Veteran brez sočutja v času krize: Če ti je težko, pojdi

Košarka 4. Jan 202212:36 > 05. Jan 2022 14:333 komentarji
Rok Stipčević je po zadnjem porazu umiril strasti in trenerju izrekel podporo.

Novomeška Krka v zadnjem obdobju preživlja težke čase. Mlada in motivirana ekipa se praktično od prvega dne sezone spopada z ogromnimi težavami zaradi poškodb, pod velikim stresom se je tako znašel predvsem strateg Dalibor Damjanović. V garderobi ima sicer še naprej neomajno podporo, neprecenljive so v tem času tudi izkušnje veterana Roka Stipčevića, trenutno najboljšega posameznika lige ABA.

Krkaši so si pred sezono za cilj v ligi ABA zadali, da ubežijo boju za obstanek do zadnjega kroga, kot se jim je pripetilo v lanski sezoni. Po spodbudnem začetku letošnje sezone, ko so imeli po šestih krogih na računu po tri zmage in poraze, se jim je rezultatska krivulja obrnila strmo navzdol.

Po osmem zaporednem porazu, ki se je zgodil v nedeljo proti večnim tekmecem, se je v dvorani Leona Štuklja čutilo frustracijo in jezo, a ne obupa. S tremi zmagami in enajstimi porazi so prikovani na predzadnje mesto, še zmago manj je zbral Split.

“Najlažje je reči, da ne zmoreš več. Če bi tako razmišljal, zdaj s skoraj 36 leti ne bi bil tukaj, temveč bi se že poslovil od košarke. Ali lahko ali ne, tukaj nimam sočutja. Če ti je težko, pojdi,” je po porazu s Cedevito Olimpijo odločno dejal Rok Stipčević, najizkušenejši in tudi najboljši posameznik Krke.

Rok Stipčević, foto: Cibona/Mihal Jačić.

Trener uživa popolno zaupanje

Dalibor Damjanović je Krko lani marca že prevzel v času krize in jo popeljal do pokalnega naslova, finala državnega prvenstva in rešil izpada iz lige ABA. Zato mu reševanje iz godlje ni tuje, a tudi on je le človek, po zadnjem neuspehu tako ni uspel skriti čustev.

“Od mene ima popolno, 100-odstotno podporo. Daco je v prvi vrsti odličen človek in tudi zelo dober trener, mlad trener, ki bo zagotovo še napredoval, ima znanje. S strani vseh nas ima podporo. Gre za verižno reakcijo, vse se bo zložilo. Ko se nam bodo vrnili vsi košarkarji, bo tudi njemu precej lažje delati,” je o 44-letnem strategu dejal Stipčević.

Z njim se strinja tudi 22-letni slovenski reprezentant Jurij Macura: “Dacota poznam že nekaj časa. Že pred petimi leti sva bila skupaj v U20. Verjamem, da je dober trener. Njemu se tudi pozna, da je to njegova prva prava sezona v vlogi glavnega trenerja, predvsem v ABA ligi. Težko je zanj, ko se dogajajo takšne stvari, da kdaj na koncu tudi kakšno tekmo, v narekovajih, vržemo. Moramo dati glave gor in se boriti naprej, ni druge.”

Zdesetkano moštvo

Največja težava ostajajo poškodbe. V 14 krogih jadranske lige so bili na vseh dvobojih na voljo le štirje košarkarji. Marko Arapović je izpustil 13 tekem, Leon Stergar 11, Andrej Stavrov sedem, Hasahn French in Jure Špan po šest.

Macura je bil na tekmi z Ljubljančani praktično edini visoki košarkar. Ko je v zadnji četrtini s petimi osebnimi napakami moral predčasno na klop, je Krka ostala brez centra. Kolaps je bil neizbežen.

“Ko se vrneta French in Stergar, je to že deset igralcev in povsem druga zgodba. Jan Kosi je zbolel in nam ni mogel pomagati na centrskih položajih, ko v igri ni mene ali Adonisa Thomasa, je težje nadzorovati skok. Boriti se moramo naprej, glave gor,” je dejal Macura, ki je eden štirih igralcev, ki je letos odigral vse tekme.

Jurij Macura v povprečju prispeva 8,2 točke in 5,1 skoka na dvoboj v 17 minutah igre. Foto: KK Budućnost VOLI

“Imel sem že takšne sezone, a na koncu se to vse pozabi. V pravem trenutku zadeneš dva koša in vsi plešejo. To je lepota športa. Lahko si v luknji tri mesece, a ti nato v dveh tednih znova posije sonce. Pomembno je verjeti in ne odnehati. Najprej pri sebi ter nato v klubu,” je dodal Stipčević.

Prvi strelec lige

Prav 35-letni Hrvat rojen v Mariboru, je glavni motor ekipe. Na položaju organizatorja igre poveljuje zasedbi Novomeščanov, trenutno je najbolje ocenjeni igralec lige ABA (indeks 20,5), prvi strelec (18,1 točke) in vodilni po številu zadetih trojk na tekmo (3,5 ob 52,1 odsotnem metu).

Krka je letos v ABA ligi ugnala Mornar, Zadar in SC Podgorico, ob teh treh zmagah je Stipčević vpisal kar 74 točk.

“Dajem maksimum na terenu, ob njem, v garderobi, manj pomembna je moja statistika, nikoli nisem lovil številk, temveč se podredil ekipi. To se je zgodilo slučajno, tega nisem niti sam pričakoval, niti nisem imel takšnih ciljev,” skromno pove najboljši strelec lige.

Vsi cilji so povezani s klubom, je še dodal: “Pred sezono sem si želel s Krko narediti en majhen korak naprej, kot smo lani naredili velik korak naprej v primerjavi s prejšnjo. To bi bil uspeh kluba, da naredimo korak naprej v organizaciji, pridobivanju navijača ali dveh več, pozitivnem razmišljanju. To je pomen tega kluba.”

Dalibor Damjanović ina v Stipčeviću podaljšano roko na parketu, foto: FMP.

Velike spremembe v zadnjih letih

Stipčević je v Novem mestu zelo priljubljen, njegove izkušnje pa za klub in slačilnico neprecenljive. V karieri, ki traja že skoraj dve desetletji, je zaigral za klube kot so Zadar, Cibona, Varese, Olimpia Milano, Virtus Roma in Fortitudo Bologna. V Krki je od leta 2020.

“Danes je šport še zahtevnejši kot pred 10, 15 leti. Družba se je spremenila, odnosi med ljudmi so se spremenili. Včasih je bilo precej več trde roke, če si zakričal so vsi poslušali. Danes je vse malce drugače, odgovorijo ti ‘ne bom, grem domov’. Dobro se živi, eksistenca ni več pod vprašajem. Zdaj moraš bolj upravljati z ekipo, urejati sto stvari hkrati, kar Damjanović zelo dobro počne.”

Za Krko, ki bo v nadaljevanje sezone vendarle vstopila z nekoliko okrepljenim igralskim kadrom, se začenja izjemno pomembno obdobje. Po gostovanju v Baru pri Mornarju, ki je v odlični formi, sledita obračuna s Podgorico in Zadrom. Dva premagljiva tekmeca, proti katerima bi lahko dolenjsko moštvo sezono vrnilo na prave tirnice.

Komentari

Vaš komentar