Spremenjeni Luka Dončić, spremenjeni Dallas

Luka Doncic Jordan shoes
Luka Dončić je za promocijo obutve Luka 2 to poletje obiskal Pariz. Foto: Profimedia

Medtem ko je Luka Dončić v zadnjih tednih v domači Ljubljani delal na preoblikovanju telesa, pa so se odgovorni v Dallasu lotili preoblikovanja igralskega kadra.

Izjava predsednika KZS Mateja Erjavca v nedavnem intervjuju za naš medij o tem, da mu je Luka Dončić po razočaranju ob klubsko omejeni minutaži na zadnji tekmi sezone v Dallasu nekoliko jezno napovedal napad na kolajno na svetovnem prvenstvu, je odmevala tudi v Združenih državah Amerike. Tako kot se v tamkajšnjih medijih ali blogih ekspresno znajdejo fotografije, ki jih ljubitelji košarke ob naključnih srečanjih s prvim zvezdnikom Dallasa v Ljubljani objavijo na socialnih omrežjih. Ob manku uradnih informacij namreč Američani na podlagi fotografij ocenjujejo Dončićevo telesno podobo. In ta je – drugačna.

Ob koncu tedna se je 24-letni Ljubljančan kot obraz Nike-Jordana mudil na sponzorskem dogodku v Parizu. V francoski prestolnici je bil tudi Michael Jordan. Hkrati je vstopil že v svoj trinajsti teden izjemno zajetnega “prostega poletja”. Na podlagi več virov gre sklepati, da se je Dončić kar 117-dnevno okno med zadnjo tekmo v severnoameriški poklicni ligi NBA in Telemachovim spektaklom v Stožicah, kamor prihaja Grčija, resnično odločil maksimalno izkoristiti za sanacijo vseh drobnih poškodb, predvsem pa za svojevrstno telesno preobrazbo ter temeljito pripravo na reprezentančno poletje in nato novo sezono v ZDA.

Ob prihodu na slavnostno večerjo v francoski prestolnici. Foto: Profimedia

Njegov kondicijski trener Anže Maček, ki sicer sodeluje s številnimi znanimi športniki in bo tudi letos del reprezentančnega štaba, je znova prejel pomemben mandat. Tudi po signalu iz Dallasa ga opravlja ga brez objav na Instragramu. Kondicijsko delo, ki je pokazalo vidne znake tudi na Dončićevi zunanji podobi, pa je Luka v prvih ljubljanskih tednih spretno plemenitil s popoldanskim košarkarskim urjenjem v dvorani. Ob tem pa je v svoj poletni načrt vključil tudi nadzorovano vadbo med bližajočim se oddihom na Hrvaškem, tako da gre pričakovati, da se bo reprezentančnim pripravam ob koncu meseca priključil kakovostno pripravljen. Deloma bo tudi tam pod nadzorom Dallasa. V prvi vrsti zaradi Marka Milića, ki bo na SP vodja delegacije, med pripravami pa se mu bo priključil še kakšen klubski sodelavec.

Ob konkretnih pripravah na šesto sezono v ligi NBA, ki utegne biti prelomna, pa z enim očesom spremlja kadrovanje svojega delodajalca. Tudi vodilni možje Dallas Mavericks so namreč po ponesrečeni sezoni zavihali rokave. Nico Harrison, ki je pred dvema letoma ob imenovanju na položaj športnega direktorja franšize v roke prejel težko nalogo prenove moštva, je povlekel nekaj zavidljivih potez in naj bi imel v načrtih vsaj še dve, zato je za končno oceno uspešnosti še prezgodaj.

Luka Dončić in Jason Kidd: septembra ju čaka spremenjeno delovno okolje Foto: Profimedija

Na naboru je uspel Dallas 10. izbor in slabo pogodbo Davisa Bertansa v menjavah z Oklahomo ter Sacramentom spremeniti v Richauna Holmesa in dva novinca: Derecka Livelyja (12. izbor) ter Olivierja-Maxenca Prosperja (24. izbor). Tako imajo Teksašani zdaj skupaj z Joshom Greenom in Jadenom Hardyjem v kadru štiri košarkarje stare do 22 let.

Z Dallasom je nato pogodbo podaljšal zvezdniški prišlek iz minule sezone Kyrie Irving. Čeprav se mu je napovedovalo maksimalno pogodbo, je podpisal za tri leta pod “maksom” in tako klubu omogočil, da mu ostane na voljo polni MLE. Gre za izjemo, ki klubu nad ”salary cap” omejitvijo in pod luksuzno mejo omogoči podpis štiriletne pogodbe v vrednosti do 12,4 milijona dolarjev v prvem letu. Te možnosti Dallas še ni izkoristil in naj bi z njo želel dodati kvalitetno krilo, omenjata se predvsem imeni Grant Williams in Matisse Thybulle.

Nato se je še tretjič Dallasu pridružil ostrostrelec Seth Curry, podpisal je dvoletno pogodbo za 4,6 milijona na sezono. Iz Evrope se je v ZDA vrnil Avstralec Dante Exum, za katerim je dobra sezona v Partizanu. Podpisal je 2,7 milijona dolarjev vredno enoletno pogodbo. Center Dwight Powell pa je zvestobo klubu podaljšal za dodatna tri leta, v skupni vrednosti 12 milijonov dolarjev.

Seth Curry se je vrnil v Dallas. Foto: Profimedia

V teoriji ima trenutno Dallas v kadru prosto le še eno mesto, a je seznam košarkarjev po položajih precej neuravnotežen. Izstopa predvsem presežek branilcev in pomanjkanje visokih igralcev. Zato je pričakovati še kakšno menjavo. V govoricah se pogosto omenjajo Tim Hardaway, Richaun Holmes in JaVale McGee, ki bi jima lahko Teksašani v iskanju okrepitve na položaju centra dodali še izbor v prvem krogu leta 2027.

Kako uspešno bo dejansko letošnje trgovanje Dallasa, bomo lahko ocenjevali šele po prihajajoči sezoni, ko bo jasno tudi, če je imel srečno roko pri izbirih dveh novincev in ko bo jasno tudi, če je uspel zakrpati vrzel po obročem, ki je nezapolnjena že več let.

Trenutni kader Dallasa

Branilci: Luka Dončić, Kyrie Irving, Tim Hardaway, Seth Curry, Dante Exum, Jaden Hardy

Krila: Josh Green, Reggie Bullock, Maxi Kleber, Olivier-Maxence Prosper

Centri: Richaun Holmes, Dwight Powell, Dereck Lively, JaVale McGee

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje