Tekma v Ljudskem vrtu pod drobnogledom: Kje je bil VAR? (VIDEO)

Nogomet 25. Apr 202310:55 1 komentar

Posebni gost oddaje Pod prečko, nekdanji najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina se je v priljubljeni rubriki sodniški pogled ponovno dotaknil spornih situacij. Zanimivo so jih snovalci oddaje našli le na dveh tekmah. Največ v Ljudskem vrtu, kjer so gostovali Domžalčani.

V gnezdu mariborskega nogometa je na tekmi med Mariborom in Domžalami završalo že v prvi minuti, ko je Daniel Offenbacher s podplatom zadel nogometaša Maribora. Sodnik Martin Matoša mu je pokazal rumeni karton, a zdi se, da je bila to premila kazen. Kaj pravi Damir Skomina?

“V tem primeru moramo imeti v mislih, da je šlo za 50 sekundo tekme, sodnik je bil morda malce nepripravljen, a vedno moraš iti v tekmo z mislijo, pričakuj nepričakovano. V živo se mi start nogometaša Domžal ne zdi tako hud kot v posnetku, zato sodnika lahko razumem, da se mu je zdel opomin zadostna kazen. Ne razumem pa, zakaj se VAR ni vključil. Sem mnenja, da bi se v tem primeru moral in dati sodniku možnost, da še enkrat pogleda in se sam odloči. Če VAR sodnik oceni, da je to prekršek za strožjo kazen, bi moral sodniku pokazati posnetek in mu ne da nobenih namigov. Še vedno je glavni sodnik tisti, ki se odloči. Zame je to rdeči karton, ne glede na to, da se je to zgodilo v prvi minuti. Govorimo o varnosti, treba zaščiti igralce. Tukaj tega ni,” je mirno povedal Skomina in s prstom pokazal na sodnika v VOR sobi, kjer je bil Nejc Kajtazović.

Grd prekršek Offenbacherja:

Ostrih prekrškov na tej tekmi s tem ni bilo konec. Naslednji je bil že v 16. minuti. Po slabšem sprejemu žoge je Nigerijec v vrstah Domžal Abraham Nwankwo grdo s podplatom startal na Marka Tolića, k sreči pa je mariborski nogometaš odskočil in s tem morda preprečil hujšo poškodbo. Nwankwo je za oster start prejel le rumeni karton.

“Posnetek v živo pokaže, da je šlo za brutalen start. Tukaj je sreča, da ga ni zadel in da je Tolić odskočil. Tudi to je start za rdeči karton. Taki starti ne sodijo na nogometna igrišča,” je bil jasen Skomina, ki v tem primeru bolj kot na VAR pokaže na sodnika, ki bi moral sam začutiti, kaj se dogaja na igrišču. “To so neobičajni starti, to ni nogomet, to je že nasilje. Ta tekmo zagotovo dobra šola za naprej, verjamem, da bo sodniki v prihodnje drugače reagirali. Nogometaši se morajo počutiti varno.”

Oster start Nwankwe:

Tudi tretja situacija prihaja iz Ljudskega vrta. Šlo je za prodor Franka Kovačevića in domnevni prekršek za najstrožjo kazen Maxa Watsona. Prišlo je do kontakta, a Skomina opozarja, da vsak kontakt ni prekršek.

“Posnetki niso najboljši. Var mora imeti jasen dokaz, da lahko posreduje. Kot sem rekel, do kontakta pride, a vse skupaj še zdaleč ni čisto in jasno, kaj je in kaj ni. Ob enem pa se točno ne vidi, ali je bil prekršek zunaj ali znotraj kazenskega prekrška. Gre za zahtevno situacijo, velikokrat sem si jo pogledal. Sodniki imajo tukaj zelo nehvaležno delo,” pojasni Skomina. Kasneje v oddaji tudi ugotovijo, da se je preigravanje Kovačevića spremenilo v podajo in je šlo prej za prepovedan položaj kot za domnevni prekršek, zato so vsi prisotni ocenili, da je povsem prav, da tukaj enajstmetrovke ni bilo. Je pa Skomina okrcal režiserje, saj bi morali biti na voljo boljši posnetki, da je to profesionalna liga in se to ne sme dogajati.

Prekršek za enajstmetrovko?

Še vedno smo bili v Ljudskem vrtu. Tokrat je šlo za drugi rumeni karton Nwankwe, ki pa morda ne bi smel biti. Besedo ima Skomina: “Po vseh posnetkih bi sam izbral le avt za Maribor, saj Nigerijec prvi igra žogo in šele na to pride do trka, je pa res, da sodnik posnetkov nima na voljo, v mislih je imel zagotovo tudi situacijo v prvem polčasu, ve, kako ta igralec starta, zato je sodnika treba razumeti, VAR pa se v tem primeru ne more oglasiti.”

Drugi rumeni karton Nwankwe:

V sodniškem pogledu so se na koncu dotaknili tudi prepovedanega položaja v Šiški. Bravo je zadel, a je VAR na koncu s črtami pokazal, da je šlo za prepovedan položaj. Vse lepo in prav, če ne bi bila črta, ki je šla iz napadalca, potegnjena iz nadlakti in ne roba ramena, kot piše v pravilniku. “Res je videti, da je črta malce preveč desno, a sam sem se pozanimal pri osebi, ki je pri nas uvajala VAR. Strinja se, da bi lahko črto potegnili za tri, štiri centimetre nazaj, a še vedno to ne bi spremenilo dejstva, da je bil nogometaš Brava prehiter. Še vedno bi bil v prepovedanem položaju,” je mirno dejal Skomina. Torej, črte res niso bile pravilno narisano, a k sreči manjša napaka ni vplivala na pravilnost odločitve.

Črta za prepovedan položaj v Šiški:

Za konec je so se dotaknili še nevsakdanjega dogodka. Četrti sodnik je na tekmi med Bravom in Celjem v zadnjih sekundah prvega polčasa pokazal, da je 0 minut podaljška in se ob tem nasmehnil. Skomina nad potezo Anžeta Jeriča ni bil navdušen. “Sam sem prvič videl, kaj takega. Menim, da potrebe, da se pokaže ničlo, ni. Sodnik se tudi nasmehne in išče neko pozornost. Sodnik ni tam zato, da se nasmiha, da išče kamero, ampak, da opravi svoje delo. Pričakoval bi bolj profesionalen odnos od mladih fantov, ki se še dokazujejo, vse je še pred njimi. Profesionalni nogomet ni zafrkancija. Treba je biti resen, verjamem, da se kaj takega ne bo več zgodilo. Ta ničla ne sodi v profesionalni nogomet.”

0 minut podaljška:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje