Albert Riera: Dajte mi čas, z Olimpijo grem po naslov

Konferenčna liga 7. Jul 202222:47 > 23:03 1 komentar

Albert Riera, sloviti nekdanji španski nogometaš, ki je pred dnevi prišel na klop NK Olimpija, je trenersko pot začel z remijem proti luksemburškemu Differdangeu. Kljub rezultatu 1:1, s katerim ni navdušil, je po tekmi deloval, da je zadovoljen in verjame v svojo ekipo. Pravi, da gre z Olimpijo po naslov slovenskega prvaka, a potrebuje čas.

“Ne moremo biti zadovoljni, saj nismo zmagali, kar bo vedno naš cilj. Igrali smo tako, kot sem želel, na njihovi polovici smo jih pritiskali, ampak ni bilo lahko. Nasprotnik je igral s tremi osrednjimi branilci, s petimi igralci zadaj. Imeli smo veliko težav, da smo prihajali v priložnosti,” je po remiju z Luksemburžani, ki sploh v prvem polčasu Olimpiji niso dopustili praktično nobene priložnosti, povedal Albert Riera. Španec sicer že pozna načrt, kako se bo nasprotnika lotil na povratni tekmi čez teden dni v Luksemburgu.

“Ključno je, da smo prepoznali, v čem je bila težava. O tem danes ne bom govoril, saj nočem izdajati informacij nasprotniku, a ko bomo to popravili, bo drugače. Fantom sem povedal, kaj sem videl. V naslednjem tednu bomo delali na tem, da to zadevo rešimo, potem pa v Luksemburgu zabijemo čim več golov in napredujemo,” je še dejal 40-letni nekdanji član Liverpoola in še nekaterih velikanov, ki je občasno igral tudi za najboljšo reprezentanco v zgodovini nogometa. Tisto špansko, ki je med letoma 2008 in 2012 osvojila dva naslova evropskega in enega svetovnega prvaka.

40-letnik, ki je (bil) kolateralna žrtev vojne navijačev z vodstvom kluba in so ga Green Dragons spodili s predstavitvene novinarske konference, se z burnim dogajanjem okoli ljubljanskega kluba sicer ne obremenjuje in pravi, da v svoje fante verjame. Obljublja, da bo šel z njimi v slovenskem prvenstvu po naslov.

O čem je Albert Riera še govoril?

O tem, ali je Olimpija igrala s preveč napadalno postavitvijo:

“Ne bi rekel. Igrali smo tako, kot bomo vedno želeli igrati. Na nasprotnikovi polovici. Želimo pritiskati nasprotnika, da nima časa za organizacijo napada. Želimo igrati napadalno in zabijati gole, si pripravljati priložnosti.”

O tem, ali je Olimpija boljša od Differdangea:
“Če zmagaš, si boljši. To moraš pokazati na igrišču. Verjamem pa, da smo boljša ekipa. Nenazadnje smo to pokazali tudi danes. Imeli smo žogo v nogah, kar pa ne pomeni nič. Lahko imaš 80 odstotkov igralnega časa žogo pri sebi, pa ne boš zmagal. Treba je tudi vedeti, kaj boš z žogo naredil. Moraš najti način, kako jo spraviti v gol. Naš nasprotnik žoge ni imel, a je vedel, kaj bo z njo naredil. Ko je dobil priložnost, jo je izkoristil.”

O tem, ali bo Olimpija v Luksemburgu igrala na podoben način:
“Ne morem reči, da bomo na vsaki tekmi igrali isto. Zagotovo bo nekaj sprememb, ampak ideja bo enaka. Nisem trener, ki bi čakal nasprotnika. Želim visok pritisk. Prišle bodo tudi tekme, ko tako ne bomo mogli igrati, a na večini se bomo trudili, da bomo. So pa spremembe nuja. Sploh, če želiš presenetiti nasprotnika, ampak vedno bomo želeli igrati napadalen nogomet.”

O tem, zakaj ni igral Svit Sešlar:
“Igra lahko samo 11 nogometašev, 21 jih je v zapisniku. Ne morejo igrati vsi. Danes sem se odločil za takšno ekipo, drugič se bom za drugačno. Danes sem mislil, da so ti fantje najboljši. Bilo je veliko napak, ki jih bomo skušali popraviti. Po tekmi je lahko govoriti. Vem, da so težave, ampak verjamem, da se bomo izboljšali. Fantje, ki ne bodo igrali, morajo delati na tem, da me prepričajo v nasprotno. Morajo pokazati, da si želijo umreti za ta klub. Na vsaki tekmi bo drugače. Sezona je dolga.”

O tem, ali se je že slišal s predsednikom, ki ga ni bilo na tekmi:
“Nisem še pogledal telefona, tako da ne vem, ali mi je pisal. Bil sem s fanti v garderobi. Zanima me predvsem igrišče. Imamo še veliko možnosti za napredek. Vedno je prostor za izboljšave, tudi če zmagaš. Lahko zmagaš, pa igraš slabo. Lahko se zgodi tudi obratno. Trenerji smo odvisni od rezultatov, to vem. Seveda se bom pogovarjal tudi z vodilnimi ljudmi iz kluba in tudi s fanti. Na vseh ravneh. Vsi skupaj moramo delati na tem, da izboljšamo klub. Sam bom pomagal z izkušnjami in z znanjem, ki sem ga prinesel iz klubov, v katerih sem bil. Tukaj sem, da klubu pomagam na drugačen način.”

O kaosu, ki ga je dočakal ob prihodu v Ljubljano:

“Zame ni bilo kaotično, je bilo pa to, kar se mi je zgodilo na uvodni novinarski konferenci, malo čudno. Ampak fantom sem rekel, naj na vse skupaj pozabijo. Nekateri pač niso zadovoljni, toda mi se moramo osredotočiti na igrišče. Preostalo ni naša služba. Jasno je, da nam bo, če bomo imeli podporo, lažje. Ljudje, ki imajo radi klub, bodo navijali za nas in bodo potrpežljivi. Osredotočen sem le na nogomet in na igralce, ki so glavni akterji. Navijači morajo stati za njimi. Nogomet je na koncu najpomembnejši.”

O tem, ali pričakuje še kakšne okrepitve:
“Z ljudmi, ki so zadolženi za kadrovanje, se veliko pogovarjamo o tem. Sem trener, ki ve, kako želi igrati in kakšne igralce potrebuje za to. Toda potrebujemo igralce, ki bodo dodana vrednost. Ne želim si kvantitete, ampak kvaliteto. Delamo na tem, toda vse po možnostih kluba. Na vodstvo ne bom pritiskal. Če je možno, super. Če ne, pač ne. Imamo še kar nekaj časa za iskanje okrepitev.”

O tem, kakšna se mu zdi slovenska liga:

“Izboljšala se je od takrat, ko sem bil nazadnje tukaj. Je kar nekaj ekip, ki so konkurenčne. Mura je lep primer. Lani je igrala v skupinskem delu konferenčne lige, tokrat je zmagala. Toda ne glede na vse, tukaj sem, da osvojimo naslov. Ne bom se skrival. Prišel sem po lovoriko, samo dajte mi čas. Nisem tukaj, da bi čakal, ampak bom napadel. Igrali bomo agresiven in napadalen nogomet.”

Goran Milović: Zaradi dogajanja v klubu smo bili v krču

V imenu igralcev je pred novinarje stopil strelec edinega gola za Olimpijo. “V prvih 20, 30 minutah smo bili v krču, živčni. V zadnjih dneh se je zgodilo veliko sprememb, bilo je turbulentno. Toda to ne sme biti izgovor. Smo profesionalci,” je povedal Goran Milović.

Veselje Gorana Milovića in soigralcev.

“Za nami so šele trije, štirje treningi z novim trenerjem. Počasi dojemamo njegove ideje. V drugem polčasu smo bili videti veliko boljše. Malce smo tvegali, nasprotnik je pretil iz protinapadov. Škoda, da nismo zmagali, a verjamem, da bomo na povratni tekmi pokazali, da smo boljši. Čim prej moramo priti do rezultata, s katerim bomo prišli v mirne vode,” je dodal robustni hrvaški branilec, ki je v 21. nastopu v dresu Olimpije prišel do tretjega zadetka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje