Ste pripravljeni? 3, 2, 1 …

Evroliga 5. Okt 20238:15 1 komentar

Z nocojšnjimi prvimi petimi tekmami se dviguje zastor nove sezone evrolige. Tudi letos jo boste lahko spremljali na Sportklubu. Televizijski komentatorji tekem pa ob tem razmišljajo, kdo bi lahko postal prvak, kdo MVP, kakšna sezona čaka slovenska reprezentanta …

Osemnajst najboljših evropskih moštev, med katerimi še vedno ni ruskih klubov, je poravnanih na štartni črti nove sezone. Naslov prvaka brani madridski Real. Poletje je postreglo s pestrim dogajanjem na košarkarski tržnici, tako da so se kadrovske karte pošteno premešale. Za slovenski pridih najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja bosta skrbela le naturalizirani reprezentančni center Mike Tobey (Crvena zvezda) in debitant na tej ravni Žiga Samar (Alba Berlin). Po drugi strani lahko med sodniki najdemo kar šesterico Slovencev. Navijači si bodo tekmovanje popestrili s fantasy igro. Tekme boste lahko spremljali na programih Sportkluba. A to so dejstva. Kaj pa predvidevanja? Besedo imajo Sortklubovi komentatorji …

Kdo bo prvak evrolige? 

Miha Penko: Krog favoritov je zelo velik, morda celo največji doslej. V minulih sezonah se je naslov močno izmikal Olympiacosu in Barceloni, saj sta pogorela na F4. Ko odloča ena tekma, je pomembna dnevna forma, košarkarski trenutek. Real, Efes, Milano …

Toni Cahunek: Barcelona.

Matija Kosmač: Zaradi kontinuitete in ker nikoli ne smemo podcenjevati ‘srca šampiona’, se sam od sebe ponuja odgovor Real Madrid, ampak ker imam rad presenečenja in glede na napredek, ki ga je ekipa pokazala v lanski sezoni, bom kot zmagovalca prihajajoče sezone napovedal Monaco. Zdi se mi, da so se pametno okrepili na položaju branilca, sploh s Terryjem Tarpeyem kot obrambnim specialistom, ki jim je manjkal, in Mamom Jaitehom v katerem so dobili odličnega centra.

Luka Šefic: Olympiacos iz Pireja.

Luka Cerar: Fenerbahče.

Miha Gorela: Glavni favorit je Real, presenetil pa bo Olympiacos in osvojil naslov.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Kdo je kandidat za MVP? 

Penko: V športu organizatorjev igre je moj favorit vseeno center – Walter Tavares. V Milanu veliko pričakujejo od Mirotića.

Cahunek: Willy Hernangomez.

Kosmač: Tu se ponavljamo kot pokvarjena vinilna plošča, ampak glavni favorit je najbrž tudi letos Nikola Mirotić, ki bo imel v Milanu še več svobode in žoge v svojih rokah kot v Barceloni. Kot morebitno presenečenje bi omenil še Lorenza Browna iz Maccabija.

Šefic: Nikola Mirotić.

Cerar: Lorenzo Brown, Edy Tavares in Kevin Punter.

Gorela: Mike James.

Kdo je bil najbolj spreten na poletni tržnici? 

Penko: Na papirju je “besno” ekipo sestavil Panathinaikos, Milano je podpisal najbolj zaželenega – Nikolo Mirotića, Barcelona gre v sezono z debitantom na trenerskem položaju, Monaco ima izkušnjo več od lani, Partizan je zadržal pomembne igralce. Real je definitivno bolj izkušen, Olympiacos se zdi najbolj ‘teamski’.

Cahunek: Panathinaikos.

Kosmač: Največji napredek v kakovosti igralskega kadra je zagotovo naredil Panathinaikos. Drugo vprašanje je, kako se bo razvila kemija v ekipi. Sicer pa se je ogromno ekip dobro okrepilo. Bayern, Efes, Baskonia, Crvena Zvezda, Partizan, Milano, Monaco… Težko izberem samo enega.

Šefic: Milano.

Cerar: Na prvi pogled Panathinaikos, je pa vprašanje, če bo Atamanu uspelo iz veliko prišlekov sestaviti homogeno ekipo. Monaco je sicer ujel Kembo Walkerja, kar pa še ne zagotavlja uspeha, sploh če vemo, da imata tako on kot Mike James žogo zelo rada v svojih rokah. Po mojem mnenju sta bila najbolj spretna Fenerbahče in Maccabi, ki sta ohranila okostje lanske ekipe in mu še nekaj dodala.

Gorela: Pri Panathinaikosu so z odmevnimi prihodi poskrbeli, da bodo pod drobnogledom. Minulo sezono so zaključili na 17. mestu s 23-imi porazi. Trenutno pa ima trener Ataman na voljo kader, s katerim odkrito napada naslov prvaka. PAO je vložil vse, pričakovanja so velika, kar pa ni nujno dobra stran popolne prenove.

Katerega košarkarja je pametno vključiti v svojo fantasy ekipo? 

Penko: Tavaresa, Brazdeikasa, Shieldsa, Campazza, Thompsona, Jaramaza, Cohena, Riccija, Puerta in Demirela. Moja zasedba, ki pa zna po prvih tekmah doživeti še kakšne spremembe.

Cahunek: Nikola Milutinov.

Kosmač: Zaradi svoje vsestranskosti, vloge v ekipi in dejstva, da je imel prosto poletje za pripravo na novo sezono, bi rekel Lorenzo Brown.

Šefic: Will Clyburn.

Cerar: Zagotovo Kevina Punterja, ki se na igrišču zdi bolj samozavesten kot kadarkoli doslej, prav tako se v Beogradu počuti zelo domače in je ljubljenec navijačev. V svojo ekipo bi vključil tudi Luka Sikmo, ki je sicer v napadu dokaj zadržan, vendar na račun skokov in asistenc dobro polni svojo statistiko.

Gorela: Stavim na Nikolo Mirotića.

Na kateri klub moramo biti pozorni? 

Penko: Na oba beograjska. Rivalstvo je na vrhuncu, Partizan čvrst in dokaj uigran, Crvena zvezda pa vrečka presenečenja. Od ‘underdogov’ izpostavljam še Bayern München s povratnikom v evroligaško karavano, izkušenim Pablom Lasom na čelu.

Cahunek: Panathinaikos.

Kosmač: Kot prijetno presenečenje bi po enoletnem premoru dobrih rezultatov lahko spet videli Bayern. Največja okrepitev je trener Pablo Laso, ki bi znal iz svojega bazena igralcev izvleči ves napadalni potencial, ki ga z novimi okrepitvami ni malo. Zelo zanimivo bo spremljati tudi Panathinaikos, ki bo z novo ekipo lahko takoj med najboljšimi, ne bi pa bil presenečen, če bi se hitro začele kresati iskre med igralci in trenerjem Erginom Atamanom, če stvari ne bodo šle ravno po načrtih.

Šefic: Milano

Cerar: Poleg že omenjenih Maccabija in Fenerbahčeja, velja spomniti tudi na Baskonio, ki je v lanski sezoni igrala zelo hitro in atraktivno košarko. Ekipa Joana Penarroyje je sposobna vsakemu tekmecu nasuti 100 ali več točk, problem pa predstavlja obramba, kjer so Baski skromni, zato jih v boju za končnico čaka težko delo.

Gorela: Po vsaki, vsaj glede na visoke vložke, neuspešni sezoni se že kar po pravilu v Milanu odločajo za velikanske spremembe. Mislim, da so tokrat pametno kadrovali – Mirotič kot MVP kandidat, Lo in Poythrees so dodana vrednost. Poleg izkušenj imajo kvalitetno zapolnjena vsa igrana mesta.

Željko Obradović; FOTO: Profimedia

Kaj lahko dosežeta Crvena zvezda in Partizan? 

Penko: Menim, da bosta resno tekmovala za uvrstitev v končnico. Zvezda je lani dobro začela, proti koncu pa popustila. Partizan je slabo začel, a iz meseca v mesec izgledal bolje in nesrečno zapravil uvrstitev na Final4. Prepričan sem, da so se oboji iz minule sezone marsikaj naučili.

Cahunek: Uvrstitev v četrtfinale in značilno atmosfero v polni dvorani.

Kosmač: V mojih očeh sta obe ekipi med najboljšimi 10., zato vsaj eno pričakujem med najboljšo osmerico. Bo pa boj za teh 8 mest, podobno kot lani, zelo oster in tesen. Ne bi bil presenečen, če eni izmed ekip na koncu uspe celo preboj med najboljše štiri. Sta pa ekipi po igralskem kadru precej izenačeni, manjšo prednost zaradi kontinuitete dajem Partizanu.

Šefic: Partizanu napovedujem deseto, Crveni zvezdo pa 16. mesto.

Cerar: Zdi se mi, da je Partizan poleti bolje kadroval, saj je ohranil večino lanske ekipe. Poleg tega se zdi, da ekipa pod vodstvom Željka Obradovića še ni dosegla maksimuma, tako da bi si upal tvegati in reči, da so kandidati za F4. Crvena Zvezda je v primerjavi z lansko sezono povsem spremenjena. Nappier in Dos Santos sta sicer super okrepitvi, vendar imam občutek, da bo ekipa potrebovala nekaj časa, da se uigra. Sam jih ne vidim v končnici.

Gorela: Na račun izjemnega vzdušja bosta imela v rednem delu kakšno zmago več kot v minuli sezoni. Pričakujem, da se bosta resno borila za končnico. Ko gre na izpadanje, pa je vse mogoče. Nekaj takega, kar smo videli že v minuli sezoni.

Žiga Samar
Foto: Aleš Fevžer

Kakšni vlogi bosta imela Žiga Samar in Mike Tobey? 

Penko: Za Žigo bo to prva sezona, Alba pa sodi med slabše ekipe tekmovanja. Pomembno bo, da bo izkoriščal svoje priložnosti na začetku sezone in dokazal, da lahko vodi ekipo v evroligi. Prepričan sem, da bo imel po adaptaciji na novo okolje in soigralce v drugem delu sezone podobno vlogo kot lani v Hamburgu. Mike bo lahko užival v kreaciji napada Miloša Teodosića. Odvajanje na trojko in hitro sledenje soigralcem v protinapadih z vtekanjem skozi raketo sta njegova asa v rokah, predvem ko ga bodo v obrambi krili počasnejši centri. Pričakujem, da bo sestavil veliko boljšo sezono od minule.

Cahunek: Samar bo lovil minute s klopi s povprečjem okoli 3 točke in 3 podaje, Mike Tobey bo imel večjo minutažo in povprečje 10 točk in 6 skokov.

Kosmač: Tobey je po mojem mnenju najboljši kandidat za prvega centra v ekipi, mu bo pa za vrat ves čas dihal mladi in nadarjeni Marko Simonović. Samar nima zelo hude konkurence na položaju organizatorja igre, zato bo največ odvisno od tega, kako bo sam izkoristil to lepo priložnost.

Šefic: Za oba menim, da bosta imela stranski vlogi.

Cerar: Alba se zdi idealna za Samarjev razvoj, saj gre za klub, ki veliko koristi mlade košarkarje, prav tako so brez rezultatskega pritiska. Mislim, da bo dobival dovolj priložnosti. Če bo nekoliko izboljšal svoj met z razdalje, ima lahko zelo dobro sezono. Tobey bo verjetno dobil dovolj priložnosti, ne bo pa ravno nosilec zvezdine igre.

Gorela: Pričakujem Tobeyja iz tiste njegove najboljše sezone v dresu Valencie. Samar si je zaslužil mesto na velikem odru in prepričan sem, da bo opozoril nase tudi med najboljšimi. Alba, ki ne spada med kandidate za končnico, se zdi pravo okolje za njegov razvoj. Ob rednem igranju bo med najboljšimi podajalci v ekipi.

Fantasy Evroliga: ustvarite ekipo in osvojite nagrado

Sportklub vam z novo sezono ponuja vstopna vrata v svet evroligaške igre fantasy. Na naši spletni strani se lahko registrirate in prijavite svojo virtualno ekipo za še eno razburljivo sezono evrolige. Tekmujte in osvojite privlačne nagrade. Zmagovalec lige bo osvojil vstopnice za zaključni turnir evrolige v Berlinu, poleg tega pa bodo vsak mesec na voljo tudi druge privlačne nagrade za najboljše Fantasy igralce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje