V Srbiji vre: Luka Dončić? Provokacija

Košarka 11. Apr 202414:45 3 komentarji
Luka Dončić in Nikola Jokić. Foto. Profimedia

Medtem ko je akcija Dallas Mavericks ''pravi MVP'', ki se nanaša na kandidaturo Luke Dončića za najkoristnejšega košarkarja rednega dela lige NBA, v Teksasu in Sloveniji naletela na veliko mero odobravanja, pa je odziv povsem drugačen v Srbiji.

Ko je lani MVP rednega dela lige postal Joel Embiid, je izbor dvignil nemalo prahu. Kritiki so bili prepričani, da je bila odločitev ”prirejena”, v prvi vrsti zaradi tega, da se ne bi nadaljevala dominacija evropskih košarkarjev. Štiri nagrade pred tem sta namreč pobrala Giannis Antetokonumpo in Nikola Jokić, vsak po dve.

“Mislim, da celoten pogovor okrog MVP priznanja uhaja izpod nadzora. Igram dobro košarko, toda … Kar nekaj fantov si zasluži nagrado,” je danes ponoči izjavil Jokić, potem ko je k zmagi Denverja nad Minnesoto prispeval 41 točk, 11 skokov in 7 asistenc. Kot bi slutil, da okrog vročega vprašanja znova vre, pa čeprav je bolj ali manj jasno, da bo kipec za najkoristnejšega košarkarja znova romal v Sombor.

To gre sklepati tudi na podlagi nedavne obsežne analize, ki jo je opravila medijska mreža ESPN. Ta je vključila kar 100 medijskih predstavnikov. Prepričljivo zmago je slavil srbski orjak Jokić, ki je prejel 953 točk. Kar 85 novinarjev ga je postavilo na prvo mesto. Sledi mu Shai Gilgeous-Alexander (626 točk), na tretjem mestu pa je Luka Dončić (493). Ljubljančana je od stotih glasujočih na prvo mesto postavil le en novinar.

Kaj pravi statistika?

Eno od ključnih razlik, ki tehtnico nagiba na stran Jokića, pa predstavlja klubska uspešnost. Denver z izkupičkom 56 zmag – 24 porazov zaseda prvo mesto lestvice zahodne konference, Dallas pa je peti z razmerjem 50-30.

Skorajšnje kronanje Jokića je ta teden spodbudilo Dončićeve delodajalce k odmevni akciji ”pravi MVP”. Slovenski prevod besede ”real” so v Dallasu uporabili ob številnih objavah na družbenih omrežjih, pred sredino tekmo v Miamiju pa so natisnili majice s tem napisom. Nadeli so si jih skoraj vsi košarkarji, izjema je bil prav Luka, ob tem pa še strokovni štab in celo donedavni lastnik Mark Cuban.

Akcija je naletela na pozitiven odziv pri navijačih Dallasa in v slovenskem medijskem prostoru. Povsem drugačno sliko pa ponuja pogled na spletne strani srbskih medijev. Velika večina trdi, da gre za napis v srbskem jeziku, akcijo pa označuje za veliko provokacijo. ”Celotna ekipa Dallasa je nosila majice s sporočilom v srbščini, le Dončić ga ni nosil,” poroča Telegraf. ”Provokacija iz Dallasa za Jokića,” so zapisali pri B92. V podobni smeri so razmišljali tudi pri mediju Kurir, Mondo pa se sprašuje, kaj bo na to rekel Jokić.

Foto: naslovnice v srbskih spletnih medijih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje