Velika prednost čete Aleksandra Sekulića

Košarka 19. Feb 202411:44 0 komentarjev
Aleksander Sekulić
Foto: Profimedia

Slovenska košarkarska reprezentanca je znova na delu. Naslednjih sedem dni je na sporedu prvo kvalifikacijsko okno za evropsko prvenstvo 2025, v katerem se bodo Slovenci pomerili z Izraelom in Ukrajino. Obe tekmi bosta v Kopru. V kakšnem stanju ju pričakujejo naši košarkarji in kaj bi lahko bila njihova prednost?

Zadnje iz reprezentance:

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je imel za tokratno akcijo nemalo težav s sestavo moštva. Že tako ni mogel računati na nekaj odličnih posameznikov, nato sta pet pred dvanajsto odpadla še dva visoka igralca, ki jih v izbrani vrsti že tako primanjkuje.

Da Luka Dončić zaradi obveznosti v ligi NBA za medsezonske reprezentančne premore ni na voljo, se je seveda vedelo v naprej. Enako velja za Vlatka Čančarja, ki pa po težji poškodbi kolena niti še ni nared za največje napore. Potem je tukaj še Edo Murić, ki je prav tako še v procesu rehabilitacije strgane kolenske vezi.

Po zaključnem turnirju slovenskega pokala Spar sta bila na seznam poškodovanih uvrščena še dva košarkarja. Mladi član Cedevite Olimpije Luka Ščuka si je na polfinalnem obračunu proti Domžalčanom zlomil roko. Nato je zaradi zdravstvenih težav udeležbo odpovedal še član Krke Jurij Macura.

Dobra novica: vrnil se je Žiga Samar

Sekulić je vpoklical 13 igralcev, medtem ko jih bo lahko na tekmo uvrstil 12. Nekoliko skrbi fizična priprava Žige Samarja, enega od zgolj dveh predstavnikov Slovenije v evroligi v letošnji sezoni. Član berlinske Albe se je po dvojni poškodbi na parket vrnil šele pred dnevi, potem ko je bil na stranskem tiru kar dva meseca in pol. Za maksimalno obremenitev skoraj zagotovo še ne bo pripravljen.

Foto: Profimedia

Proti Goettingenu je zmogel 16 minut in vpisal 2 točki ter 6 asistenc. Vsak njegov doprinos bo za slovensko izbrano vrsto zlata vreden, saj je na seznamu klasični organizator igre le še Aleksej Nikolić. Dodatno lahko pri organizaciji pomaga še Klemen Prepelič, ki se je po selitvi iz Cedevite Olimpije v turški Galatasaray odlično znašel v novem okolju.

Veseli tudi podatek, da je Nikolić odlično formo s svetovnega prvenstva 2023 prenesel tudi v klubsko sezono. V dresu francoskega Elan Chalona ima veliko vlogo in v vseh tekmovanjih v slabih 30 minutah igre v povprečju vpiše 13,9 točke in 5 asistenc, ob tem za tri točke meče izvrstnih 40,4 odstotka.

Blažič glavno ime na krilu

Na položajih drugega branilca in nizkega krila ima Sekulić na voljo stalna člana Jako Blažiča in Gregorja Hrovata, medtem ko tokrat ni zraven dveh, ki sta bila del ekipe na mundialu, Zorana Dragića in Gregorja Glasa. Prvi od dveh članov Cedevite Olimpije se je v tekmovalni pogon vrnil šele z novim letom, medtem ko forma drugega letos močno niha.

V slovenskem štabu so se tako odločili za vpoklic Leona Strgarja in Mihe Lapornika, katerih vloga je to sezono bolje definirana. Peterica Prepelič, Blažič, Hrovat, Stergar in Lapornik daje Sloveniji predvsem strelski potencial. Vsi letos v povprečju dajejo dvomestno število točk, skupaj 68,1 točke na tekmo.

Jaka Blažič
Kapetan zmajev je po slabšem začetku sezone v vse boljši formi. Foto: Aleš Fevžer

Tobey pod obročem, kdo bo stal ob njem?

Če se zdijo na položajih od ena do tri nosilci dokaj jasni in gre glavnino minut pričakovati dodeljeno Nikoliću, Samarju, Prepeliču, Blažiču in Hrovatu, je drugače pod obročem. Še najbolj zanesljiva je napoved, da bo Mike Tobey v prvi peterki na položaju centra, medtem ko je na krilnem centru zadeva bolj odprta.

Besedo imata Kunc in Prepelič:

Na SP 2023 je bil odkritje reprezentance sicer Bine Prepelič, čigar doprinos se morda v statistiki ni pokazal toliko, kot je opravil posla na parketu. V drugi sezoni v Belgiji na tekmo vpiše 7,6 točke in 5,7 skoka. Pozitivno je na poljskem v svoji prvi profesionalni izkušnji presenetil Aljaž Kunc, ki za Twarde Pierniki Torun igra tudi v vlogu centra, sicer pa v povprečju na tekmo vpiše 10,2 točke in 3,9 skoka v 25 minutah igre. Po prekinitvi pogodbe v Turčiji znova na Poljskem igra tudi Žiga Dimec, ki se je vrnil v vodilni Anwil Wloclawek.

Za minute se bosta pod obročem borila tudi naknadno vpoklicana Tibor Mirtič in Jakob Čebašek. Prvi je to sezono eden ključnih članov precej prevetrene zasedbe Kansai Helios Domžale in v 30 minutah na tekmo prispeva 13,8 točke ter 8,2 skoka.

Mike Tobey
Tobey bo znova pomemben člen Slovenije. Foto: FIBA

Stari znanci in en novinec

Veliko prednost Slovenije, ko jo primerjamo z zasedbama Ukrajine in Izraela, bi lahko iskali v kontinuiteti. Edini novinec v izbrani vrsti je namreč Mirtič. Kar devet košarkarjev od vpoklicane trinajsterice je pod vodstvom Sekulića treniralo vso lansko poletje in nato nastopilo tudi na svetovnem prvenstvu. Še dva sta bila del razširjenega seznama in se poslovila pred odhodom v Azijo, Kunc in Lapornik. Tudi Stergar že ima štiri uradne nastope v slovenskem dresu, čeprav ni bil del minule akcije. Tako lahko naštejemo kar 12 članov, ki so dobro seznanjeni s sistemom in načinom dela selektorja ter igro svojih soigralcev.

Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025 začela s tekmo proti Ukrajini, ki bo na sporedu v četrtek, 22. februarja. Tri dni pozneje bo v dvorani Bonifka gostoval še Izrael. Obe tekmi bosta ob 18.00. V skupinia A je ob trojici še Portugalska.

Drugo kvalifikacijsko okno bo na sporedu novembra letos in tretje februarja prihodnje leto. Na EP 2025 se uvrstijo prve tri reprezentance iz posamezne skupine, vrata na turnir stare celine so torej na široko odprta.

Predstavitev nasprotnikov:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!