Aleksander Čeferin bi omejil plače in ligo prvakov odpeljal v ZDA

Evropa 26. Apr 202312:07 2 komentarja
Aleksander čeferin uefa
Foto: AP Photo/Manu Fernandez via Guliver

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v intervjuju za ameriški podcast Men in Blazers odprl kopico novih izhodiščnih točk za polemiziranje. V prvi vrsti z možnostjo omejevanja proračuna, ki ga klubi namenijo za plače nogometašev in z idejo, da bi se finale lige prvakov odigralo zunaj meja Evrope.

Slovenski športni funkcionar Aleksander Čeferin je v pogovoru razkril, da je z Evropsko komisijo že spregovoril o omejitvah, s katerimi bi se spopadel evropski nogomet, če bi po vzoru ameriških profesionalnih lig uvedli t.i. salary cap.

“Na moje presenečenje, se vsi s tem strinjajo. Veliki klubi, mali klubi, klubi v lasti držav, klubi v lasti milijarderjev. Vsi se strinjajo. V prihodnosti se bomo morali resno pogovoriti o omejitvah plač. S tem, ko gredo proračuni v nebo, se izkrivlja tekmovalno ravnotežje, kar je težava,” je v pogovoru z Rogerjem Bennettom dejal prvi mož Uefe.

Pri tem je pojasnil, da je najpomembnejša vrednota konkurenčnost, saj nima nikakršnega smisla, če ves čas zmaguje pet istih klubov. “A potreben bo popoln konsenz, med vsemi ligami in Uefo. Če nekatere lige to uvedejo in druge ne, potem izgubi ves smisel. Upam, da nam uspe čim prej.”

Odhodki PSG so v sezoni 2021/22 znašali nepredstavljivih 1,1 milijarde evrov. Foto: Profimedia

Z letom 2024 v veljavo prihaja pravilo, da lahko klubi za plače in odškodnine pri prestopih zapravijo največ 70 odstotkov prihodkov. “To ni dovolj, če ima klub 5 milijard evrov prihodkov, je od tega 70 odstotkov kar precej,” je dodal Čeferin, ki je bil aprila na Portugalskem brez protikandidata izvoljen za nov štiriletni mandat – njegov tretji.

Finale lige prvakov v ZDA?

Čeferin se je dotaknil tudi možnosti, da bi bilo v prihodnosti finale lige prvakov odigrano zunaj meja Evrope, kar je po spletu že sprožilo precej buren odziv številnih navijačev.

Za prihodnja tri finala so prizorišča že določena. Po besedah predsednika evropske krovne nogometne zveze se že z letom 2026 ponuja priložnost, da bi bil obračun, ki si ga vsako leto v več kot 200 državah sveta v neposrednem prenosu ogleda skoraj pol milijarde Zemljanov, v ZDA, ki je za Uefo zelo pomemben in trg z velikim potencialom.

“O tem smo se že pogovarjali, a je bilo eno leto evropsko prvenstvo, nato svetovno prvenstvo, letošnji finale bo gostil Carigrad, leta 2024 bo v Londonu, 2025 v Münchnu, nato pa bomo videli. Mogoče je,” je zaključil Čeferin.

Če bi bil finale v ZDA zelo ugoden za rast ameriškega trga in zelo donosen za Uefo, se s takšno potezo zagotovo ne bi strinjali vsi tisti, ki bi si želeli ogledati obračun svojega kluba. Za več deset tisoč najzvestejših navijačev bi bila to tako logistična mora kot velik finančni zalogaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje