevžer

Veže vaju dolgoletno poznanstvo …

Novak: Poznava se še iz Olimpije. Nato sva bila soigralca v Laškem. Spominjam se, da sva se z Duščakovim golfom pogosto iz Ljubljane skupaj vozila na treninge in tekme v Tri lilije. Super soigralec, super človek. Lahko ga le hvalim.

Duščak: Ernest je bil kakovosten košarkar. Ustvaril je lepo kariero. V trenerskih vodah je to še nadgradil. Nanj velja biti pozoren. Rezultati odličnega dela se kažejo že na reprezentančni ravni. Pa tudi na klubski. Letos je z Ilirijo zelo uspešen.

Kako sta zajadrala v žensko košarko?

Novak: Dokaj po naključju. Prekinil sem pogodbo s Šenčurjem, nato pa sem na pobudo Lojzeta Milosavljeviča prevzel Triglav. Odtlej vztrajam pri dekletih.

Duščak: Ko sem iz Velikih Lašč vozil sina Dana na treninge v Grosuplje, se je tam pojavila priložnost, da postanem pomočnik trenerja v ženski ekipi. Tista zgodba se je sicer hitro končala. A že čez leto sem postal glavni trener. Vrsto let sem vodil Grosuplje. Do lani.

Ernest Novak je Akson Ilirijo prevzel pred sezono, Slavko Duščak pred kratkim Derby Ježico. S kakšno dediščino in kakšnimi ambicijami?

Novak: Ilirijo sem prevzel, ker sem v ekipi videl potencial. Gre za mlade, ambiciozne in nadarjene igralke, ki so pripravljene delati. Posledično niz dobrih rezultatov ni naključen.

Duščak: Dediščina je dobra. Ježica ima kakovosten podmladek. Moja naloga je, da ekipo popeljem do končnice. Sledila pa bo konkretna priprava na sezono 2023/24.

Slakvo Duščak, trener Derby Ježice. Foto: Aleš Fevžer

Misli pred mestnim derbijem?

Novak: Tekma kot tekma. Trenerji na vse skupaj ne gledamo kot na mestni derbi. Nisem eden tistih, ki bi razmišljal o tem, da moramo nujno premagati ekipo, ki prav tako prihaja iz Ljubljane. Želim, da punce na parketu izvajajo dogovorjeno. To je najbolj pomembno.

Duščak: Imamo nekaj težav z virozo. Seveda upam, da bo dala moja ekipa maksimum. A trenutno je Ilirija, vsaj na papirju, močnejša. No, tekmice morajo to potrditi na parketu.

V kakšnem položaju pa se nahaja slovenska ženska košarka?

Novak: Slovenska ženska košarka je na dokaj visoki ravni, pri čemer imam v mislih predvsem mlade igralke. Verjamem pa, da bi lahko storili še veliko več pri sami popularizaciji športa. Tisti, ki delamo v ženski košarki, smo za marsikaj prikrajšani.

Duščak: Veseli me, da so ekipe v slovenski ligi v povprečju zelo mlade. Bi pa, iskreno, želel višjo raven. Toda … Kolikor denarja, toliko glasbe.

Letošnje poletje prinaša domači EuroBasket. Je to priložnost za nov zagon?

Novak: Na reprezentančni ravni Slovenke dosegajo dobre rezultate. Ne le članice. Menim, da so v ženski rezultati dela vidni hitreje kot v moški. Reprezentanca potrebuje podporo. Upam pa, da bodo učinki prvenstva širše pozitivni.

Duščak: Reprezentanca mora napasti kolajno. Resda nisem več del reprezentance, a verjamem, da je v ozadju domačega prvenstva poleg želje po dobrem rezultatu tudi interes za rast ženske košarke v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!