Zakaj jim kotla v Beogradu in Ljubljani ne moreta do živega?

Košarka 28. Apr 20229:30 > 9:32 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Preživel je Beograd, preživel je Stožice. Dušan Alimpijević je Frutti Extra Bursaspor preko Partizana in Cedevita Olimpije (85:83) popeljal v polfinale EuroCupa. "Fantom sem rekel, naj uživajo," pravi mladi strateg iz Lazarevca v Srbiji in ob tem razkriva ozadje turške neomajnosti na vročih gostovanjih.

Turški Frutti Extra Bursaspor je proti Cedevita Olimpiji v razprodanih Stožicah vodil večji del tekme. Od uvodnega izmenjavanja v vodstvu naprej. Vseeno so imeli Ljubljančani v zadnjih sekundah priložnost, da z odločilnim košem pridejo do zmage ali vsaj podaljška. Toda turška obramba je bila dovolj kakovostna, da je Jacob Pullen met za tri točke sprožil prepozno.

Da trojka ni bila del osnovnega ljubljanskega načrta, je bilo hitro jasno. Kakšni pa so bili napotki trenerja gostujoče ekipe? “Rekel sem jim, da si zaslužijo zmago. Naj bodo ponosni, da so v polni dvorani in proti tako kakovostni ekipi prišli do položaja, ko ena obramba prinaša zmago. Rekel sem jim, naj uživajo. Vedel sem, da gre za vprašanje meta za tri točke ali prodora za podaljšek. Jasno, tekmec vzame žogo in želi biti junak. Mi pa imamo značaj, ki do izraza pride v obrambi,” ob zmagi z rezultatom 85:83 odgovarja Dušan Alimpijević.

Dušan Alimpijević. Foto: Aleš Fevžer

Čustveni trener, ki je pretekli mesec dopolnil vsega 36 let, ni skrival navdušenja. “Zelo natančno smo se pripravili na tekmeca. Ko rečem natančno, mislim na mnoge podrobnosti. Ključno pa je bilo, da omejimo ljubljanske napadalne odlike. Olimpija ima specifično napadalno igro, ki od tekmeca terja veliko osredotočenost. Če le v eni sekundi zaspiš, si lahko kaznovan. Tudi proti nam so pokazali del svojih napadalnih sposobnosti, a smo to nekako uspelo ohraniti v mejah sprejemljivega,” je pred slovesom od Stožic pripovedoval srbski trener.

Turški prvoligaš je tako pripravil novo presenečenje. Pred tednom je celo kožo odnesel iz kotla beograjske Arene, tokrat ga ni iztirila odlično navijaško vzdušje v Ljubljani. “V Bursi imamo izjemne navijače. V okviru športnega društva smo povezani z nogometni klubom. Na naše tekme tako hodijo nogometni navijači. V praviloma polni dvorani vselej pripravljajo nogometno navijaško vzdušje. 12, 15 ali 20 tisoč gledalcev. Prav velike razlike za nas ni. Znamo igrati pred takšno publiko. Še več, uživamo, ko igramo v glasni dvorani. To sem govoril že ob gostovanju v Beogradu. Slišal pa sem, da so bile Stožice razprodane prvič po desetletju,” o trdi turški koži pripoveduje Alimpijević, ki je z izbranimi besedami spregovoril tudi o zasedbi Jurice Golemca.

Foto: Aleš Fevžer

“Jurica je moj dober prijatelj. Za vse, kar je letos storil in še dela, sem mu čestital. Po spremembah v ekipi namreč Cedevita Olimpija igra eno najlepših košark v Evropi. Verjamem, da tudi v ligi ABA še ni rekla zadnje besede,” je o poraženi ekipi dejal trener gostujoče zasedbe, ki je v delu tekme vodila že s 15 točkami zaostanka. “Imamo majhno rotacijo, ki je posledica dolgoročne klubske usmeritve. Ni realno pričakovati, da proti tako kakovostni Olimpiji stalno vodiš z visoko razliko. A pomembno je, da smo zdržali do konca,” je še dodal Alimpijvić, ki bo zdaj skušal presenetiti še Andorro.

Trener novega vala

Dušana Alimpijevića smo sicer dodobra spoznali že kot trenerja Crvene zvezde v sezoni 2017/18. Pred tem je vodil Vojvodino, FMP in Spartak iz Subotice, v tujini pa nato še Avtodor. Kljub mladosti ima že kar zajeten trenerski staž. Hiter začetek trenerske poti je posledica igralskih poškodb. Kot košarkar je igral za Kolubaro iz Lazarevca, Beopetrol in Čukarički, a je zaradi težav s koleni športne copate na klin obesil že kot najstnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!