Srbski selektor si želi vrnitve v preteklost

Evroliga 7. Jan 202420:16 1 komentar
Svetislav Pešić
Foto: Profimedia

Srbski trener Svetislav Pešić pojasnjuje, zakaj si želi, da bi se evroliga vrnila v stanje izpred nekaj let.

Svetislav Pešić meni, da bi moralo v košarkarsko evroligo vstopiti več ekip, hkrati pa bi bilo treba zmanjšati število tekem in se vrniti k formatu pred uvedbo krožnega sistema.

“Število tekem bi bilo treba zmanjšati,” je v pogovoru za Mozzart dejal Pešić. “Potekati bi moralo prek sistema, ki je veljal prej, število ekip pa bi se moralo povečati na 24. Potem smo imeli fazo Top 16, četrtfinale in zaključni turnir (Final Four). Vse je bilo na visoki ravni, zanimanje je bilo veliko in posel dober. Ne podpiram drastičnega zmanjšanja števila tekem, ampak da se pogleda na interes igralcev in konkurenco, saj imamo zdaj to, o čemer pišejo novinarji, ki nenehno govorijo, da močnejše evrolige še ni bilo. S tem se ne strinjam.”

“Resnično mislim, da v evroligi ne potrebujemo takšnega sistema tekmovanja z 18 klubi, kjer se igra 34 krogov, zdaj pa se uvaja še tako imenovani ‘play-in’,” je dejal Srb, izkušeni evroligaški trener in prvak leta 2003 z Barcelono. “Vsakič se število tekem povečuje, prostor za nacionalne lige pa se zmanjšuje.”

Pešić, ki je kot glavni trener zmagal na praktično vseh turnirjih izven lige NBA, vključno s svetovnim prvenstvom (2002) in EuroBasketom (1993, 2001), meni, da veliko število tekem Evrolige škodi tudi razvoju mladih igralcev in kakovosti lige.

“Vedno pravim, da brez ustreznega tekmovalnega sistema na ravni Srbije in na ravni Evrope ni napredka v košarki. To vidimo tukaj, v Srbiji, in to lahko vidimo tudi v Evropi. Zmanjša se moč državnih lig, da ne govorim o tem, da je vse manj obiska in zanimanja sponzorjev in televizije, vedno bolj gre vse v evroligo … Igralci se ustvarjajo v nacionalnih ligah in zato je zelo pomembno, da evroliga razume, da je treba povečati moč in pomen nacionalnih lig in da mednarodna tekmovanja ne smejo omejevati razvoja domačih tekmovanj, da se vzpostavi piramida, kakršna je na nek način v Ameriki. Živimo zelo drugače, oni imajo srednješolsko in univerzitetno košarko ter NBA. Mi imamo nacionalne lige in potem bi morala biti mednarodna tekmovanja na evropski ravni,” meni srbski strokovnjak.

“Prav tako, seveda, bi morali gledati izdelek lige NBA, kako se razvija in poglejmo, ali bi lahko nekaj od tega uporabili tukaj, ampak … Moramo se obrniti in pogledati, kaj se dogaja v nogometu. Ker največji posel ni NBA, največji posel je nogomet, svetovni nogomet, in videti, kakšen tekmovalni sistem imajo, kot je na primer liga prvakov,” je še povedal Pešić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje