Vlatko Čančar: Kdo igra za državo in kdo za statistiko?

Košarka 9. Avg 202214:13 > 14:21 0 komentarjev
Vlatko Čančar. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko sta Goran Dragić in Luka Dončić moči združila že junija, pa je zdaj za drugo poletno akcijo s polnimi reprezentančnimi pljuči zadihal še Vlatko Čančar. "V čast mi je, da sem del te reprezentance, tudi z Goranom. Zdaj smo še bolj lačni uspeha," pravi član Denverja.

Že ob koncu tedna so ga zasrbeli podplati. A ker se je izbrani vrsti priključil šele na dan tekme z Nizozemsko, ga selektor Aleksander Sekulić v celjskem Zlatorogu še ni poslal v ogenj. Povsem drugače bo že ob koncu tedna v Carigradu, ko bo 25-letni Koprčan, prvič po olimpijskih igrah, na pripravljalnih tekmah z Ukrajino in Turčijo znova oblekel reprezentančni dres. V družbi Luke Dončića in Gorana Dragića.

“Prav pred kratkim smo se pogovarjali o naši zgodbi. Vsi smo malce starejši, bolj zreli, bolj izkušeni. Pa tudi bolj sivi. No, jaz ne. Dragić pa je že pravi dedek. A ključno je, da smo lačni uspeha. Zdaj, ko je z nami znova tudi Gogi, še toliko bolj,” razmišlja eden od treh slovenskih legionarjev v ligi NBA.

Izjemno medijsko zanimanje. Foto: Kova

Šteje si v čast, da bo znova, prvič po 17. 9. 2017, zaigral z Dragićem. Z legendo, kot pravi sam. Opozarja pa tudi na močne zasedbe ostalih ekip. Srbija, Francija, Grčija, Španija … “Na tem prvenstvu bomo videli veliko število enkratnih ekip. Ob tem se bo pokazalo, kdo je pripravljen igrati za svojo državo in kdo za lastno statistiko,” ob pogledu proti EuroBasketu 2022 (1. 9. – 18. 9.), na katerem se bo Slovenija v prvem delu pomerila s Francijo, Madžarsko, Litvo, Nemčijo ter Bosno in Hercegovino, pogleduje Čančar.

Bil je del zlatega EuroBasketa 2017 in izpolnjenih olimpijskih sanj. Zdi se, da je zaradi omenjenih dveh akcij letvica že na začetku postavljena zelo visoko. Tudi v očeh mednarodne košarkarske javnosti Slovenci kotirajo visoko. Novo breme? ”Govoril sem o izkušnjah. Del izkušenj je tudi to, da znamo ta pričakovanja potisniti na stranski tir. Pomembno je, da treniramo. Nato pa … To je evropsko prvenstvo. Vse se lahko obrne na eni tekmi. Ostajamo osredotočeni nase,” odgovarja krilni center, eden tistih reprezentantov, ki si lahko v izbrani vrsti obetajo neprimerno večjo vlogo in minutažo kot pa v klubu.

Zgolj 185 minut je v pretekli sezoni prebil pod koši lige NBA. Na vsega 17 tekmah, kar je posledica zdravstvenih težav. Najprej je soigralce s klop spremljal zaradi težav s kolkom, nato ga je na seznam poškodovanih spravila zlomljena kost v stopalu. Vseeno je pretekli mesec z Denverjem podpisal novo triletno pogodbo za 6,8 milijona ameriških dolarjev. “Ta dogovor je dokaz, da me cenijo. Kot košarkarja, čeprav nisem veliko igral, kot tudi kot osebo. Denver je bila moja prva želja, moja prva ideja. Verjamem, da lahko pomagam ekipi. A šele po reprezentančni akciji,” je pogovor s sedmo silo zaključil Čančar.

Turnir v Carigradu

Petek, 12. avgust, 19.00

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust, 19.00 

Slovenija – Ukrajina

Ob tekmi si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.