Statistični podatek, ki kriči, da Dončić potrebuje pomoč

Košarka 1. Dec. 202113:54 > 14:145 komentarjev
Delite:
Luka Dončić v pogovoru z Jasonom Kiddom. Foto: AP Photo/John McCoy via Guliver.

Dallas Mavericks so se po zmagi v Los Angelesu znova znašli v manjši krizi. Izgubili so zadnji dve tekmi, obe na domačem parketu, skupno pa že pet na zadnjih šestih dvobojih. Še naprej Jason Kidd ne najde peterke, ki bi delovala z Luko Dončićem, kar nazorno prikazuje tudi pomemben statistični podatek.

Dallas Mavericks so v letošnji sezoni precejšnja neznanka. Če je bilo pod vodstvom Rick Carlisla točno jasno, kako so razdeljene vloge in kaj v napadu najbolj učinkovito deluje, je pod vodstvom novega stratega precej drugače.

Napadalni indeks Dallasa z Dončićem

Spodnji podatek se nanaša na število točk ekipe na 100 napadov, ko je na parketu tudi Luka Dončić.

2018/19: 110,3
2019/20: 118,7
2020/21: 118,5
2021/22: 106,8

Res je, da je imel Jason Kidd v dosedanjem delu sezone tudi nekaj težav s sestavljanjem moštva. Kristaps Porzingis je izpustil pet tekem, Maxi Kleber devet in tri Luka Dončić. To so, skupaj z Jalenom Brunsonom, Timom Hardawayjem in Dorianom Finneyjem-Smithom tudi najpomembnejši košarkarji Dallasa.

Dončić pri -110

Mavericksi imajo trenutno dve veliki težavi. Rotacija na položaju centra in katastrofalen met. Dončić je eden najboljših košarkarjev na svetu v t.i. pick and rollu, iz katerega nato napada obroč ali išče odprte soigralce, ki imajo zaradi pogostega podvajanja na Slovencu ogromno nebranjenih metov. Trenutno Mavsi nimajo centra, ki bi z Luko dobro deloval v omenjenem košarkarskem elementu, hkrati še naprej s katastrofalnim izkoristkom zapravljajo priigrane odprte mete.

Dončić v letošnji sezoni: 25,5 točke, 8,3 skoka in 7,7 podaje na tekmo. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliverimage

Posledica je izrazito negativno razmerje med doseženimi in prejetimi točkami (+/-), ko je na parketu tudi Dončić. Na dosedanjih 16 tekmah, kolikor jih je odigral, je bil v igri natanko 563 minut, v tem času je nasprotnik Dallas nadigral za neverjetnih 110 točk!

Dončićev +/- po sezonah

2018/19: -118 (72 tekem)
2019/20: +253 (61 tekem)
2020/21: +167 (66 tekem)
2021/22: -110 (16 tekem)

Med vsemi košarkarji ekip, ki imajo pozitivno razmerje zmag in porazov, takšnih je trenutno 19, ima slabši +/- le Kemba Walker. Član New York Knicks je pri številki -122 in je pred dnevi tudi izpadel iz rotacije trenerja Toma Thibodeauja.

Katastrofalen met

Da Dončić stori veliko, da bi soigralci uspeli, priča podatek, da je Luka trenutno 3. v ligi po številu mogočih asistenc s 17,5, a jih soigralci izkoristijo le 8,3. Predvsem po zaslugi slabega meta z razdalje.

Po odstotku zadetih trojk so Mavsi šele 22. ekipa lige, zadeli so 33,2 odstotka metov izza črte. Od košarkarjev z vsaj dvema poizkusoma na tekmo, ima nadpovprečen odstotek le Kleber (39%). Trije, ki za Dončićem vržejo največ trojk, so močno pod lanskimi dosežki. Tako je odstotek Finneyja-Smitha zdrsnil z 39,4 na 34, Porzingisa s 37,6 na 31,2 in Hardawayja z 39,1 na 33,3.

“Vsi moramo ostati skupaj, imamo veliko odprtih metov, a kot sem dejal, enostavno moramo stopiti skupaj,” je po zadnjem porazu, ko jih je v American Airlines Centru porazil Cleveland, dejal Dončić. Slab odstotek meta je komentiral tudi Kidd: “Vsi delamo na tem, o tem smo se pogovarjali celo med polčasom, še naprej si moramo zaupati, Luka bi lahko zlahka nehal podajati, ker nihče ne zadeva metov, še naprej jim mora zaupati.”

Spodbudno je vsaj dejstvo, da letos boljše predstave kaže Kristaps Porzingis. Foto: AP Photo/Rick Scuteri via Guliverimage

Če je za met še mogoče pričakovati, da se bo sčasoma vrnil na lanske odstotke, je nemogoče pričakovati, da bo Dallas iz centrske naveze Dwight Powell, Willie Cauley-Stein, Boban Marjanović in Moses Brown uspel razrešiti težave pod obročem. Kidd je poskušal že z vsemi, a za zdaj brez uspeha.

Popušča tudi obramba

Zaradi višine in dolžine pogodb posameznih igralcev so možnosti Dallasa na trgu močno okrnjene. Več o pravilih, ki omejujejo teksaško franšizo, si lahko preberete na tej povezavi. A prej kot slej bodo morali v vodstvu kluba potegniti še kakšno potezo in najti rešitve, kar sicer neuspešno počnejo že dve sezoni.

Če je bila vsaj obramba na začetku sezone deležna precej pohval, je na zadnjih nekaj tekmah precej popustila. Na zadnjih dveh tekmah, obeh v domači dvorani, so Mavsi prejeli 120 točk proti Washingtonu in 114 proti Clevelandu.

Letos je precej napredoval Jalen Brunson, a mu zadnje tri tekme nagaja poškodba gležnja. Foto: Guliver image.

“Bolje moramo nadzorovati čustva, igrati bolje v obrambi, ki je bila grozna, tudi napad. To moramo popraviti,” se težav zaveda Luka.

Trenutno je Dallas še vedno na visokem 4. mestu zahodne konference (10-9). A vse do 10. mesta so ekipe tako zelo izenačene, da bi že zgolj en poraz lahko pomenil selitev vse na 10. mesto, ki ga trenutno z izenačenim razmerjem zmag in porazov (10-10) zaseda Denver.

V noči na četrtek Dallas gostuje v New Orleansu. Gre za predzadnjo ekipo lige (6-17), ki še naprej čaka na vrnitev Ziona Williamsona po zlomu noge.

Komentari

Vaš komentar