V Dallasu pred odprtjem tržnice vse več skrbi

Košarka 28. Jun 202215:49 > 17:39 1 komentar
Dončić brunson
Luka Dončić in Jalen Brunson sta bila soigralca štiri sezone. Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

V ligi NBA se z začetkom julija začnejo pogajanja in podpisovanja prostih košarkarjev za sezono 2022/23. Aktivni bodo tudi Dallas Mavericks, ki bodo v prvi vrsti poskušali podaljšati pogodbo Jalenu Brunsonu, ki je sicer član kluba že štiri leta. Po poročanju v ZDA obstaja vse večja možnost, da bi jim organizatorja igre speljali New York Knicks.

O nevarnosti, ki jo v boju za podpis pomembnega člana Teksašanov predstavlja zanimanje Kratkohlačnikov, smo pisali že pred letošnjim naborom lige NBA. V New Yorku so v strokovni štab dodali Ricka Brusona, očeta branilca Jalena Brunsona, prav tako se je omenjalo možnost, da bodo Knicksi poskušali z menjavami znotraj proračuna sprostiti dovolj prostora, da bi 25-letnemu Američanu na mizo dali štiriletno pogodbo, težjo od 100 milijonov dolarjev.

Prav to se je nato (deloma) tudi zgodilo. Med naborom lige NBA so se v slavni franšizi iz mesta New York v večji menjavi z Detroitom in Charlottom “znebili” Kembe Walkerja in njegove enoletne pogodbe, ki bi mu v prihodnji sezoni navrgla dobrih devet milijonov dolarjev.

Bo New York speljal Dončićevega soigralca in drugi del branilske naveze? Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Zdaj ima New York pod omejitvijo plač na voljo 11,2 milijona dolarjev, še dodatnih 5,1 bi lahko sprostili z enostransko prekinitvijo sodelovanja s Tajom Gibsonom, čigar pogodba je v celoti nezagotovljena. Tako ima New York trenutno v praksi na voljo 16,3 milijona dolarjev za plačo v prvi sezoni potencialne štiriletne pogodbe za Brunsona.

Po poročanju Jaka Fischerja naj bi obstajala vedno večja verjetnost, da bo Jalen kariero nadaljeval prav v velikem jabolku. Zadnjih nekaj milijonov bi lahko New York zlahka sprostil še z dodatno menjavo in iz kluba poslal denimo Aleca Burksa, Cama Reddisha, Nerlensa Noela, ali kakšnega drugega košarkarja.

Če se bo Brunson res odločil za New York, bi Dallas izgubil pomembnega igralca, hkrati pa po pravilih lige NBA ne bi imel na voljo denarja za podpis alternativne rešitve. Ker je Dallas visoko čez omejitvijo plač, lahko prostemu košarkarju ponudi največ dobrih šest milijonov na sezono za triletno pogodbo, kolikor znaša posebna izjema za moštva nad t.i. luksuzno mejo, ki jo presegajo tudi Mavericksi.

V kolikor bi se odvil črn scenarij za Dallas, bi se morda nekoliko povečala možnost, da bi kariero v Dallasu nadaljeval Goran Dragić in tako naposled le združil moči z Luko Dončićem še na klubskem nivoju. Več bo znanega od 1. julija naprej, tudi usoda Vlatka Čančarja, ki mu je v Denverju prav tako potekla pogodba.

Dve potezi so sicer Mavsi že povlekli. Iz Houstona so pripeljali centra Christiana Wooda in na naboru s 37. izborom dodali še novinca Jadena Hardyja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje