Stari znanci Sloveniji grozijo z velikanom

Košarka 31. Jan 202420:30 0 komentarjev
Sanon, Pustovyi
Sanon in Pustovyi. Le eden od pomembnega dvojca bo februarja član reprezentance. Foto: FIBA

Pred vrati je začetek naslednje misije članske slovenske košarkarske reprezentance. Februarja je na sporedu prvo kvalifikacijsko okno za EuroBasket 2025, ki ga gostijo Latvija, Finska, Poljska in Ciper. Slovenci bodo za uvod dvakrat igrali doma, najprej z Ukrajino in nato še Izraelom. Poglejmo v tabor prvih nasprotnikov naših košarkarjev.

Čeprav bodo leto 2024 zaznamovale olimpijske igre v Parizu, kamor si bo poskušala Slovenija vozovnico zagotoviti na zahtevnem turnirju v Pireju, z nastopi v tem koledarskem letu začenja v kvalifikacijah za Fibino evropsko prvenstvo 2025. Avgustovski žreb v Münchnu je slovenski izbrani vrsti, ki je bila v prvem kakovostnem bobnu, namenil skupino A in ji za tekmece določil Portugalsko, Ukrajino in Izrael.

Zaradi vojnih razmer v kar dveh državah, bodo Slovenci prvi dve tekmi odigrali na domačem parketu, v zdaj že tradicionalni kvalifikacijski bazi v koprski Bonifiki. 22. februarja bo na Obali kot prva gostovala Ukrajina. Selektor Vitalij Stepanovski, ki je lani na klopi zamenjal Latvijca Ainarsa Bagatskisa, je že objavil seznam košarkarjev, na katere bo računal februarja.

Ukrajinska reprezentanca za tekmo proti Sloveniji:

Branilci: Ilja Sidorov (Prometej/Ukrajina), Vitalij Zotov (Craiova/Romunija), Oleksandr Mišula (ZTE/Madžarska), Oleksandr Kovliar (Obradoiro/Španija), Anatolij Šundel (Tartu/Estonija).

Krila: Pavlo Krutous (Craiova/Romunija), Oleksandr Lipovyy (Prometej/Ukrajina), Ivan Tkačenko (Prometej/Ukrajina), Andrij Voinalovič (Shlensk/Poljska), Vjačeslav Bobrov (Prometej/Ukrajina), Volodimir Konev (Dnipro/Ukrajina).

Centri: Vjačeslav Petrov (Podgorica/Črna gora), Artem Pustovyi (Obradoiro/Španija), Dmitro Skapincev (Westchester Knicks/ZDA), Volodimir Gerun (Sendai/Japonska), Kostyantyn Anikienko (Focsani/Romunija).

Vitalij Stepanovski
Selektor Ukrajine Vitalij Stepanovski. Foto: FIBA

Slovenija bo proti Ukrajini zaigrala s statusom favorita. Že tako ne najgloblja zasedba bo brez večine najboljših. Alex Len in Svi Mykhailiuk zaradi obveznosti v ligi NBA nista na voljo za vpoklic. Manjka tudi nekdanji član Olimpije Issuf Sanon, ki se je zadnja leta s Prometejem uveljavil v evropskem pokalu. 20-letni član Mege Oleksandr Kobzisty bi moral debitirati v članski reprezentanci, a je zaradi težje poškodbe na stranskem tiru.

Največja nevarnost 218 centimetrov visoki center

Od šestnajsterice vpoklicanih jih največ prihaja prav iz edinega prestavnika Ukrajine v evropskem pokalu. Člani Prometeja so štirje na seznamu, a le Oleksandr Lipovyy se lahko pohvali z večjo vlogo. Na najvišji ravni igrata Oleksandr Kovliar in Artem Pustovyi, ki sta člana Obradoira v španski ligi ACB. Medtem ko prvi ni med vidnejšimi člani moštva, je drugi pomemben člen tako v klubu kot reprezentanci že vrsto let.

31-letni center, ki v višino meri kar 218 centimetrov, je drug strelec, drugi skakalec in prvi bloker ekipe. V povprečju v španskem prvenstvu na tekmo vpiše 13 točk, 5,7 skoka in 1,7 blokade. Sloveniji bi tokrat še kako prav prišel Mike Tobey, ki je pred časom izrazil željo, da ostane del zasedbe selektorja Aleksandra Sekulića. Seznama Sekulić sicer še ni objavil.

Pustovyi se je s Slovenijo pomeril tudi leta 2017. Slovenci so na poti do naslova v osmini finala slavili z 79:55 Foto: FIBA

Slovenija se z Ukrajino sicer zelo pogosto srečuje. Reprezentanci sta odigrali že 18 medsebojnih dvobojev, izid je 14:4 v korist Slovencev. Zadnjič sta se pomerili 12. avgusta 2022 v Carigradu, kjer je Slovenija na pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom slavila s 86:82. Zadnji uradni dvoboj so februarja 2021 v Kijevu s 70:65 dobili Ukrajinci.

Prvi nasprotniki Slovenije bodo priprave začeli 17. februarja v Rigi, ki je njihova začasna pripravljna postaja zaradi vojne vihre v domovini. V Slovenijo bodo prispeli dva dni pred dvobojem, torej 20. februarja.

Drugo kvalifikacijsko okno bo na sporedu novembra letos in tretje februarja prpihodnje leto. Na EP 2025 se uvrstijo prve tri reprezentance iz posamezne skupine, vrata na turnir stare celine so torej na široko odprta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!