Zmaga, a ji velja pogledati v zobe

Foto: FIBA

Slovenski košarkarji so v osmini finala evropskega prvenstva sicer pričakovano premagali Belgijo (88:72). Vseeno pa z igro in medsebojno komunikacijo v večjem delu tekme niso navdušili. Za nameček je poškodbo staknil še Zoran Dragić.

Ko se bosta v nedeljo ob 12.00 v Berlinu med seboj pomerili reprezentanci Ukrajine in Poljske, bosta odločali o tem, katera se bo nato prihodnjo sredo v četrtfinalu EuroBasketa pomerila s Slovenijo. Ta je danes upravičila vlogo izrazitega favorita in – na koncu celo visoko – premagala Belgijo. V vlogi prvega strelca je bil znova Luka Dončić, ki je postal prvi košarkar po več kot 30 letih s tremi zaporednimi tekmami s +30 točkami. Tokrat se je LD 77 ustavil pri 35 točkah. Vseeno so se evropski prvaki vse do polovice zadnje četrtine mučili z žilavimi Belgijci, ob te pa pokazali veliko ranljivost in tudi nove notranje razpoke. Novo skrb pa povzroča poškodba noge Zorana Dragića (udarec v mišico. Več bo znano v nedeljo).

Foto: FIBA

”Klobuk dol pred Belgijo, ki je zelo neugodna ekipa. Imeli smo veliko težav. Predvsem pri rotacijah. Prebijali so nas, zadevali mete … Obramba ni bila na pravi ravni. Da, zmagali smo, a proti boljšim ekipam bo treba odigrati bolje. Tokrat smo tekmo prelomili z nekaj dobrimi obrambnimi akcijami, ki smo jih nadgradili z napadom,” je v prvem odzivu dejal kapetan Goran Dragić in dodal: “Nobenih težav ni. Da, moral sem povzdigniti glas. V prihodnje moramo igrati bolj odločno tudi v obrambi.”

Slovensko odprtje tekme je sicer obetalo ekspresno uveljavljanje nesporne in objektivne premoči. Predvsem na krilih Luke Dončića, ki je zadel tri zaporedne mete za 3 točke. Eno trojko je dodal še Jaka Blažič. Ko pa je Mike Tobey izkoristil še drugo atraktivno asistenco Gorana Dragića, je Slovenija po vsega petih minutah igre vodila z rezultatom 16:5. A kmalu je postalo jasno, da igralska energija evropskih prvakov ni povsem pripravljena na že kar pregovorno belgijsko nepopustljivost, na katero so sicer v strokovnem štabu dan pred tekmo glasno opozarjali. Za nameček pa je slovenska igra (pre)hitro postala napadalno povsem enolična – žoga v Dončićevih rokah in statičnost preostale četverice.

Foto: FIBA

Ko je bil prvi zvezdnik deležen prvega krajšega oddiha, se je težišče igre resda nekoliko spremenilo in predvsem uravnotežilo, toda ob slabem odstotku zadetih metov in vse bolj razigranih Belgijcih prave osnove za resnejši točkovni pobeg ni bilo. Kot tudi ni bilo pravega trenerskega odgovora na vse težave. Zato niti ni bilo presenetljivo, da je vidno vznemirjeni Goran Dragić večkrat povzdignil glas. Kapetan je z bliskovitim prodorom tudi zaključil prvi polčas (44:41), a še preden je žoga spolzela skozi mrežico, je bilo jasno, da ekipa potrebuje budnico.

Osrednji odmor je nikakor ni prinesel. Še več, Slovenci so nadaljevali z neprepričljivo predstavo, ki je bila izrazito individualno naravnana. Tudi govorica telesa, medsebojna komunikacija in neodzivnost so pričali o tem, da prave kohezije in igralske ideje Slovenci tokrat nimajo. Ekipa, ki jo vodi hrvaški strokovnjak Dario Gjergja je to s pridom izkoriščala. Po dolgotrajnem lovu je v 31. minuti prvič na tekmi tudi povedla (64:63). To je bil zadosten signal, da je belgijski vrag odnesel šalo, zato je sledil odločnejši odgovor z delnim rezultatom 19:1. Tekma je bila s tem odločena. Slovenska kakovost je prevladala. A zdi se, da bo vnovič potreben sestanek za zaprtimi vrati, za odločnejšo vrnitev v četrtfinalu.

“Težka tekma, hudo prigarana zmaga. Vedeli smo, da nam bodo Belgijci povzročali težave. Kot prvaki nosimo težko breme. Delali smo napake. A to je tudi posledica dobre igre tekmeca,” si je po tekmi oddahnil Aleksander Sekulić, prvi zvezdnik Luka Dončić pa je dodal: “Morda je bilo prepričanje o tem, da bo tekma lahka, zmotno. V zadnji četrtini smo prestavili v višjo prestavo. Pomembna zmaga.”

Slovenija : Belgija 88:72

Dvorana Mercedes-Benz, gledalcev 9500, sodniki: Lanzarini (Italija), Calatrava (Španija), Gedvilas (Litva).
Slovenija: G. Dragić 11 (1:2), Prepelič 13 (5:5), Tobey 12 (2:2), Blažič 3, Z. Dragić 6 (4:4), Čančar 8 (2:2), Dončić 35 (9:10).
Belgija: Lecomte 16 (1:1), Mwema 7, Tabu 9, Gillet 15 (1:1), Zeeuw 6 (1:2), Tumba 2, Vanwijn 6, Libert 6 (4:4), Bako 2, Obasohan 3.
Prosti meti: Slovenija 23:25, Belgija 7:8.
Met za dve točki: Slovenija 22:41, Belgija 16:33.
Met za tri točke: Slovenija 7:28 (Dončić 4, Prepelič 2, Blažič), Belgija 11:35 (Tabu 3, Gillet 2, Vanwijn 2, Obasohan, Zeeuw, Mwema, Lecomte).
Skoki: Slovenija 40 (28 + 12), Belgija 40 (28 + 12).
Osebne napake: Slovenija 16, Belgija 21.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!