Goran Dragić do številke ena

Foto: AP Photo/Brynn Anderson via Guliver

Goran Dragić je ob koncu minulega leta sporočil vest, da po dveh desetletjih končuje kariero profesionalnega košarkarja. Od debija pri Iliriji daljnega leta 2003, do zadnjega uradnega nastopa, ki ga je aprila lani vpisal v končnici lige NBA, je preigral ogromno košarke. Poslovil se je kot slovenski rekorder v številnih kategorijah, v še več drugih je oral ledino slovenske košarke. To je Goran Dragić v številkah.

Kariero, ki se je 20 let raztezala na dveh kontinentih in tekom katere se je predstavil v petih evropskih, sedmih severnoameriških in enem reprezentančnem dresu, je praktično nemogoče strniti v nekaj številk. Nekaj jih vendarle lahko izpostavimo.

Zaznamovala ga je dolga kariera v ligi NBA, kjer si je ustvaril velik ugled in bil za svojo igro prepoznan tudi skozi individualne nagrade. Pri vseh se je kot prejemnik podpisal kot prvi Slovenec v zgodovini. Nič drugače ni v slovenski reprezentanci, ki jo je pred šestimi leti in pol ponesel do neslutenih višav. Kot kapetan in kot MVP.

154.378.483

Toliko dolarjev je v 15-letni karieri v ligi NBA zaslužil Goran Dragić. Gre za seštevek sedmih pogodb, od katerih mu je z naskokom največ navrglo podaljšanje v Miamiju leta 2015, ko si je za petletno zvestobo izboril 85 milijonov ameriških zelencev. Gre za bruto znesek.

13.448

Število doseženih točk v ligi NBA, če štejemo redni del in končnico. Je z naskokom najboljši v tej kategoriji med vsemi Slovenci, ki so kadarkoli zaigrali v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Luka Dončić trenutno zaostaja še nekaj več kot 2.300 točk.

5.288

Število dni od prve do zadnje Dragićeve tekme v ligi NBA. Debitiral je 29. oktobra 2008, ko je v dresu Phoenixa nastopil na gostovanju v San Antoniu. V 14 minutah je ostal brez točke. Zadnjič je na parket lige NBA stopil 26. aprila 2023, za Milwaukee proti Miamiju v prvem krogu končnice. To je tudi zadnji uradni nastop v Dragićevi profesionalni karieri, ki se je leta 2003 začela na Iliriji.

4.611

Število Dragićevih podaj v ligi NBA, ki so se v statistiko zabeležile kot asistence. Najvišje povprečje je imel v sezoni 2012/13, ko je na tekmo vpisal 7,4 podaje za koš.

2018

Leto, ko je slovenski košarkar prvič v zgodovini zaigral na tekmi zvezd – All-Star. Dragić bi moral dejansko del prestiža postati že štiri leta prej, ko je bil v Phoenixu v sezoni 2013/14 med najboljšimi igralci lige, a so ga pri glasovanju prezrli. Pravici je bilo vendarle zadoščeno pri izbiri najboljših peterke sezone. Tudi tukaj je oral ledino, leta 2014 je namreč kot prvi Slovenec pristal v tretji peterki sezone, torej med 15 najboljšimi posamezniki.

Dragić s svojim dreson za All-Star tekmo. Foto: AP Photo/Wilfredo Lee via Guliver

1.095

Število točk, ki jih je dosegel na uradnih tekmah v dresu slovenske reprezentance. Največ v zgodovini Slovenije. Če bi prišteli še neuradne tekme, bi bera točk narasla na 1.760.

1.009

Število tekem, ki jih je odigral v ligi NBA. Od tega 946 v rednem delu, 62 v končnici in še en dvoboj v dodatnih kvalifikacijah za končnico.

90

Števec uradnih nastopov v dresu z državnim grbom. Gre za rekord slovenske članske izbrane vrste.

Goran Dragić
Leta 2017 je Goran Dragić postavil nove standarde za kapetana Slovenije. Foto: Fiba

45

Številka izbora na naboru leta 2008. Phoenixu je v drugem krogu uspela prava “kraja”, saj je Dragić v 15 letih kariere močno presegel pričakovanja.

40

Osebni točkovni rekord na tekmi lige NBA. Zgodilo se je v slovitem Madison Square Gardnu v New Yorku, v sezoni 2013/14. Phoenix je obračun s Kratkohlačniki izgubil po podaljšku.

35

Osebni točkovni rekord v dresu Slovenije. Najboljše je prihranil za najpomembnejšo tekmo kariere – finale evropskega prvenstva 2017 proti Srbiji. Iz igre je zadel 12 od 22 metov, dodal je še 7 skokov in 3 asistence. MVP.

23

Število točk, ki jih je Dragić nasul San Antoniu v zadnji četrtini tretje tekme polfinala zahodne konference in tako lastnoročno poskrbel za preobrat, potem ko je Phoenix zaostajal že 18 točk. Do danes ena najboljših predstavih v zadnjih četrtinah obračunov v končnici v ligi NBA, ki je Dragića postavila na zemljevid. Nepozabnen šov si lahko ogledate v spodnjem videu.

20,3

Najvišje povprečje v posamezni sezoni lige NBA. Vpisal ga je dvakrat. Prvič v sezoni 2013/14, ko je po vrnitvi v Phoenix eksplodiral in bil izbran tudi za košarkarja, ki je v sezoni najbolj napredoval. Še ena kategorija, v kateri je postal prvi Slovenec z zmago. Nato je povprečje točk ponovil še v Miamiju v sezoni 2016/17.

20

Število let od profesionalnega debija Dragića z Ilirijo v drugi slovenski ligi v sezoni 2003/04, do naznanitve konca kariere 31. decembra 2023. Pri 37 letih lahko Goran trdi, da je več kot polovico življenja igral profesionalno košarko. Začel je s 17 leti.

16

Najvišja uvrstitev v glasovanju za najkoristnejšega igralca sezone v ligi NBA (MVP). Njegov doprinos je bil prepoznan v sezoni 2013/14, ko je Phoenix popeljal do izkupička 48-34, kar pa senzacionalno v izjemno konkurenčni zahodni konferenci ni bilo dovolj za končnico. Zmanjkala je ena zmaga.

Dragić je vrhunec dosegel v obdobju od 2013 do 2017. V končno verzijo se je razvil v Phoenixu. Foto: Christopher Szagola Cal Media via Guliver

15

Število sezon, ki jih je v ligi NBA odigral Dragić. Član elite je bil od sezone 2008/09 do 2022/23. Še ena kategorija, v kateri je slovenski rekorder.

9

Število velikih tekmovanj, na katerih je zastopal slovensko trobojnico. Debitiral je leta 2006 na svetovnem prvenstvu na Japonskem, kjer je vpisal en nastop. Leto pozneje je prvič nastopil na evropskem prvenstvu. Sodeloval je na šestih EuroBasketih in treh mundialih.

7

Število klubov, katerih član je bil v ligi NBA. Po vrsti: Phoenix, Houston, Phoenix (drugič), Miami, Toronto, Brooklyn, Chicago, Milwaukee. Sedem je tudi število različnih številk, ki jih je nosil na dresih: 1, 2, 3, 6, 7, 9 in 31.

1

Evropski naslov. Ob vseh dosežkih, ki se jih je nabralo skozi njegovo kariero, si bomo slovenski ljubitelji košarke zagotovo Gorana Dragića najbolj zapomnili po zgodovinskem pohodu na evropski prestol leta 2017. Do tega trenutka gre brez dvoma za največji uspeh slovenskega ekipnega športa vseh časov.

Foto: Guliverimage