Zgradil ekipo desetletja, želi še polno dvorano

Eurocup 19. Jan 202211:12 > 11:27 4 komentarji

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija, je pred zaključkom prve polovice skupinskega dela sezone v Evropskem pokalu spregovoril o dosedanjem poteku sezone. Spregovoril je o korekcijah in kadrovanju med sezono, slovenskem jedru, ki ga je dopolnil Zoran Dragić ter razkril še marsikatero zanimivost. "Nova" Olimpija se bo prvič predstavila danes ob 20.30, ko v Stožice prihaja Gran Canaria.

“Vsi nestrpno pričakujemo, da vidimo to novo Cedevito Olimpijo na parketu, vključno z mano. Mislim, da imamo zdaj eno najboljših, če ne najboljše moštvo v zadnjih desetih letih, kar smo jih gledali v Stožicah. Veselim se, ko bodo enkrat razmere to dopuščale, da bi se ta dvorana napolnila, ne glede na to, kdo bo stal na nasprotni strani,” je ob druženju z mediji, ki ga je klub organiziral ob predstavitvi nove okrepitve, razlagal Sani Bečirović.

Zoran Dragić pred debijem: “Vsekakor je nekaj treme, a ko enkrat stopiš na parket, je ni več. Gledaš le, da daš največ od sebe in ekipi pomagaš po najboljših močeh. Vsekakor bo pa malce nenavadno, ker se še moram uigrati z ekipo, tukaj sem šele sedem dni. Poskusil bom čim prej.”

Zoran Dragić, foto: Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Zoran Dragić je postal tretja velika med-sezonska okrepitev zmajev v letošnji sezoni. Pred 32-letnim standardnim članom slovenske reprezentance sta se ekipi pridružila še Alen Omić in Yogi Ferrell.

Tri imena, ki pričajo tudi o finančni moči kluba, ki je nastal z družitvijo Cedevite in Olimpije leta 2019. “Moram poudariti, da smo znotraj klubskega proračuna. Mislim, da smo v treh letih, odkar delujemo, vedno spoštovali zlato pravilo, da nikoli ne gremo čez številko, ki je bila okvirno določena na začetku sezone,” je dejal športni direktor zmajev.

Konec odhodov, ne tudi prihodov

Po koncu poletnega kadrovanja so sicer še imeli nekaj malega rezerve, a ne dovolj za takšne okrepitve. Da so lahko pripeljali vse tri omenjene košarkarje, je sicer precej pomagala sporazumna prekinitev pogodbe z Luko Rupnikom in Žigo Dimcem, razkrije Bečirović. Odšla sta še Američana Jackie Carmichael in Marcus Keene.

“Imamo ekipo, ki ima širino in globino. Imamo 12 izvrstnih košarkarjev, zdaj se morajo ti fantje uigrati, da nam pomaga sreča in smo do konca sezone vsi zdravi ter kompletni,” še pravi nekdanji veliki talent slovenske košarke, ki se dobro znajde tudi v vodstveni funkciji.

Cilji zastavljeni pred sezono ostajajo enaki. Med najboljše štiri v ligi ABA in najboljših osem v EuroCupu. Odhodov ne gre več pričakovati, ni pa izključena še ena okrepitev.

“Ta ekipa bo ostala v tej zasedbi do konca sezone, kvečjemu bomo dodali še kakšnega igralca, a o odhodih se ne bomo več pogovarjali. Že z odhodom Rupnika in Dimca smo šli na roko igralcema, s katerima smo imeli korekten odnos in sta pustila velik pečat v klubu. Zato smo hitro našli skupni jezik za njun odhod. Zdaj smo sredi januarja, ni več časa za korekcije, kaj šele, da bi morali iti na trg in iskati domačega igralca,” je še sporočil Bečirović, ki je bil tokrat zelo dobro razpoložen. Kaj vse je še povedal?

Sani Bečirović je bil zadnje tedne zelo zaposlen.

Ste bili v kontaktu še s kakšnimi drugimi košarkarji, ali ste vendarle čakali na Zorana, ker se je govorilo, da bi lahko v Kaunasu prekinil pogodbo?

Ves čas smo na trgu, to poudarjam že odkar sem v tej vlogi. Upali smo, ne moremo pa reči, da smo vedeli. Zoran je imel na začetku drugačno vlogo kot potem, ko so se vrnili nekateri poškodovani košarkarji Žalgirisa. Vsekakor smo dobili informacijo, da obstaja mala možnost, da se predčasno razidejo. Ko se je pojavila ta možnost, smo bili v nizkem startu, da ga poskusimo zvabiti v naše vrste.

Z drugimi smo koketirali, a na trgu ni bilo igralca, ki bi nam v danem trenutku prinesel tisto, kar lahko pričakujemo od Zorana.

Ste morda malce zamudili s prvimi zamenjavami oziroma prvimi odhodi?

Ne. Enostavno se je zgodil splet dogodkov, da smo še prehitro reagirali. Vem, da je delo novinarjev vršiti pritisk in ustvarjati javno mnenje, a drugo je realnost, kaj ti trg nudi, če v danem trenutku lahko pripelješ nekoga, ki ti bo prinesel kakovost oziroma dal tisto, kar ti manjka. Nam v tistem trenutku nič na trgu ni kazalo na koga, ki bi nam to dal.

Yogi Ferrell je bil prva od treh velikih okrepitev Ljubljančanov med sezono.

Ste torej že od začetka znotraj proračuna pustili nekaj prostora, če bi se bilo potrebno med sezono prilagajati?

Letos malenkost manj glede na preostala leta. V preteklih dveh letih smo tudi manj menjali kot letos. Enostavno smo imeli poleti precej smole pri izgubi nekaterih igralcev oziroma nekaterih, ki so bili že del ekipe, a so nato spremenili svoje razmišljanje.

Druga stvar pa je, da nas je presenetil odhod Rupnika in Dimca, ki sta sama izrazila željo po menjavi okolja. Na ta račun so se nato sprostila nekatera sredstva, s katerimi smo potem uspešno popravili in dopolnili ekipo. Je bilo nekaj namenjeno za korekcije, a niti približno toliko, kot se je nato izkazalo z odhodom Rupnika in Dimca.

Je bil tudi za vas osebno, odkar ste se preselili v pisarno, ta sestava ekipe med sezono eden vaših večjih izzivov?

Absolutno. Za razliko od prejšnjih let, ko smo imeli že v naprej sestavljeno ekipo, je bila letos zgodba drugačna. Zgodile so se stvari, na katere nismo imeli vpliva. Ekipo smo morali sestavljati povsem drugače. Vedno pa smo imeli v glavah številko proračuna, ki je za nas sveta.

Letošnja sezona je bila turbulentna in težavna. Po porazih v Podgorici in Beogradu smo imeli v mislih korekcije. Z igralci, ki so bili na naših listah precej visoko in smo bili z njimi v stiku, smo začeli konkretne pogovore. Z odhodom Rupnika in Dimca se je ta zadeva lažje udejanjila. Odšli so štirje igralci, prišli so trije, zadeva zdaj, ne le na papirju, temveč tudi na igrišču, zgleda precej bolje, kar smo dokazali z večjim številom zaporednih zmag.

Kako pa ste zdaj zadovoljni s slovenskim okostjem? Tukaj so Blažič, Murić, Dragić, trije izjemno popularni košarkarji v Sloveniji, morda celo trije najboljši od vseh, ki so dosegljivi slovenskemu klubu.

Smo presrečni, da imamo tri nosilce reprezentance v našem klubu. Okostje je, to je bila želja od samega začetka. Ves čas smo poudarjali, da si želimo vse fante, ki so nam na dosegu, pripeljati v naše vrste. S tem ne bi rad zmanjšal vloge ostalih, mislim predvsem Dimca in Rupnika, pa tudi Hodžića, ki je eden naših pomembnejših členov.

Edo Murić. Foto: KK Cedevita Olimpija

Smo nekje na polovici sezone. Kakšno oceno bi podali?

Zaenkrat smo uspeli priti blizu točke, kjer smo si želeli biti na začetku sezone. Manjka nam ena zmaga več v ligi ABA, zagotovo ena zmaga tudi v EuroCupu. Če potegnem črto, smo blizu realizacije začrtanega cilja na sredini sezone.

Kako je s košarkarji Ilirije, se bo še kdo priključil?

Dan Duščak je že dlje časa z nami, prav tako bi se nam moral priključiti Blaž Habot, a je zaradi zdravstvenih težave za dlje časa na stranskem tiru. Saša Ciani pa bo do konca sezone ostal v Iliriji.

Na strani EuroCupa so objavili anketo med športnimi direktorji klubov, po kateri je Klemen Prepelič tretji najbolj zaželen košarkar tekmovanja. Ste ga tudi vi postavili na visoko mesto?

Smo ga, ja! (smeh, op.a.)

Je bil med sezono blizu tudi Žan Mark Šiško?

Ne, ne. To je čista laž.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje