Andrejeva pot, na kateri si želi še v živo srečati Messija

Nogomet 7. Dec 202213:57
Foto: Profimedia

Iz Argentine v Slovenijo. Nato v Rusijo in spet v Slovenijo. Pa prek Mehika znova v Argentino in potem spet v Slovenijo. Pestra nogometna zgodba Andresa Vombergarja je prepletena z lepimi nogometnimi trenutki, ki si jih je vselej prijetni in nasmejani 28-letnik vsekakor zaslužil. Skozi nogometno kariero, ki ga je v zadnjem mesecu pripeljala tudi v slovensko reprezentanco, si je ustvaril veliko več prijateljev kot sovražnikov. Malce bolj po strani ga gledajo le tisti, ki jim po žilah teče vijoličasta kri. Njegova je namreč zelena.

Argentino in njen nogomet v Sloveniji poznamo bolj površno. Z izjemo tistih največjih zvezdnikov in reprezentance. Je pa tudi nam, ki živimo na drugem koncu sveta, popolnoma jasno, da so Argentinci nori na nogomet. In zato ni nič čudnega, da je tudi Andres Vombergarja že v mladosti prevzel ta šport.

“Razloga, zakaj sem se začel ukvarjati z nogometom, pravzaprav ne poznam. A na fotografijah sem imel že kot dojenček žogo v nogah. Nogomet sem začel igrati v otroštvu, ko so me poslali v nogometno šolo. Doma smo govorili slovensko, v šolo pa so me vpisali s štirimi leti. Trener mi je rekel, da me še ne more vzeti v šolo, ker ne znam špansko. Tako sem se vrnil šele čez več kot leto dni,” zanimivo anekdoto o svojih prvih nogometnih korakih v Sportklubovem Magazinu pod prečko zaupa Andres Vombergar.

Lionel Messi je idol generacije

V najstniških letih je bil povabljen v nogometno akademijo slovitega River Plata, v kateri je slačilnico delil z nekaterimi velikimi nogometnimi imeni.

“Takrat je bil denimo moj soigralec Guido Rodriguez, ki danes igra za Betis in argentinsko reprezentanco. Vesel sem, da mu je uspela takšna kariera. To je bila zares izjemna izkušnja. Kot otrok sem ves čas še posebej podrobno spremljal napadalce – Gonzala Higuaina, Gabriela Batistuto, Martina Palerma in Marcela Salasa. A takoj, ko je prišel Lionel Messi, je on postal idol celotne generacije,” svoje spomine z nami deli nekdanji nogometaš Olimpije.

Kar je bil v Argentini nekoč Maradona, je danes Lionel Messi. Foto: Guliverimage

V Slovenijo ga je pripeljal Mladen Rudonja

Fantov, ki se želijo v Argentini profesionalno ukvarjati z nogometom, je kot listja in trave. Kako se je Vombergarju pravzaprav uspelo prebiti do članskega nogometa?

“Konkurence je res veliko. V Argentini vsi igrajo nogomet. Začel sem v nižjih ligah, dobil priložnost v River Platu, se poškodoval in se v nižjih ligah vračal nazaj. Iz pete sem šel v četrto ligo, potem tretjo in ko sem dobro igral še v drugi ligi, me je poklicala Olimpija,” pot med profesionalce opisuje argentinski Slovenec.

Celoten pogovor z Andresom Vombergarjem v Magazinu pod prečko:

V deželi po Alpami smo ga tako spoznali leta 2017. Kako je pravzaprav prišlo do prestopa iz ekipe Fenix de Pilar v ljubljansko Olimpijo?

“Izvedeli so, da v Argentini igra Slovenec. V stik sem prišel z Mladenom Rudonjo, ki je bil takrat športni direktor in on je prišel v Argentino ter v živo gledal moje tekme. Pogovarjala sva se o projektu kluba in hitro sem bil za selitev. V Sloveniji sem imel sorodnike, hkrati pa je to pomenilo selitev v evropski nogomet. Ko sem bil mlajši, sem gledal slovensko reprezentanco. Tu in tam kakšne tekme Olimpije, več pa Maribora, ko se je uvrstil v Ligo prvakov. Tako so tekme slovenskih klubov lahko prišle do Argentine,” se prvih stikov v slovenskim nogometnim okoljem spominja naš sogovornik.

V Olimpijo je prišel v obdobju Milana Mandarića in Mladena Rudonje. Foto: SPS

Z Olimpijo osvojil tri lovorike, v prihodnosti si znova želi v Evropo

Za Vombergarja in Olimpijo je bilo daleč najbolj uspešno obdobje v sezoni 2017/2018, ko je z Olimpijo postal državni in pokalni prvak, njegov zadetek za zmago s 3:2 v Ljudskem vrtu pa je boj za naslov z Mariborom odločil v korist zmajev. 

“To je bilo vrhunsko leto. Prve mesece po prihodu sem imel sicer nekaj težav, da se privadim na ta nivo. Druga argentinska liga sicer ni slaba, a takrat je bila konkurenca v Olimpiji zares huda. V ekipi so bili odlični igralci. Sicer pa tudi po odhodu iz Slovenije nisem izgubil stika z ligo. Tudi v Argentini si ogledam vrhunce tekem in po internetu spremljam, kaj se dogaja,” poudarja novopečeni slovenski reprezentant.

Zdaj je njegov nogometni dom San Lorenzo, kjer se je med argentinsko elito letos odlično znašel in na 17 tekmah dosegel šest zadetkov. Hitro je postal tudi ljubljenec navijačev, ki v Argentini veljajo za ene izmed najbolj gorečih.

“To je čisti adrenalin. Ko je na stadionu 40 ali 50 tisoč ljudi, je to precejšen pritisk in odgovornost. Prvič igram pred tako številčno publiko in v tem zelo uživam. Trenutno mi gre zelo dobro, a v prihodnosti računam na to, da se bom še vrnil v Evropo. Pogodbo imam sklenjeno še za eno leto, potem pa bomo videli. V nogometu nikoli ne veš. Če bi si lahko sam izbral ligo, bi igral v Franciji, ker je tam Messi. Samo zato, da bi ga srečal,” sproščen pogovor zaključuje Andres Vombergar.

Komentari

Vaš komentar