Velika in skoraj nerešljiva ljubljanska težava (VIDEO)

Košarka 1. Feb 20249:17 1 komentar

Cedevita Olimpija je s porazom proti London Lions sklenila domače nastope na evropskih tleh. Po obračunu se je na prvi mesec na klopi Ljubljančanov ozrl Zoran Martić in spregovoril o "rak rani moštva", medtem ko bo njegovo delo v prihodnje še težje, saj se od kluba poslavlja najboljši posameznik Karlo Matković.

Kot že ničkolikokrat to sezono so tudi sinoči košarkarji Cedevite Olimpije poraz utrpeli zaradi nekaj kriznih minut. Čeprav razlika nikoli ni skočila nad 10 točk, so slovenski prvaki v vodstvu vendarle vztrajali večji del dvoboja. Še sredi tretje četrtine so v naletu prišli do 59:49, a znova so sledile črne minute, ki so obrnile tekmo v prid nasprotnika (92:85).

Čeprav Martić v igri vidi napredek, je teh padcev v igri še vedno preveč: “V nekaterih zadevah smo boljši. V končni fazi tudi tokrat. Izpostavil sem obrambo, skok in kontrolo igre. Prvih 20 minut je bilo vse troje na dobri ravni. Naša glavna težava je, da nimamo ali koncentracije ali telesne pripravljenosti, da bi to uspeli držati 40 minut. Ko se nam zalomi, nas kvalitetnejše ekipe znajo kaznovati.”

Zmaji so v 17 krogih v EuroCupu vpisali le eno zmago. Foto: Aleš Fevžer

Na trenutke je še vedno preveč očiten padec koncentracije, predvsem nastopi težava ob pojavu napak, ki običajno prihajajo v serijah. Zgovoren je že pogled na izgubljene žoge. V prvi in tretji četrtini so jih zmaji proti Londončanom nabrali vsega skupaj le tri. V obeh primerih so po zaslugi preudarne igre prevzeli vodstvo. Pogled na statistiko druge in četrte četrtine je nasproten, v tem delu tekme so nabrali kar 10 od skupno 13 izgubljenih žog.

“Ko je pritisk, ko smo vroči, ko sodnik ne zapiska tako, kot si si želel, se odzovemo čustveno in gremo iz sistemov, ki nam odgovarjajo. To je brez dvoma naša rak rana. Serija napak je vedno težava. Ko gremo v napake, je to kot plaz,” se težave zaveda 58-letni strateg.

Odhaja “prvi center lige ABA”

Znova je bil sicer prvi igralec dvoboja Karlo Matković, ki je tekmo zaključil z najvišjim indeksom med vsemi košarkarji na parketu (33). Angležem je nasul 21 točk, dodal je osem skokov in kar pet blokad ter tako pokazal, zakaj so se pri New Orleans Pelicans odločili, da ga že med letošnjo sezono pripeljejo čez lužo.

“Karlo je po mojem celo prvi center lige ABA, v evropskem pokalu pa zagotovo med tremi najboljšimi. Seveda se bo poznalo. Odkar se ve, da bo šel, je to vplivalo tudi na ostale igralce. Dejstvo je, da smo se morali zadnjih 14 dni ukvarjati tudi s tem. To je pač situacija, v kateri smo. Nimamo vpliva na njo, Karlo odhaja, moramo se prilagoditi,” je po njegovi zadnji domači tekmi dejal Martić.

22-letni Hrvat bo zadnjo tekmo v dresu Olimpije odigral v soboto na gostovanju v Čačku. Pod obročem bo nastala velika luknja, že to sezono se je na obračunih, ki jih je izpustil, dalo razbrati, da Ljubljančani na klopi prave rešitve nimajo. Medtem ko je bila sezona v evropskem pokalu že davno izgubljena, so ambicije v ligi ABA ostale visoke. Težji bo že preboj v polfinale lige ABA, še težje bo tam izzvati enega od beograjskih velikanov.

“Uprava poskuša najti rešitev, a smo seveda omejeni tako s proračunom, čez katerega uprava ne misli iti, in pa tudi z razpoložljivimi igralci na tržišču. Poleg tega smo omejeni še s pravili Košarkarske zveze Slovenije na področju licenc. Situacija ni enostavna, ne moremo izbirati med 30 igralci,” je glede iskanja kadrovskih rešitev odgovoril Martić, ki možnosti vrnitve Alena Omića ni komentiral. Nekdanji center Cedevite Olimpije je sicer trenutno član Metropolitansa, kjer v povprečju vpiše kar 16,1 točke, 10,4 skoka in 2,8 asistence na tekmo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje