Strah pred navijači, vodstva Olimpije v Stožice ni bilo

Konferenčna liga 7. Jul 202220:45 > 22:06 0 komentarjev
Green Dragons so vseskozi opozarjali na vojno z vodstvom kluba.

Olimpija je v prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo z 1:1 remizirala proti Differdangeu iz Luksemburga. Vodilnih ljudi ljubljanskega kluba, ki so jim navijači napovedali vojno, sploh ni bilo v Stožice.

Po burnem tednu, ki je za Olimpijo, smo le dočakali evropsko premiero ljubljanskih nogometašev. V deževne Stožice si jo je prišlo ogledati manj kot dva tisoč ljudi, med njimi pa ni bilo predsednika Adama Deliusa, podpredsednika Christiana Dollingerja in direktorja Igorja Barišića, kar je bržčas evropski fenomen.

Vodilni ljudje Olimpije, ki so v vojni z navijačev, so se verjetno zbali za varnost po vsesplošnih demonstracij. K tem so s transparenti po Ljubljani že nekdaj dni pozivali k uporu proti vodstvu kluba in nanj opozarjali tudi s transparenti, ki so jih izobesili med tekmo.

“Zelena Slovenija je vstala, da bo lopove odgnala!” je pisalo na prvem. “3, 2, 1. Borba se je šele začela,” je bil napis, ki je maloštevilne gledalce pozdravil z drugega, tretjega pa so na ogled postavili gledalci v vzhodne tribune. “Borba vseh navijačev se je začela. Zahtevamo zdravo Olimpijo, brez vas,” so napisali.

Sloviti Španec Albert Riera je trenersko pot začel z remijem.

Green Dragons so prekinili tekmo

Skorajda istočasno se je na severni tribuni, na kateri so vedno nastanjeni Green Dragons, začela baklada, ob njej pa še nekaj močnih eksplozij pirotehničnih sredstev, ki so bile celo tako glasne, da je glavni sodnik tekme za nekaj minut prekinil tekmo.

To se je zgodilo po približno polovici ure igre, da je bila gesta navijačev za tekmo, na kateri so tudi najmlajši in najstarejši, neprimerna, pa dokazujejo tudi prizori, ki smo jih videli po eksplozijah. Enega od mladih pobiralcev žog so močne eksplozije tako šokirale, da so ga objokanega pospremili s stadiona.

Eksplozije v Stožicah:

Brezzobo v napadu, brezglavo v obrambi

Kaj pa na igrišču? Trenerski debitant Albert Riera se je nasprotnika lotil s precej ofenzivno postavitvijo s tremi napadalci. V sredini je bil Ivan Prtajin, po levi je napadal Mario Kvesić, po desni pa ljubljenec navijačev Mustafa Nukić, ki je ravno na dan tekme podaljšal pogodbo. To zagotovo ni položaj, na katerem bi se počutil najbolje, kar dokazuje tudi brezzoba igra Olimpije v napadu v prvih 45 minutah.

Na drugi strani je postava, v kateri sta mesto našla tudi debitanta, litovski desni bočni branilec Justas Lasickas in argentinski vezist z italijanskim potnim listom Augustin Doffo, pokazala veliko nezanesljivosti v obrambi. Že prva se jim je maščevala. V deseti minuti je žogo na sredini igrišča slabo sprejel Marin Pilj, Luksemburžani so stekli v protinapad in ob nepazljivi obrambi Olimpije je pred vrata evropskega debitanta v vratih domačih Matevža Vidovška prišel najnevarnejši napadalec gostov Cabral Barbosa.

Takole so vodilni zadetek v Stožicah proslavili gostje.

Prvi strel Portugalca, ki je v 15 prvenstvenih tekmah za Differdange zabil kar 22 golov, je vratar Olimpije odbil, po drugem pa je nesrečno posredoval Aljaž Krefl in žoga se je odkotalila v gol. Veliko veselje Luksemburžanov, ki pa bi lahko že minuto za tem vodstvo še povišali. Tokrat si je veliko napako privoščil Timi Max Elšnik, ki je pri vračanju žoge nazaj v veliko priložnost spravil prav Barboso, ta pa z leve strani k sreči ni zadel. Meril je v zunanji del mreže.

Olimpija priložnosti gostom potem ni več dopuščala, a si jih tudi sama ni pripravljala. Premoč v posesti žoge je sicer imela, nekajkrat tudi prišla pred gol, a si prave priložnosti ni priigrala. Niti ene. Še najlepšo je imel v 17. minuti kapetan Elšnik, ki pa je z roba kazenskega prostora meril čez gol. To pa je bilo tudi vse. Nogometaši Olimpije so na odmor odšli sklonjenih glav, ob upravičenih žvižgih s tribun.

S prvo menjavo se je vse obrnilo na glavo

Riera, ki je imel na klopi nekaj zanimivih imen, ob polčasu na presenečenje mnogih ni menjal. Na igrišče je poslal identično enajsterico. Prvo menjavo je opravil šele po slabi uri igre, ko je na igrišče pritekel pred časom že odpisani, z novim trenerjem pa nazaj priključeni krilni napadalec Almedin Ziljkić in že nekaj trenutkov za tem z atraktivnim preigravanjem prebudil občinstvo.

Malo za tem je po predložku Elšnika z desne strani v kazenskem prostoru skočil Prtajin in streljal z glavo. Olimpija je bila blizu gola, a ni zadela. Žoga je zletela v prečko, Ljubljančani so dobili le kot. Po tem so prišli do izenačenja. Elšnik je kratko podal do Kvesića, ta pa je poslal predložek pred gol, pred katerim je dobro skočil Goran Milović in poskrbel za izenačenje na 1:1.

Veselje Gorana Milovića in soigralcev.

Olimpija še drugič ni uspela zadeti, gostje skoraj bi

Olimpija je povsem zaživela in že v 64. minuti bi bilo kmalu 2:1. V kazenskem prostoru je na levi strani preigraval Prtajin in prišel do strela, toda bil nenatančen. Za malo je zgrešil cilj. V 66. minuti je bil robustni hrvaški napadalec spet blizu gola. Po kotu Kvesića je z nekaj metrov meril z glavo, ampak spet streljal prek gola.

Z drugo menjavo, ki jo je opravil v 72. minuti, se Rieri ni izšlo. Hrvaški napadalec Dino Špehar je na igrišču zdržal vsega tri minute, potem pa se poškodoval. Nadomestil ga je Aldair. V 80. minuti je bil spet v akciji Ziljkić, ki je po napaki obrambe gostov z leve prišel pred njihova vrata in močno streljal, toda z obrambo se je izkazal nasprotnikov vratar.

Do konca tekme je Olimpija pritiskala za zmago, a bila v zaključkih akcij premalo konkretna, na drugi strani pa bi v zadnji minuti skorajda prejela gol. Po strelu Barbose z desne strani je Vidovšek žogo odbil, ta pa je prišla na nogo rezervista Goncalo Jorge Almeida da Silva. Luksemburžan je streljal, k sreči ne najbolj natančno. Vratar Olimpije je žogo brez težav ujel.

“Raje sami v 5. kot pa z vami v 1. ligi”

To je bila tudi zadnja razburljiva akcija na tekmi, ki se je končala z remijem z 1:1. Ker pravilo gostujočega zadetka v Evropi ne velja več, je rezultat boljši, kot bi bil sicer, a zagotovo ne navdušujoč. Prej nasprotno, toda nogomet tokrat v Stožicah tako ali tako ni bil v središču dogajanja.

V ospredju je bila predvsem bitka navijačev Olimpije proti vodstvu kluba. O tem, kako daleč so Ljubljančani pripravljeni iti, pa zgovorno priča še en transparent, ki so ga izobesili v drugem polčasu: “Raje sami v 5. kot pa z vami v 1. ligi!” Pri Olimpiji in predvsem okoli nje bo v naslednjih dneh in tednih zagotovo še naprej pestro.

Stadion Stožice, sodniki: Balakin, Žukov, Berkut (vsi Ukrajina).

Strelca: 0:1 Krefl (9., avtogol), 1:1 Milović (62.).

Olimpija: Vidovšek, Lasickas, Nukić, Elšnik, Crnomarković, Kvesić, Pilj (od 59. Ziljkić), Doffo, Milović, Krefl, Prtajin (od 72. Špehar, od 80. Aldair).
Differdange: Cappa, Medina, D’Anzico, Brusco, Manuel Costa (od 69. Marcelino), Trani (od 67. Almeida), Cabral, Bedouret, Lempereur, Franzoni, Ulisses (od 82. Moussa Maazou).

Rumeni kartoni: Lasickas, Nukić, Krefl; Medina, Costa.

Video:

0:1 avtogol Aljaža Krefla:

1:1 Goran Milović: