V Dallas Mavericks se napoveduje težko pričakovana sprememba

Košarka 25. Nov 202212:45 1 komentar
Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Ena od glavnih tem pogovorov in diskusij okoli Dallas Mavericks v letošnji sezoni, ki sprožajo tudi pogosto zastavljeno vprašanje glavnemu trenerju Jasonu Kiddu, se glasi: Zakaj Christian Wood ne začenja v prvi peterki ali vsaj igra več minut? Morda se bo po 17 tekmah to vendarle spremenilo.

Christian Wood je bil poleti največja okrepitev Dallasa pred novo sezono. Teksašani so dolgo iskali pravega partnerja Luki Dončiću v igri pick and rolla, v kateri je Slovenec med najboljšimi v ligi NBA. Junija so ga končno našli v menjavi s Houston Rockets. Na presenečenje večine je glavni trener Mavsov Jason Kidd že zgodaj pred začetkom sezone zatrdil, da bo Wood tekme začenjal na klopi, v prvi peterki pa bo mesto dobil JaVale McGree. Ta načrt je nekdanji odlični organizator igre tudi realiziral ter se ga, vsaj do neke mere, držal do danes. McGee, ki je prejšnji dve sezoni v Clevelandu, Denverju in Phoenixu nastopal v vlogi rezervista, ni bil dorasel nalogi.

Tudi potem, ko se je McGee preselil na klop, je tam ostal tudi Wood. Večjo vlogo je prejel Dwight Powell, ki je sezono začel kot tretji center in na uvodnih štirih obračunih kar trikrat ni stopil na parket. Zdi se, da je zdaj končan tudi ta eksperiment, poroča Dallas Morning News.

Potem ko so Mavsi vpisali še drugi zaporedni poraz, ki jih je kljub pozitivnemu izkupičku (10-9) pahnil na 10. mesto izjemno izenačene zahodne konference, je Kidd vendarle namignil, da bi se lahko Wood preselil v začetno peterko. “Če pogledamo, kako sta igrala, imata odlično razumevanje. Dobro sta se zoperstavila proti eni izmed najboljših ekip v ligi. Zato upam, da bomo lahko iz tega zrasli in ju imeli v Torontu skupaj v igri,” se je na vnovične odlične minute, ko sta si parket delila Luka Dončić in Christian Wood, ozrl Kidd.

Številke so dovolj zgovorne

Podatki so dovolj zgovorni, predvsem, če vključimo še mladega Avstralca Josha Greena, ki to sezono kaže velik napredek. Ko je omenjena trojica skupaj na parketu, ima celo najboljši neto indeks (razlika med napadalnim in obrambnim indeksom, op.a.) med vsemi kombinacijami treh košarkarjev v ligi NBA, če upoštevamo tiste, ki so skupaj odigrali vsaj 100 minut.

Wood in Donćić sta skupaj denimo to sezono skupaj odigrala le 224 minut na 114 tekmah, kar znese zgolj 16 minut na obračun. Nič čudnega, ko pa Wood pogosto v zaključkih tekem obsedi na klopi, prav tako njegova minutaža precej niha. Tako je denimo odlično odigral proti Denverju in v 26 minutah dosegel 28 točk, naslednjo tekmo pa mu je Kidd namenil le 17 minut igre.

Foto: Profimedia

Kaj si o tem misli Wood? “Mislim, da bom to mnenje obdržal zase. A lahko rečem, da uživam v Dallasu, rad igram tukaj. Ti fantje me podpirajo. Poberejo me, ko imam slab dan,” je diplomatsko glede nedefinirane vloge odvrnil 27-letni Američan, ki v le 25 minutah igre v povprečju letos vpiše 17,3 točke in 7,8 skoka, ob izjemni učinkovitosti.

Da uživa v igri z njim, je večkrat zatrdil tudi Luka. Zdi se, da je težko pričakovana sprememba pred vrati. “Vsak dan zastavim vprašanje osebju, ‘ali želimo razmisliti o spremembi v začetni peterki?’ In do zdaj se to še ni zgodilo. Ampak o tem se bomo pogovorili v četrtek, v petek in nato v soboto videli, kaj se bo zgodilo,” še pravi Kidd.

Dallas v soboto ob 23.00 po slovenskem času gostuje v Torontu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje