Tekma zvezd, ki bo potrdila ali ovrgla naša predvidevanja

Košarka 14. Avg 202212:00 1 komentar
Foto: Seskimphoto via Guliver

Po dveh tekmah v Carigradu, ko sta se slovenski izbrani vrsti priključila tudi Luka Dončić in Goran Dragić, smo pod trenutno sliko reprezentance črto potegnili z nekdanjim košarkarjem Markom Maravičem. "Mislim, da se vsi strinjamo, da sodimo v ožji krog favoritov," je prepričan nekdanji reprezentant, ki dodaja, da selektor Aleksander Sekulić zagotovo še ni razkril vseh kart.

Slovenija v pripravljalnem obdobju pred EuroBasketom in dvema kvalifikacijskima tekmama za svetovno prvenstvo 2023, ostaja stoodstotna. Po zmagah proti Nizozemski in Črni gori v Celju, sta v Carigradu padli še Turčija in Ukrajina. Ob dramatičnem slavju proti Turkom sta prvič zaigrala tudi Luka Dončić in Goran Dragić, medtem ko sta bila dan pozneje proti Ukrajincem deležna počitka.

“So stvari, ki so že dlje časa znane. Luka Dončić je naš vodja, Goran Dragič pa nam prinaša veliko širino in kvaliteto, kar je pokazal proti Turkom, ko je sam odločil tekmo. Tudi na prvenstvu bosta vodilni dvojec. Ostali morajo pomagati in dati svoj doprinos. Je pa to turnirski sistem, kot vsi ponavljajo, pride ena slaba tekma … A vseeno mislim, da imamo kvaliteto,” je uvodoma povedal Marko Maravič, tudi občasni strokovni komentator Sportkluba.

Marko Maravič. Foto; MaPa

Predvsem zmaga po podaljšku proti Turčiji s 104:103 je bila velik pokazatelj moči Slovenije, meni nekdanji slovenski reprezentant.

“Zdaj smo igrali s Turki, ki jih večina uvršča med favorite za medaljo, glede na to, da smo igrali v Carigradu in je bilo tudi sojenje pristransko, smo nakazali, da res sodimo v ožji krog, mislim, da se vsi strinjamo. Tu so še Srbi, Grki, Turki in Francozi, čeprav so slednji precej oslabljeni. Potem pa je vedno mogoče še kakšno presenečenje.”

Vrhunci zmage Slovenije proti Turčiji:

Najtežji test v pripravah, ki obsegajo šest prijateljskih dvobojev, prihaja v sredo, ko v Stožicah v Telemachovem spektaklu gostujejo Srbi z Nikolo Jokićem. Na preizkušnji bo tako predvsem obramba, na čelu s centroma Mikom Tobeyjem in Žigo Dimcem.

Proti Srbom še z ročno zavoro

“Šli bomo v podvajanje, sem skoraj prepričan. Težko ga je ustaviti v igri ena na ena, kar dokazuje tudi v ligi NBA. S to tekmo bomo pa sploh videli, če so naša predvidevanja pravilna. Srbi so močni, čeprav ni Miloša Teodosića in Bogdana Bogdanovića, so še vedno izjemni. Ta tekma bo dala veliko odgovorov, a ne bodo še vse karte razkrite, saj se z njimi lahko še srečamo,” pravi 43-letni strokovnjak.

[Sreda, 17. avgusta, ob 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Luka Dončić in Nikola Jokić se bosta prvič pomerila na reprezentančnem nivoju. Foto: Matt Patterson/AP via Guliver

Zaradi specifičnosti razporeda, da se bodo kvalifikacije za SP 2023 nadaljevale tik pred EuroBasketom, bo na samem prvenstvu vendarle kakšna neznanka manj, še dodaja Maravič. Nenazadnje se bodo Srbi v kvalifikacijah pomerili še z Grki, ki jih imajo nato tudi v skupini. Enako velja za Slovenijo in Nemčijo.

Večja konkurenca v reprezentanci

Tekmi v Carigradu sta prinesli oziroma pokazali veliko dobrega. Pod obročem se je zdaj že na nekaj tekmah v nizu dobro odrezal Žiga Dimec. Ko ima Mika Tobey težave z osebnimi napakami, ima Sekulić lažje delo.

“Dimec se je že proti Črni gori, posebej v branjenju pick and rolla, zelo izkazal. Se mi zdi, da je bolj gibljiv in bolje lovi žoge. Mislim, da so že Turki nakazali, kar bodo poskušale tudi druge ekipe, da bodo več igrali proti košu, da bi Tobeyja in Dimca spravili iz igre. Vendar tudi Vlatko Čančar in Edo Murić sta pokazala, da lahko igrata pod košem. Ko igramo z nižjo peterko in z njima v napadu stojimo bolj široko, znata to kaznovati. Težko je to kriti.”

Velika borca in raznovrstni “štirici” Edo Murić ter Vlatko Čančar. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav je na seznamu še naprej 15 košarkarjev, se zdi, da je Sekulić tudi vse bližje odločitvi, kdo bo potoval v Köln, kjer bo obrambo naslova začela Slovenija. Jakob Čebašek in Jurij Macura sta proti Turčiji ostala na tribuni, proti Ukrajini pa obsedela na klopi.

“Zdaj se bo dajalo vedno več priložnosti tistim, na katere bolj računa. Mislim, da Sekulić nekako že ve, koga bo vzel. To je težko delo, nekateri fantje so že dolgo zraven, hudo je, ko zadnji odpadeš. A Sekulić vse dela v dobrobit reprezentance, kar mislim, da se vsi zavedajo,” dodaja Maravič.

Veliko dodatnih orožij v napadu

Pred Luko Rupnikom pa imata prednost Žiga Samar in Aleksej Nikolić, ki sta bolje izkoristila priložnost proti Ukrajini. “Nikolić je bil na koncu odličen, najprej tista trojka, nato še en prodor, ko je izsilil osebno napako. Konstantno je dober. Danes, ko ni bilo Dončića in Dragića, sta Nikolić in Samar vodila ekipo.”

Žiga Samar nadaljuje z razvojem v odličnega košarkarja. Foto: Aleš Fevžer

Razveselil ga je tudi strelski preporod Jake Blažiča v drugem polčasu sobotne tekme, ko je Ukrajina padla tesno, s 86:82: “Blažič je pokazal, da moramo nanj računati in je vedno dobrodošel s točkami, ker bodo še kako pomembne. Tukaj so še Zoran Dragić, Gregor Hrovat in Klemen Prepelič. Veliko imamo ‘dvojk’, kar je super, ker lahko rotiraš in vidiš, kdo je tisti dan razpoložen.”

Slovenijo torej v sredo čaka obračun s Srbi, v soboto, 20. avgusta še v Celju s Hrvati. Nato bo šlo zares. Najprej v kvalifikacijah za SP 2023, nato na težko pričakovanem EuroBasketu.

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Vse domače tekme in kvalifikacijske za SP 2022 si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana: Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje: Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust: Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust: Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, ob 17.15: Slovenija – Litva

Sobota, 3. september, ob 20.30: Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september, ob 17.45: Slovenija – BiH

Torek, 6. september, ob 20.30: Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september, ob 17.15: Francija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje