Zaradi njega je kemija na 99,9 odstotka

Košarka 5. Jul 202110:31 > 11:15
Selektor Slovenije Aleksander Sekulić v objemu Gorana Dragića, foto: FIBA.

Ob zgodovinskem uspehu slovenske košarkarske izbrane vrste je treba v prvi vrsti izpostaviti izjemno kemijo, energijo in uigranost, ki jo naši junaki kažejo na parketu. Res je, da ima Slovenija Luko Dončića, ki košarko za vso reprezentanco poenostavi, a da so se vsi koščki mozaika sestavili v tako popolno celoto, velja pohvaliti predvsem selektorja Aleksandra Sekulića.

“Fantastičen zaključek našega druženja. Uvrstili smo se na olimpijske igre, kar je bila naša izjemno velika želja in hkrati tudi cilj. Zasluge za to gredo prav vsem. V prvi vrsti seveda igralcem, ki so odigrali kot ena velika celota,” je ob svojem največjem uspehu v trenerski karieri povedal selektor Aleksander Sekulić.

Ni veliko manjkalo, da ga Slovenija za kvalifikacije v Kaunasu ne bi imela na klopi. Za začasnega selektorja slovenske članske reprezentance je bil imenovan 6. novembra lani, potem ko pogovori Košarkarske zveze Slovenije z grškim strokovnjakom Dimitriosom Itoudisom niso obrodili sadov.

Pokazal, da si zasluži priložnost

“Igralci mu zaupajo, in verjamem, da bodo to pokazali tudi na igrišču. Po koncu kvalifikacij se bomo usedli in skupaj pripravili smernice za nadaljnje delo,” je takrat dejal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Preteklo pomlad se je nadaljevalo iskanje dolgoročnejše rešitve. V igri za selektorsko mesto je bil znova Itudis, pav tako Španec Xavi Pascual. A poveljnika naslednje slovenske košarkarske pravljice smo takrat že imeli v rokah.

Aleksander Sekulić, foto: FIBA.

Potrditev je prišla 6. maja letos. “Če smo še lani ob takem času razmišljali zgolj o priznanem tujem strokovnjaku, se je naše razmišljanje obrnilo potem, ko je Sekulić uspešno vodil ekipo skozi kvalifikacije za EuroBasket,” je dejal predsednik zveze Matej Erjavec in s to potezo že tlakoval pot Slovenije na olimpijske igre.

Kdo je Aleksander Sekulić?

Aleksander Sekulić je praktično vse življenje predan košarki. Diplomiral je na beograjski Fakulteti za šport in je v trenerskih vodah že vse od leta 1996, ko je štel komaj 18 let. Njegova prva izkušnja v vlogi glavnega trenerja je prišla v Slovanu, kjer je v nižjih selekcijah kluba tudi začel trenersko pot. Na klop je sedel leta 2006, potem ko je najprej dve sezoni opravljal vlogo pomočnika.

V nadaljevanju kariere je nato sedel še na klopi Triglava, Kopra, Krke, s katero je osvojil tudi državni naslov, Škofje Loke, Sixt Primorske in Nymburka. Na Češkem je položaj glavnega trenerja zasedel junija, pred reprezentančnim zborom, potem ko je kar štiri leta tam opravljal vlogo pomočnika.

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić po zmagi nad Litvo, foto: FIBA.

Z reprezentanco je povezan že več let. Bil je tudi pomočnik Igorju Kokoškovu, ko je Slovenija leta 2017 zasedla evropski vrh. Od novembra 2020 je selektor slovenske reprezentance in se je v nedeljo v Kaunasu veselil svojega največjega uspeha v karieri. Pri komaj 43 letih so pred njim zagotovo še številni izzivi, naslednji veliki izziv bodo že olimpijske igre, kjer lahko Slovenija poseže tudi po medalji.

Neverjetna kemija

Če bi lahko za opis predstav slovenske reprezentance, ki jih kaže zadnji mesec, izbrali le eno besedo, je to kemija. Dvanajsterica košarkarjev igra kot celota, diha drug za drugega, kar na parketu pod vodstvom Luke Dončića ustvari košarkarsko poezijo.

“Če je lahko največ 100-odstotna, smo mi na 99,9 odstotka (smeh, op. a.). Neverjetno je, skupaj smo ves čas. Na parketu in ob njem. Imamo odlično ekipo, odlične igralce. Ne gre le za kemijo, znajo igrati košarko. Neverjetno moštvo,” je o izjemni kemiji spregovoril 22-letni superzvezdnik Slovenije in Dallas Mavericks.

Sekulić je dodal: “To je tisto, kar govorim. Največja vrednost ekipe je, ko se igralci žrtvujejo za ekipo. V tej tekmi so se, ne samo Edo Murić, tudi Mike Tobey je storil štiri osebne napake, tu je bil Vlatko Čančar, pa Žiga Dimec, vsi so naredili veliko pri tej zmagi. To je vrednost te ekipe, ko potrebujemo nekoga, se žrtvuje. Če lahko izpostavim Jako Blažiča, ki je prve tri tekme garal v obrambi, vedoč, da je bil v najboljši peterki EuroCupa in dosegal veliko točk, se je podredil ekipi.”

Luka Dončić in Jaka Blažič, foto: FIBA.

Žrtvovanje za ekipo

Ko je v tretji četrtini Slovenija ostala brez Tobeyja, potem ko je prejel že četrto osebno napako, ga je izjemno zamenjal Edo Murić, ki je precej višjega Domantasa Sabonisa, odličnega centra Indiana Pacers, “pospravil v žep”. Pomagal je tudi Dimec, ključne koše je zadeval Čančar.

“To kaže, da imamo izjemno kemijo, da vsi razumejo svoje vloge, ko so na parketu, kar je ključno. To mi je všeč pri tej ekipi, zato sem na njih tako ponosen in srečen, da sem njihov trener,” je svojim varovancem laskal Sekulić.

V garderobi je izjemno priljubljen, o njem je z izbranimi besedami spregovoril tudi Luka: “Bil je fenomenalen, od začetka, ko smo začeli priprave. Na vseh treningih nas je gnal, da bi bili še boljši. Opravil je neverjetno delo, tudi on si to zasluži.”

Zmagovalen tuš po prihodu v slačilnico

Tukaj se Sekulićeva zgodba šele začenja. Kot je dejal po veliki zmagi, si bodo vzeli nekaj dni za zabavo, veselje in počitek, predvidoma konec tedna že sledi začetek z misijo olimpijskih iger.

V Tokio gredo lahko slovenski košarkarji povsem neobremenjeni, a to še ne pomeni, da brez cilja. Imamo Luko, imamo preostalih enajst legionarjev, vsi skupaj bodo na parketu znova pustili srce. In imamo Sekulića, ki jih bo na Japonsko popeljal z morda najboljšim napadom, pred katerim ne bodo varni niti košarkarji ZDA, če se bodo tam križale poti Slovencev in Američanov, prvih favoritov turnirja.

Strokovni štab Slovenije na turnirju v Kaunasu:

Aleksander Sekulić, selektor
Dalibor Damjanović, pomočnik selektorja
Jernej Valentinčič, pomočnik selektorja
Dragiša Drobnjak, pomočnik selektorja
Anže Maček, trener za telesno pripravo

asist. Marko Macura, dr. med., zdravnik
asist. prim. Branko Cvetičanin, dr. med., zdravnik
Martin Klešnik, fizioterapevt
Luka Mirnik, fizioterapevt
Marko Milić, vodja delegacije
Matej Likar, direktor reprezentance
Andrej Rauh, tehnični vodja
Grega Brezovec, predstavnik za odnose z javnostmi

Komentari

Vaš komentar