Z Okornom na prvo mesto postavili odnos in način igranja

Košarka 19. Avg 202216:44
Novi trener Krke Gašper Okorn. Foto: KK Krka

V precej spremenjeni podobi in z novimi, dolgoročneje zastavljenimi cilji, je s pripravami na novo sezono začelo tudi člansko moštvo košarkarskega kluba Krka. Največja okrepitev se je zgodila ob parketu, v Novo mesto so uspeli zvabiti trenerja Gašperja Okorna. Na parketu je za zdaj šest novih obrazov.

Sezona 2021/22 bo šla v Novem mestu hitro v pozabo. V ligi ABA so se vrstili porazi, črna serija, ki ji ni in ni bilo konca, je klub potisnila na dno lestvice in po petih letih vrnila v drugo ligo ABA. V državnem prvenstvu so izpadli že v četrtfinalu, v pokalu v polfinalu.

V vodstvu kluba so se odločili, da med sezono trenerja Daliborja Damjanovića ne bodo menjavali, v nekem trenutku pa je bilo morda tudi že prepozno. Potrpežljivost se jim je naposled izplačala, saj so uspeli na položaj glavnega trenerja pripeljati uveljavljenega stratega Gašperja Okorna.

“Hitro smo našli skupen jezik. Ne bi govoril o preteklosti. Krka je na točki, ko gre lahko le navzgor. Gre za dolgoročno sodelovanje, da bi lahko nekaj začeli graditi. V ta namen sem tudi prišel v Novo mesto. Imamo tudi rezultatske cilje, a najbolj pomembno je, da najprej nekaj pokažemo,” je med petkovim dopoldanskim treningom razlagal 49-letni strokovnjak, ki je nazadnje vodil Cibono in jo minulo sezono popeljal do dvojne hrvaške krone.

Foto: KK Krka

Prihod Okorna dvignil pričakovanja

Z delom so sicer v dvorani Leona Štuklja pričeli že v ponedeljek. S prikazanim je člansko moštvo že napravilo dober vtis na direktorja Jureta Balažiča, medtem ko je podpis Okorna zelo zadovoljila javnost.

“Mislim, da so si vsi želeli priti, tako zaradi kluba kot zaradi trenerja. Vsi si želijo napredovati, določeni si želijo igrati na višjem nivoju, drugi želijo dokazati, da lahko prinesejo uspeh. Komaj čakam prve prijateljske tekme, da vidim, kako bo to videti na igrišču. Mislim, da smo našli skupek motiviranih fantov,” je razlagal Balažič.

Moštvo Krke za sezono 2022/22:

Organizatorji igre: Rok Stipčević, Jan Špan
Branilci: Branislav Vujadinović, Leon Stergar, Andrej Stavrov, Miha Cerkvenik
Nizka krila: Miha Škedelj, Jaka Klobučar
Visoka krila: Radosav Spasojević, Mate Vucić

Centri: Jurij Macura, Robert Jurković

Novinci: Miha Cerkvenik, Mate Vucić, Robert Jurković, Radosav Spasojević, Jan Špan in Branislav Vujadinović.

Glavni trener Gašper Okorn, ki mu asistirata Igor Kešelj in Matic Šiška, za fizično pripravo je zadolžen Matej Gliha.

Proračun je primerljiv lanskemu, cilji pa so večplastni in dolgoročni. Rezultatske je predstavil direktor: “Letos so cilji doma se uvrstiti v oba finala, če je mogoče, celo nekaj osvojiti. V ligi ABA 2 pa absolutno zaključni turnir. Od tega ne bežimo, če se nam vse poklopi, pa seveda preboj nazaj v prvo ligo.”

Foto: KK Krka

Ogrodje ekipe iz mladih Slovencev

Kadrovali so s pogledom na prihodnost, z iskanjem mladih slovenskih košarkarjev. Moštvo pa so dopolnili s tujci, ki bi morali prispevati na kratkoročni rok, torej pri lovljenju rezultata.

Velik uspeh je podaljšanje pogodbe Juriju Macuri, občasnemu slovenskemu reprezentančnemu centru, ki ga je selektor Aleksander Sekulić prav danes prečrtal s širšega seznama in se bo tako ekipi na treningu priključil v naslednjih dneh. Iz Cedevite Olimpije je prišel talentirani Robert Jurković. Novinec je tudi Miha Cerkvenik.

“Rad bi poudaril, da ne lovimo Cedevita Olimpije, glede na to, kje kotirajo oni in kakšen imajo proračun. Nas pa zanima, da bi se v Sloveniji odmaknili od preostalih ekip in zapolnili praznino med Olimpijo in njimi. V ligi ABA 2 pa mislim, da bomo konkurenčni in se borili za vrh. Vrnitev v prvoligo je nek srednjeročni cilj Krke. Glede na zgodovino in urejenost Krka sodi tja,” je glede ciljev dodal Okorn.

Obljublja hitro košarko, z željo, da bi se povečal tudi obisk dvorane. “Osredotočenje je na nas samih, da zgledamo drugače kot prejšnje sezone in poskušamo v dvorano pripeljati kakšnega gledalca več. Ne samo z rezultatom, temveč tudi odnosom, načinom igranja in komunikacijo.”

Jan Špan. Foto: KK Krka

Čakanje na Lapornika

S kadrovanjem so za zdaj zaključili, a ni izključeno, da bi se jim v naslednjih dneh priključil še izkušeni Luka Lapornik. Kapetan iz lanske sezone je trenutno prost košarkar, a se je Krki kljub temu priključil na pripravah. Kapetanski trak bo v novi sezoni sicer nosil Rok Stipčević.

V zadnjih dneh je bilo tudi govora o možnosti, da bi Krka že letos znova zaigrala v prvi ligi ABA, saj se je Cibona znašla v velikih finančnih težavah in ostala brez vseh igralcev članskega moštva. Kot pravi Okorn, je možnost za takšen scenarij minimalna.

“Kot imam jaz informacije iz Zagreba, bo v ponedeljek Cibona začela trenirati in ima pod pogodbo že sedem igralcev. Prav je, da igramo ligo ABA 2, za ta rang imamo tudi sestavljeno ekipo. Če bi se zgodilo, da bi čez noč morala Krka vstopiti v prvo ligo ABA, pa smo tukaj. Krka to finančno zmore, ekipa je konkurenčna Splitu in Zadru, imamo prostor še za četrtega tujca. Si pa želim, da Cibona ostane, ker smo še malce v ‘žlahti’,” je v smehu dejal novi trener Krke.

Krka bo v sezoni 2022/23 nastopala v treh tekmovanjih. V slovenskem državnem prvenstvu, pokalu Spar in ligi ABA 2.

Komentari

Vaš komentar