Tobey začutil energijo in ljubezen slovenskih navijačev

Košarka 1. Jul 202213:01 > 13:14 0 komentarjev
Mike Tobey
Foto: Fiba basketball

Četrtkova zmaga slovenske košarkarske reprezentance proti Hrvaški (97:68) zagotovo ne bi bila tako prepričljiva, če v svojih vrstah ne bi imela izvrstnega Mike Tobeya. Naturalizirani ameriški center je še enkrat več prikazal fantastično partijo in bil med najbolj zaslužnimi za nepozaben večer v Stožicah.

S 16 točkami, 13 skoki, le enim zgrešenim metom iz igre (7/8) in statističnim indeksom 27 v skoraj 31 minutah na parketu je bil Mike Tobey med najbolj zaslužnimi za odmevno zmago slovenske košarkarske vrste proti Hrvaški s 97:68. Naturalizirani Američan je na četrtkovem spektaklu v Stožicah še enkrat več dokazal, kako neprecenljiv je za moštvo selektorja Aleksandra Sekulića, ki je vprašanje zmagovalca pravzaprav odločila že po fantastični uvodni četrtini (31:8).

“Igrali smo na vso moč, to je preprosto naš način. Čez vse igrišče smo poskušali igrati obrambo in vršiti pritisk na nasprotnika, kar se včasih odrazi v visokem zgodnjem vodstvu. A Hrvati so poskušali vse, da bi se vrnili, zato smo morali vztrajati in imeti nogo ves čas na plinu,” je priznal Mike Tobey.

Svoje besede je lahko podkrepil tudi s številnimi praskami, ki jih je ob neizprosni borbi pod košema prejel od visokih hrvaških centrov. Prav slednji so predstavljali največjo nevarnost za Slovenijo, a so jih evropski prvaki tudi po zaslugi simpatičnega košarkarja uspešno zaustavili.

“Malce pa sem res poškodovan. Hrvati imajo kar nekaj visokih košarkarjev, zato smo imeli veliko odgovornost. Po najboljših močeh smo se trudili, da omejimo njihove skoke v napadu. Imajo dva zelo nadarjena centra kot tudi krilna centra. Zagotovo je bil to pomemben del naše taktike,” je z nasmeškom na obrazu pripovedoval 27-letnik in poudaril, da košarka postane precej bolj preprosta igra, če imaš ob sebi tako vrhunska igralca, kot sta Luka Dončić in Goran Dragić.

“Neverjetno,” je izkušnjo igranja s slovenskima NBA zvezdnikoma opisal Tobey. “Igrati tako z Goranom kot z Luko je zame najboljše možno rojstnodnevno darilo, čeprav danes nima rojstnega dne,” se je pošalil ameriški center in se dotaknil tudi odmevnih besed koseškega zmaja, ki je pred prihajajočim evropskim prvenstvom napovedal vnovičen lov na zlato.

Mike Tobey
Foto: Aleš Fevžer

“Je morda rekel, da gre z nami? (smeh). Zagotovo je to naš cilj. Zavedamo se, da smo dobra ekipa in če bomo igrali, kot znamo, je vse mogoče,” je zatrdil Tobey, ki ni mogel skriti navdušenja nad vzdušjem, ki ga je v Stožicah pričaralo 12.500 navijačev.

Ti so se z glasnim navijanjem znova izkazali, s skandiranjem “MVP, MVP, MVP”, pa globoko ganili tudi kapetana zlate reprezentance iz Istanbula 2017 Dragića, ki je zatrdil, da si bo večer zapomnil do konca življenja.

slovenski navijači
Foto: Aleš Fevžer

“Ne poznam nobenega, a sem seznanjen z zvoki in melodijami. Obožujem jih,” je na vprašanje, ali razume, kaj med tekmo vzklikajo navijači, odgovoril Tobey. “Tu mi je izredno všeč. Res je, da nisem rojen v Sloveniji, a imam občutek, da me je Slovenija sprejela in tudi jaz čutim posebno ljubezen do nje. Moja družina je vsakič navdušena, ko pridem igrati za reprezentanco. Čutim energijo in ljubezen, ki sem je deležen, sam pa se trudim oddolžiti z enako mero,” je dejal visokorasli košarkar, ki so ga navijači že pred časom vzeli za svojega in ga že pred časom prekrstili v Miho.